Αντιδράσεις και στεναχώρια σε κάποιους υποψήφιους αναμένεται να προκαλέσουν τα θέματα που έπεσαν στην Ιστορία για τις Πανελλήνιες 2024 στα ΓΕΛ. Και αυτό, γιατί υπήρχαν ερωτήσεις που, όχι τόσο είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά ήθελαν πολύ σωστή διαχείριση χρόνου για να μπορέσουν να γράψουν μια ολοκληρωμένη απάντηση. Οι καθηγητές του φροντιστηρίου ΝΕΟ εκτιμούν ότι τα θέματα απευθύνονταν σε κατάλληλα προετοιμασμένους μαθητές.
Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να κοστίσει και μόρια σε ορισμένους και να εμποδίσει την είσοδό τους στο ΑΕΙ της επιλογής τους.
Το επίμαχο θέμα είναι το Δ1.
Πιο αναλυτικά, ο Φιλόλογος του Ομίλου Φροντιστηρίων Νέο, Νταρίδης Γιάννης, αναφέρει σχετικά:
«ΘΕΜΑ Δ1
Τα ερωτήματα είναι σαφή και αφορούν την ενότητα Α2 από το κεφάλαιο των κομμάτων. Οι πρώτες δύο πηγές (κείμενο Α & Β) σχετίζονται με το πρώτο ερώτημα, ενώ η τρίτη, με το δεύτερο. Η έκταση της απάντησης που αφορά το σχολικό, σε συνδυασμό με την ανάγκη ενασχόλησης με τρεις πηγές, καθιστούν το θέμα αυτό το πιο χρονοβόρο του διαγωνίσματος. Συνολικά πρόκειται για ένα διαγώνισμα διαβαθμισμένης δυσκολίας. Με τον όρο «δυσκολία» δεν εννοούμε πάντοτε ότι τα θέματα είναι δύσκολα, αλλά ίσως καθίσταται «δύσκολη» η διαχείριση του χρόνου από τους/τις υποψηφίους/ες. Σε κάθε περίπτωση ένας/μία κατάλληλα προετοιμασμένος/η υποψήφιος/α δύναται να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο διαγώνισμα εντός χρονικών ορίων.»
Δείτε τα θέματα που έπεσαν στην Ιστορία:
Το iEidiseis σε συνεργασία με το Νέο Φροντιστήριο παρουσίασε τα θέματα και τις απαντήσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024.
Ιστορία: «Τα πιο δύσκολα θέματα των τελευταίων ετών»
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών – Φροντιστών Ελλάδας σχολιάζει:
«Στο ΘΕΜΑ Α1 που παραδοσιακά εξετάζει κατανόηση ιστορικών όρων ζητήθηκαν δύο όροι που δεν είχαν τεθεί ποτέ πιο πριν στις εξετάσεις (Μακεδονική Επιτροπή και «σκωρίες»), ενώ ο τρίτος όρος (Συμφωνία Μουρνιών) είχε ζητηθεί στις επαναληπτικές Πανελλήνιες εξετάσεις του 2017. Η σωστή περιγραφή των όρων αναμένεται να δυσκολέψει τους μαθητές.
Το ΘΕΜΑ Α2 δόθηκε ως ερώτηση κλειστού τύπου με τη μορφή ΣΩΣΤΟ/ΛΑΘΟΣ, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Οι προτάσεις α, β, δ μπορούν να θεωρηθούν ως σαφείς, ενώ οι προτάσεις γ και ε σίγουρα θα δημιουργήσουν ζητήματα στους μαθητές καθώς η διατύπωσή τους είναι προβληματική.
Το ΘΕΜΑ Β1 ήταν σαφές και απλό και απαιτούσε απάντηση από συγκεκριμένη ενότητα του σχολικού βιβλίου (σελ.52, ενότητα 6).
Το ΘΕΜΑ Β2 ήταν «επανάληψη» ερωτήματος που είχε τεθεί και στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2008, με την απάντηση να προκύπτει από δύο διαδοχικές ενότητες του σχολικού βιβλίου (σελ. 217-218 του σχολικού βιβλίου).
Το ΘΕΜΑ Γ1 είναι χωρισμένο σε δύο υποερωτήματα με δύο παραθέματα προς εξέταση. Το υποερώτημα α ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στους μαθητές και να απαντήσουν στηριγμένοι σε άλλο απόσπασμα του σχολικού από αυτό που απαιτεί η απάντηση, ενώ το β υποερώτημα δεν έκρυβε δυσκολίες.»
Το ΘΕΜΑ Δ1 – πιο απαιτητικό από το Γ1 – ήταν επίσης χωρισμένο σε δύο υποερωτήματα με τρία παραθέματα προς εξέταση. Και τα δύο υποερωτήματα ήταν σαφή με την απάντηση να βρίσκεται σε διαδοχικές σελίδες του σχολικού βιβλίου (σελ.60-61).
Γενικά, το φετινό διαγώνισμα της Ιστορίας ήταν το πιο απαιτητικό των τελευταίων ετών, απαιτούσε μακροσκελείς απαντήσεις και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.