Τσακρής για κορονοϊό: Να είμαστε έτοιμοι για έξαρση των κρουσμάτων

Ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Τι είπε για την εξάπλωση του κορονοϊού και την υψηλή θνησιμότητα στην Ιταλία.
Τσακρής για κορονοϊό: Να είμαστε έτοιμοι για έξαρση των κρουσμάτων
Πηγή: Glomex
iEidiseis

iEidiseis

21:21 - 11/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 22:33 - 11/03/2020

«Αυτή τη περίοδο αναζητούμε όσο μπορούμε τρόπους να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα», ανέφερε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας και διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σχετικά με τις επιδιώξεις των ειδικών και του Υπουργείου Υγείας στη «μάχη» της χώρας μας με τον νέο ιό, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Σίγουρα υπάρχουν διάφορες τοπικές εστίες», σημείωσε, κάτι που φαίνεται «από τον εργαστηριακό και επιδημιολογικό έλεγχο και επιτήρηση που γίνεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας». Έχουμε «φύγει» από τα «εισαγώμενα περιστατικά» ανέφερε, και «είναι σε τοπικό επίπεδο η εξάπλωση».

Ωστόσο, «αυτό που προσπαθούμε», σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, «είναι να μην περάσει περισσότερο στην κοινότητα, όσο μπορούμε να τον περιορίσουμε. Και γι'αυτό ήταν και το μέτρο στα σχολεία που πάρθηκε, πριν ακόμα να είναι ευρεία η διασπορά στην κοινότητα οπότε και δε είχε και νόημα να λάβουμε ένα τέτοιο μέτρο, δεδομένου ότι τα παιδιά (σ.σ. σε ένα τέτοιο σενάριο) έχουν μολυνθεί, έχουν εκτεθεί στον ιό - πολύ εύκολα θα τον μεταφέρουν μετά στους γονείς» κοκ.

Αναφερόμενος σε δραστηριότητες στις οποίες τα παιδιά θα μπορούσαν να μετέχουν αυτή τη περίοδο (πχ. αθλητικές δραστηριότητες) ο ίδιος σημείωσε πως «δυστυχώς όλες αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει να περιοριστούν πάρα πολύ: λίγα άτομα», συνέστησε και «σε απόσταση μεταξύ μας». Εξάλλου, σύμφωνα με τον καθηγητή, χρειάζεται να μην τα περιμένουμε από το κράτος ή από τα νοσοκομεία να τα κάνουν όλα, πρέπει όλοι μας να συνεργαστούμε σε αυτή την πορεία».

Σε ερώτηση για το αν μπαίνουμε σε περίοδο έξαρσης του ιού, απάντησε πως «το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Συνεχίζει να αυξάνει με εκθετικούς αριθμούς η επιδημία κι όχι μόνο στην Ιταλία αλλά, ιδιαίτερα, σε γειτονικές με την Ιταλία χώρα» κι εμείς είμαστε μία τέτοια χώρα. «Σίγουρα θα δούμε μεγαλύτερα νούμερα, μεγαλύτερα προβλήματα σε όλη την Ευρώπη. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό, γι'αυτό πρέπει όσο μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του κύματος», πρόσθεσε.

«Χρειάζεται σύνεση και ο κόσμος να μη πανικοβάλλεται», επεσήμανε, ενώ συνέστησε εφόσον είμαστε ασυμπτωματικοί καλό είναι να παραμένουμε σπίτι μας από το να συρρέουμε στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας τα, για να κάνουμε το τεστ για τον ιό «με το μικρό».

Σχετικά με τις «ελπίδες» για «πλήγμα» στον κορονοϊό από την καλοκαιρία, ο κ. Τσακρής περιορίστηκε να αναφέρει πως οι ειδικοί έχουν υπόψιν μερικά στοιχεία από τις περιπτώσεις Κίνας και Ιταλίας, όπως τις κλιματολογικές συνθήκες, τα οποία «δείχνουν» σε κάποια συμπεράσματα.

Τέλος, σε σχέση με τν υψηλή θνησιμότητα από τον κορονοϊό στην Ιταλία ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε πως οι απαιτήσεις της υψηλής νοσηρότητας εξασθένησε το σύστημα υγείας της χώρας αλλά και ότι ο πληθυσμός της βόρειας Ιταλίας είναι γηρασμένος.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Τσακρή στο ακόλουθο βίντεο:

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων