Ερωτήματα έχουν προκύψει από το αιφνίδιο θάνατο της εικαστικού και ιστορικού τέχνης Λίμπερτυ Πολύζου και της κόρης της στην Κηφισιά. Οι δύο γυναίκες, 63 και 41 ετών αντίστοιχα, βρέθηκαν νεκρές στα κρεβάτια τους την Πρωτοχρονιά.
Οι αρχές ειδοποιήθηκαν από τον αδελφό της εικαστικού, ο οποίος ανησύχησε καθώς δεν απαντούσαν στο τηλεφωνήματά του. Το εν λόγω πρόσωπο μίλησε στον Ant1 δίνοντας νέες πληροφορίες για την τραγωδία με τις δύο γυναίκες. Όπως ανέφερε η Λίμπερτυ – Λέτη Πολύζου και η κόρη της έμεναν μόνες τους στο σπίτι στην Κηφισιά.
Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας με την 41χρονη να αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό. Η 63χρονη εικαστικός είχε πρόβλημα με την καρδιά της και σύμφωνα με το συγγενικό πρόσωπο είχε πει πως αν πάθει κάτι η κόρη της θα έκανε κακό στον εαυτό της.
Η εικαστικός είχε χειρουργηθεί σε μικρή ηλικία στα επινεφρίδια και υπέφερε από χρόνια υπέρταση. Η 44χρονη κόρη της πριν από περίπου 10 χρόνια υποχρεώθηκε να ξεκινήσει αιμοκαθάρσεις για σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.
Οι πρώτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν ανέφεραν πως ο θάνατος της κόρης προηγήθηκε από εκείνον της μητέρας, η οποία φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή της με κατανάλωση χαπιών. Στο χώρο βρέθηκαν συσκευασίες από χάπια, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν καταναλώθηκαν είτε από τη μητέρα είτε από την κόρη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1 «οι δύο γυναίκες όταν βρέθηκαν νεκρές έμοιαζαν σαν να είχαν κοιμηθεί».
Ένα ακόμη σενάριο που εξετάζεται είναι η κόρη να άφησε την τελευταία της πνοή από αιφνίδιο θάνατο και η μητέρα να μην άντεξε και να υπέστη καρδιακή προσβολή. Εξάλλου υπάρχουν και πληροφορίες που αναφέρουν πως οι θάνατοι δείχνουν πως μπορεί να προήλθαν από παθολογικά αίτια.
Σε κάθε περίπτωση η αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επίσημα από τις τοξικολογικές εξετάσεις. Οι αρχές φαίνεται πάντως να αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποια εγκληματικής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αστυνομικοί δυσκολεύτηκαν να μπουν καθώς στην πόρτα υπήρχε σύρτης.
Η κηδεία των δύο γυναικών τελέστηκε την Τρίτη (7/01) παρουσία συγγενών και φίλων.
Το σενάριο για το «Σύνδρομο Γκαίμπελς»
Μιλώντας στον Alpha, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας ανέφερε: «Είναι μια περίεργη υπόθεση και θα διαλευκανθεί με την απάντηση που θα δώσει η ιατροδικαστική υπηρεσία όσον αφορά τα ευρήματα που θα υπάρξουν από την νεκροψία – νεκροτομή. Δηλητηρίαση είδαν με την πρώτη ματιά οι ιατροδικαστές.
Ενδεχομένως έμοιαζαν σαν να είχαν κοιμηθεί, σαν άτομα που πήραν δηλητήριο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε περιμένουμε την ιστολογική και περισσότερο την τοξικολογική. Δεν υπάρχουν σημάδια τα οποία να καταδεικνύουν στις αστυνομικές αρχές ότι υπήρχε κάποια πάλη ή χτύπημα.
Ακούστηκε ακόμα και το σύνδρομο Γκαίμπελς. Είναι ότι όταν κάποιος για κάποιο λόγο θέλει να φύγει μαζί με την οικογένειά του – γιατί είχε πολλά προβλήματα η κόρη της – είναι κάτι σαν αυτοχειρία. Δεν μπορούμε να λέμε όμως οτιδήποτε. Όλα θα αποδειχτούν από τις ιστολογικές και τοξικολογικές. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι υπήρχε βία. Το σύνδρομο Γκαίμπελς να πούμε ότι ήταν ένας Ναζί που για το δικό του λόγο σκότωσε τους οικείους του με δηλητήριο και μετά αυτοκτόνησε αυτό είναι το σύνδρομο. Δεν ξέρουμε όμως ακόμα».
«Δεν υπάρχει αυτοκτονία»
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ανέφερε: «Μιλάμε για έναν σταυρό που φαίνεται ότι σήκωναν η μάνα και η κόρη. Βρέθηκαν νεκρές και οι δύο μέσα στο σπίτι. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια γιατί η πόρτα ήταν κλειδωμένη και με σύρτη».
«Η μάνα αρχικά είχε ένα πρόβλημα που είχε να κάνει με αιμοκαθάρσεις, είχε κάνει και μεταμόσχευση. Δεν είναι υπόθεση αυτοχειρίας» ξεκαθάρισε, ενώ συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Πέθανε φαίνεται η κόρη πρώτα, που είχε και αυτή πρόβλημα, είχε κάνει την πρώτη αιμοκάθαρση. Και η μητέρα, που είχε και αυτή πολύ μεγάλο πρόβλημα, το ίδιο πρόβλημα με τα νεφρά. Δεν άντεξε και πέθανε από έμφραγμα. Είναι μια τραγική ιστορία ζωής», τόνισε ο Καλλιακμάνης.