Κορονοϊός στην Ελλάδα: Λαμβάνονται μέτρα στον τουρισμό

Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται στο χώρο του τουρισμού στα πλαίσια της επιδημίας του κορονοϊού.
Κορονοϊός στην Ελλάδα: Λαμβάνονται μέτρα στον τουρισμό
EUROKINISSI
iEidiseis

iEidiseis

14:31 - 04/03/2020

Την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στον ελληνικό τουρισμό από την εξάπλωση του κορονοϊού ανακοίνωσε την Τρίτη (3/3) ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σε αυτές προτείνεται μία πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα, σε συνεργασία και με τα τουριστικά γραφεία, όπου αυτό είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου έχει ως εξής:

«Οι επιπτώσεις που έχει στο διεθνή τουριστικό τομέα η εξάπλωση του κορονοϊού, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και στη χώρα μας.

Εμείς, οι επαγγελματίες του χώρου, οφείλουμε από την πλευρά μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να συμβάλουμε στην προστασία της εικόνας της χώρας και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η Ελλάδα έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια την εμπιστοσύνη των επισκεπτών της. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης την έχουμε οικοδομήσει με δικές μας προσπάθειες και θυσίες και πρέπει να την επιβραβεύσουμε και να την ενισχύσουμε.

Ήδη συμβάλλουμε στο βαθμό που μας αναλογεί, στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών ως προς τα μέτρα πρόληψης. Το οφείλουμε στους συμπολίτες, τους πελάτες και τους εργαζομένους μας.

Παράλληλα, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, απαιτείται ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων στον τουρισμό, ο οποίος είναι ο κύριος τροφοδότης της ελληνικής οικονομίας. Με δεδομένη την πτώση στην ταξιδιωτική διάθεση διεθνώς, είναι αναγκαίες συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να διευκολύνουμε ή και να ενθαρρύνουμε την απόφαση του κοινού.

Αυτό, σε συνδυασμό με αντίστοιχες πολιτικές από τους υπόλοιπους κλάδους του τουρισμού, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση αλλά και την ενθάρρυνση των κρατήσεων.

Ως πρώτο βήμα, προτείνεται μια πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα, σε συνεργασία και με τα τουριστικά γραφεία, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Συγκεκριμένα, για κρατήσεις που αφορούν διαμονές έως 31 Μαΐου 2020, προτείνεται η τροποποίηση της πολιτικής ακυρώσεων τόσο των μεμονωμένων, όσο και των ομαδικών κρατήσεων, ως εξής:

Εποχικά τουριστικά καταλύματα / resort: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 7 ημέρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.

Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε αστικά κέντρα: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 24 ώρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.

Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 48 ώρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.

Η εν λόγω πολιτική ακυρώσεων προτείνεται να εφαρμοστεί και σε κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και για τις οποίες εξακολουθεί μέχρι σήμερα να υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης.

Στην όλη προσπάθεια, όπως ήδη αναφέρθηκε, σημαντικό ρόλο έχουν και τα τουριστικά γραφεία, που ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν την όποια αλλαγή υιοθετηθεί στην πολιτική ακυρώσεων των τουριστικών καταλυμάτων. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη προσπάθεια συνάντησης με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων Ευρωπαίων Τ.Ο, προκειμένου να ζητηθεί και η δική τους συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή.

Με συνέργειες και συνεργασίες μπορούμε να αποδείξουμε για ακόμα μια φορά την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που χαρακτηρίζει τον τουριστικό τομέα, βασικά χαρακτηριστικά που έχουν αναδείξει τον Τουρισμό πραγματικό πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και κάτω από τις πλέον δύσκολες περιόδους».

Σημειώνεται πως η πρόταση του ΣΕΤΕ, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα σωματεία, οργανώσεις και φορείς μέλη του, αλλά και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) και τον Fed HATTA, την Συνομοσπονδία των τουριστικών γραφείων.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων