Κορονοϊός στην Ελλάδα: Οδηγίες και μέτρα σε πλοία, λεωφορεία και μετρό ⎯ Ενίσχυση φύλαξης συνόρων

Σε τρία ανέρχονται συνολικά, και μέχρι ώρας, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ η κρατική μηχανή λαμβάνει τα μέτρα της σε κάθε μέτωπο. Διαβάστε ποια μέτρα παίρνει ο ΟΑΣΑ και τις συστάσεις ΕΟΔΥ για τα κρούσματα εν πλω. Ποιες οι γενικές οδηγίες προστασίας.
Κορονοϊός στην Ελλάδα: Οδηγίες και μέτρα σε πλοία, λεωφορεία και μετρό ⎯ Ενίσχυση φύλαξης συνόρων
iEidiseis

iEidiseis

19:27 - 27/02/2020
Τελευταία ενημέρωση: 20:29 - 27/02/2020

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ολόκληρη η κρατική μηχανή λόγω της έλευσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Μετά και το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα σειρά νέων μέτρων.

Επί της ουσίας η Ελλάδα αναβαθμίζει στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων της για την μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση του νέου ιού. Για το σκοπό αυτό «έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως πρόσθεσε «για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών».

➤ Κορονοϊός: Πότε θα επιβάλλεται καραντίνα ⎯ Η ΠΝΠ για τα έκτακτα μέτρα στην Ελλάδα

Μέτρα στα ΜΜΜ της Αθήνας

Στη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και του επιβατικού κοινού για την πρόληψη του κορονοϊού, προχωρά και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό κτλ) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού.

Επίσης, σε ημερήσια βάση αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών.

Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχωρά άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων) τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

Νωρίτερα σήμερα, τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων-οδηγιών, τόσο για την προστασία των επιβατών όσο και των ίδιων των εργαζομένων από τη μετάδοση του COVID-19, ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του.

Πρωτοβουλία ΟΣΕΘ με στόχο την προστασία από τον ιό

Παράλληλα, σε εγρήγορση για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό βρίσκεται κι η διοίκηση του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), που -ως υπεύθυνη αρχή μεταφορών για το πολεοδομικό συγκρότημα- ανέλαβε πρωτοβουλία συντονισμού όλων των φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται με τις δημόσιες μεταφορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς αρχές μεταφορών, απέστειλε έγγραφο με οδηγίες και έκτακτες συστάσεις για τον κοροναϊό προς τις διοικήσεις του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής (οι οποίες και θα αναλάβουν, μόλις πάρουν το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την εκτέλεση μέρους του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ), καθώς και στο Σωματείο Ταξί «Ερμής».

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως πέρα από τις απαραίτητες οδηγίες, συστάσεις και μέτρα, που αφορούν αποφάσεις εθνικού, περιφερειακού ή/και επιχειρησιακού επιπέδου (π.χ. ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ κ.λπ.), η Διεθνής Ένωση Δημόσιων Μεταφορών (UITP) εξέδωσε ήδη χρήσιμες οδηγίες για τα μέλη της, που αφορούν στον τρόπο προστασίας και αποφυγής μετάδοσης του ιού κ.λπ.

«Ο ΟΣΕΘ απέστειλε στους φορείς που εποπτεύει τις αναλυτικές οδηγίες και παραμένει σε εγρήγορση για κάθε εξέλιξη, ώστε να αντιμετωπιστεί καίρια και αποτελεσματικά το ζήτημα που έχει προκύψει και απειλεί τη δημόσια υγεία», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.

Οδηγίες ΕΟΔΥ για πλήρωμα και επιβάτες πλοίων

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, από την πλευρά του, εξέδωσε οδηγίες που αφορούν πληρώματα πλοίων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πλω.

Σύμφωνα με αυτές, εάν επιβάτης ή μέλος του πληρώματος πληροί τα κριτήρια του ορισμού κρούσματος για λοίμωξη από το νέο κορονοϊό θα πρέπει να καταγραφεί η κατάσταση της υγείας του σύμφωνα με τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και να υποβληθεί στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τα εξής:

1. Απομόνωση του ασθενούς σε καμπίνα με ατομική τουαλέτα και σίτιση στην καμπίνα. Η πόρτα της καμπίνας πρέπει να παραμένει κλειστή.

2. Αν είναι αναπόφευκτη η κυκλοφορία του ασθενούς εκτός καμπίνας, αυτός πρέπει να φορά χειρουργική μάσκα όλο το διάστημα, που βρίσκεται εκτός της καμπίνας.

3. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να καλύπτει το βήχα του (πχ με χαρτομάντηλο).

4. Συνιστάται η αποφυγή επισκεπτηρίου στην καμπίνα και γενικά να αποφεύγεται η είσοδος άλλων ατόμων, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, πχ παροχή φροντίδας, καθαριότητα καμπίνας. Συνιστάται να οριστεί συγκεκριμένο μέλος του πληρώματος για τη φροντίδα του ύποπτου κρούσματος, αν είναι δυνατό, και να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των μελών πληρώματος που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή.

5. Τα άτομα, που θα έρθουν σε επαφή με τον ασθενή (θα μπουν στην καμπίνα του), πρέπει να φορούν γάντια και απλή χειρουργική μάσκα.

6. Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια, αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο έξω από την πόρτα της καμπίνας και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.

7. Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Γενικά μέτρα για όλο το πλήρωμα και τους επιβάτες

1. Ο υγειονομικός υπεύθυνος του πλοίου οφείλει να ενημερώσει τους επιβαίνοντες στο πλοίο για την εμφάνιση ύποπτου κρούσματος. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο πρέπει να ενημερωθούν ότι οφείλουν α) να αναφέρουν στον υγειονομικό υπεύθυνο, αν έχουν έρθει σε στενή επαφή με το ύποπτο κρούσμα και β) σε περίπτωση που ασθενήσουν, να ενημερώσουν αμέσως τον υγειονομικό υπεύθυνο.

2. Ο υγειονομικός υπεύθυνος οφείλει να αναζητήσει όλα τα άτομα, που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή (απόσταση 1-2 μέτρα), και να καταγράψει τα ονόματα, τον αριθμό καμπίνας τους και το είδος της επαφής (διαμονή στην ίδια καμπίνα με τον ασθενή, παροχή νοσηλευτικής φροντίδας στον ασθενή κλπ).

3. Ο υγειονομικός υπεύθυνος πρέπει να συστήσει τη γενική τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι σε τακτά διαστήματα και οπωσδήποτε πριν την επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια, καθώς και πριν την κατανάλωση φαγητού και ποτού ή το κάπνισμα.

4. Τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή πρέπει να λάβουν οδηγία για παρακολούθηση της υγείας τους τις επόμενες 14 ημέρες. Αν κατά τις 14 αυτές ημέρες παρουσιάσουν πυρετό και συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τον υγειονομικό υπεύθυνο.

Σε σχέση με την καθαριότητα και απολύμανση της καμπίνας απομόνωσης ασθενή σημειώνεται πως:

1. Απαιτείται καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής, όπως κομοδίνο, πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κλπ, καθώς και έκτακτος καθαρισμός, όταν οι επιφάνειες λερωθούν από βιολογικά υγρά.

2. Το προσωπικό καθαριότητας πρέπει να εισέρχεται στην καμπίνα με απλή χειρουργική μάσκα, γάντια και αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται μέσα στην καμπίνα, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.

3. Ο καθαρισμός των επιφανειών πρέπει να γίνεται δύο φορές (διπλό πέρασμα) με απολυμαντικό με αντιϊκή δράση. Αποτελεσματικά απολυμαντικά είναι το διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου σε διάλυση 1:10 ή η αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) 70%.

4. Οι υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70 ° ).

Πώς να προστατευτείτε από τον κορονοϊό

Καθώς τα πρώτα κρούσματα του COVID-19 στην Ελλάδα είναι γεγονός, οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες σχετικά με τον νέο ιό.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε 8 βασικές οδηγίες για τον κορονοϊό, καθώς και ενημερωτικά βίντεο.

{https://youtu.be/85QGYLHw4Lo}

Αναλυτικά το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

Επίσης:

  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

{https://twitter.com/GSCP_GR/status/1232631815720120321}

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων