Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του ‘Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, εισηγήθηκε προς τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας της έδρας, Κυριακή Κλιάπα.
Η πρόταση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από φίλους και συγγενείς του 19χρονου ‘Αλκη που βρίσκονται εντός της δικαστικής αίθουσας. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η εισαγγελέας στην πρόταση της απέρριψε όλα τα ελαφρυντικά που είχαν επικαλεστεί οι δικηγόροι για τους 12 κατηγορούμενους.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενη σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, πως η ενασχόληση κατηγορουμένου με τα ναρκωτικά αναιρεί τον πρότερο σύννομο βίο και πως το λευκό ποινικό μητρώο συνεκτιμάται με το δικαστήριο.
Αναφορικά με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας τόνισε πως η μεταμέλεια του υπαιτίου σύμφωνα με τον Άρειο πάγο πρέπει να είναι ειλικρινής. «Δεν συνιστά ειλικρινή μετάνοια η απλή δήλωση συγγνώμης», υποστήριξε η εισαγγελέας.
Όσον αφορά το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη σημείωσε πως το άτομο θα πρέπει να έχει αποτινάξει το παρελθόν και να έχει αλλάξει τρόπο ζωής, αναφερόμενη ξανά σε απόφαση του Αρείου Πάγου.
Για την απόρριψη της ελαφρυντικής περίστασης της μετεφηβικής ηλικίας, υπογράμμισε ότι έχουμε 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες που δεν διακρίνονται από ανωριμότητα και επιπολαιότητα, σημειώνοντας ότι είναι ανεξάρτητοι σε οικονομικό – προσωπικό επίπεδο και ορίζουν τις ζωές τους.
«Το δικαστήριο δεν συγχωρεί αλλά κρίνει αμερόληπτα», ανέφερε κλείνοντας την εισήγησή της που έγινε δεκτή με χειροκρότημα από συγγενείς και φίλους του ‘Αλκη.
Όσα είπε η εισαγγελέας
«Μέσα στην αίθουσα αυτή ακούσαμε πολλές φορές τη λέξη συγνώμη, αλλά ήταν μία ξερή λέξη, χωρίς συναίσθημα που δείχνει την ειλικρινή μεταμέλεια. Κανένας δε μας είπε μέσα στην αίθουσα αυτήν, τι ακριβώς έγινε εκείνη την ημέρα. Οι κατηγορούμενοι δεν επέλεξαν να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους αυτοβούλως, αλλά πριν παραδοθούν, συμβουλεύτηκαν δικηγόρος. Έχουμε δώδεκα κατηγορουμένους νεαρής ηλικίας, οι οποίες, ωστόσο, είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες και ορίζουν τη ζωή τους. Δε διακρίνεται ανωριμότητα και επιπολαιότητα όπως τις ορίζει ο νόμος για την απόδοση ελαφρυντικών. Οι πράξεις που έλαβαν χώρα ήταν συνειδητές επιλογές και έγιναν κατόπιν ώριμων σκέψεων. Όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν οργανωμένοι σε συνδέσμους και ακολουθούσαν την ομάδα τους εντός και εκτός Ελλάδας. Έχουμε δώδεκα κατηγορουμένους που δε μετανόησαν, δεν πόνεσαν και δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας.
Η διαδικασία συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης και ακολούθως το δικαστήριο θα διακόψει για τη διάσκεψη ενόψει της απόφασης επί των ελαφρυντικών.