Ο κορονοϊός κλείνει τα καταστήματα: «Κράτος και εργοδότες να βάλουν πλάτη»

Την προσπάθεια ορισμένων εργοδοτών σε ξενοδοχειακές μονάδες να μετακυλήσουν τη «χασούρα» - από ακυρώσεις ή μείωση κρατήσεων - στους εργαζόμενους καταγγέλλει η Ομοσπονδία του κλάδου. Τι είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ στο iEidiseis για το κλείσιμο των καταστημάτων λόγω κορονοϊού.
Ο κορονοϊός κλείνει τα καταστήματα: «Κράτος και εργοδότες να βάλουν πλάτη»
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
iEidiseis

iEidiseis

22:00 - 13/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 22:49 - 13/03/2020

Από την πρώτη στιγμή που ο κορονοϊός χτύπησε την πόρτα της χώρας μας η ΠΟΕΕΤ, η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους σε καταστήματα εστίασης και τουρισμό, τάχθηκε υπέρ της λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού «για να μη γίνουμε Ιταλία» και προκειμένου «να ατενίζουμε με αισιοδοξία την ερχόμενη τουριστική σεζόν», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της, Γιώργος Χότζογλου, στο iEidiseis.

Ωστόσο, τις συνέπειες της κρίσης του COVID-19 στην οικονομία δεν μπορούν να τη σηκώσουν μόνο οι εργαζόμενοι, τονίζει ο ίδιος: «πρέπει να βάλουν πλάτη οι εργοδότες και το κράτος».

«Κρούσματα» εργοδοτικής αυθαιρεσίας στις ξενοδοχειακές μονάδες

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου δεν αγωνιούν για την επόμενη μέρα μόνο οι εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης, τα οποία κλείνουν από αύριο και για 14 ημέρες, με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away, αλλά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, στους οποίους η μείωση κρατήσεων στα ξενοδοχεία «έφερε» άδειες άνευ αποδοχών, εκ περιτροπής εργασίας και τροποποιήσεις συμβάσεων, όπως καταγγέλλεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων τα σχετικά κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας έχουν ενταθεί τα τελευταία δύο 24ωρα.

Το συνδικάτο ζήτησε ήδη με παρέμβαση του στα συναρμόδια υπουργεία τα ακόλουθα:

  • «Για τους συναδέλφους που δουλεύουν στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας τις ημέρες που οι εργοδότες τους επιβάλουν άδειες άνευ αποδοχών αυτές να πληρώνονται και να ασφαλίζονται από το κράτος μέσω του προγράμματος επιδότησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ, τις υπόλοιπες μέρες που απασχολούνται κανονικά το κόστος θα επιβαρύνει τον εργοδότη.
  • Για τους συναδέλφους μας που δουλεύουν εποχικά και από ότι φαίνεται δεν θα προσληφθούν έγκαιρα προτείνουμε να τους δοθεί το επίδομα των 715,οο Ευρώ που προτείνει και η ΓΣΕΕ και που έχει δοθεί και στο παρελθόν σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που κλείνουν ή μετά από καταστροφές όπως αυτή στο Μάτι».

«Θολό τοπίο» για τους εργαζόμενους στην εστίαση

Αναφορικά με τα μέτρα που απαιτούνται για τους σερβιτόρους, μάγειρες, μπάρμαν κλπ. ο κ. Χότζογλου ανέφερε πως τα πράγματα είναι «περίπλοκα» και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη το Υπουργείο Εργασίας να εκδώσει απόφαση και εγκυκλίους που θα καθορίζουν με ποιο τρόπο θα στηριχτούν οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που κλείνουν αναγκαστικά.

Επανέλαβε πως δε μπορούν οι εργαζόμενοι να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος των συνεπειών της κρίσης που προκαλεί ο νέος ιός και ότι η αποζημίωση τους θα πρέπει να αφορά μισθό και ασφαλιστικές κρατήσεις.

«Γίνεται αντιληπτό σε όλους πως ο ιός δεν θα υποχωρήσει με χαμένα μεροκάματα και πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας για τις εξελίξεις στον κλάδο, με το οποίο, και πάλι, το Υπουργείο Εργασίας καλείται να βάλει «στο κάδρο των ρυθμίσεων που σχεδιάζονται για τους εργοδότες» και τους εργαζόμενους.

Έρχεται έκτακτο επίδομα

Υπενθυμίζεται πως από πλευράς υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε σήμερα πως έρχεται «σύστημα αποζημίωσης» των εργαζομένων σε κλάδους που κλείνουν αναγκαστικά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται ουσιαστικά για ένα επίδομα που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους που θα κυμαίνεται από 400 έως και 1000 ευρώ.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την έκτακτη αυτή παροχή θα ανακοινωθούν, ωστόσο, μετά τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία ο Χρήστος Σταϊκούρας θα βρεθεί στο Eurogroup όπου και θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας μας σε συνάρτηση και με τα μέτρα ανακούφισης που απαιτούνται για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων