Αποκαλυπτικούς διαλόγους μεταξύ των μελών του κυκλώματος που διέπραττε απάτες, κλοπές και διαρρήξεις κατέγραψε ο «κοριός» της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ταυτοποιήθηκαν ακόμα 17, ενώ εξιχνιάστηκαν 52 απάτες. Ο αρχηγός ήταν κατά το παρελθόν επιχειρηματίας στον κλάδο της εμπορίας των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών αλλά και της επισκευής οχημάτων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει πλούσιο ποινικό παρελθόν σε ένα ευρύ φάσμα του ποινικού δικαίου. Έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, παράνομη οπλοφορία, απόδραση, κλοπές, βιασμό και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης.
Ο «κοριός» τον… έπιασε να καλεί μέλος του κυκλώματος (με το ρόλο του «μπουκαδόρου» σε σπίτια) και να τον ρωτάει για τα κλοπιμαία που αφαίρεσε από σπίτι, ενώ του υπενθυμίζει ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα ενδεχομένως να τον αντιλήφθηκε. Στο τέλος ο αρχηγός τον ρωτάει εάν άφησε ίχνη στην πτυσσόμενη σκάλα που χρησιμοποίησε και παράτησε στο σπίτι, με τον «μπουκαδόρο» να απαντά: «Έπιασα το διαλυτικό και το έκανα πιπίλα παντού».
Αναλυτικά ο διάλογος:
Αρχηγός: Άμα δεν έχεις σκουπίσει καλά τη σκάλα πες μου…
Μέλος κυκλώματος: Τρελός είσαι ρε, δεν έχει μείνει τίποτα πάνω στη σκάλα
Αρχηγός: Το εσωτερικό από μέσα όλα; Σίγουρα; Μη βρεθούμε προ εκπλήξεως
Μέλος κυκλώματος: Όλα, όλα. Είχα πιάσει το διαλυτικό και το είχα κάνει πιπίλα πανοτού.
Αρχηγός: Είχε πάρει τηλέφωνο αυτός που είχε το σπίτι όλους τους γείτονες και έλεγε ότι είχε ρολόγια αξίας
Μέλος κυκλώματος: Στο ορκίζομαι στα παιδιά μου, είδες το κουτί, αυτά που πήρα αυτά , τίποτα, μόνο κουτιά ήτανε.
Αρχηγός: Και για το ρολόι που είναι αξίας λέει πάνω των 5000 ευρώ.
Μέλος κυκλώματος: Δεν είχε, δεν είχε, εκτός αν το είχε κάπου αλλού κρυμμένο που δεν το είδα εγώ ή σε κανένα άλλο κουτί αλλά δε δε….
Οι διάλογοι της απάτης με τις αγγελίες
Το «βασικό αντικείμενο» του κυκλώματος ήταν οι απάτες. Αναρτούσαν αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σε πολύ γνωστή ιστοσελίδα αγοραπωλησιών οχημάτων και στο Facebook με τη χρήση ψεύτικων προφίλ.
Οι τιμές ήταν… δελεαστικές, ενώ όπως διαπιστώθηκε έβρισκαν τις φωτογραφίες των οχημάτων μέσα από αναζητήσεις στο διαδίκτυο και κυρίως μέσα από ήδη υπάρχουσες αγγελίες.
Όταν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές τους καλούσαν, τότε τους εξαπατούσαν με πρόφαση την προκαταβολή χρηματικού ποσού για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης. Αποκαλυπτική είναι η συνομιλία του φερόμενου ως αρχηγού με ένα από τα θύματα:
ΔΙΑΛΟΓΟΣ 1
Θύμα: Φίλε μου και πάλι ο… από Θεσσαλονίκη είμαι, μία ερώτηση μόνο. Επειδή η φωτογραφία είναι το αμάξι πίσω αριστερά χτυπημένο, οκ, κι επειδή φαίνεται ότι είναι πάνω στο κράσπεδο, έχει και από δεξιά μεριά χτύπημα;
Αρχηγός: Όχι κύριε, στο κράσπεδο το άφησε ο γερανός γιατί δε μπορούσε να το τακτοποιήσει
Θύμα: Εντάξει ρωτάω, με συγχωρείς, γιατί βλέπω έτσι στη φωτογραφία για αυτό σε ρωτάω, άρα δηλαδή από δεξιά είναι άθικτο, δεν έχει κάτι. Ωραία, στα εφτά χιλιάρικα (7.000) μπορείς να μου βάλεις μεταβίβαση; Και στο πληρώνω τώρα. Δε θέλω να μου κόψεις κάτι, κάντο εφτά χιλιάρικα και στα βάζω τώρα στην τράπεζα
Αρχηγός: Μεταβίβαση, έτσι εντάξει γίνεται. Ντάξει αγόρι μου, το θέμα είναι ότι τι θα το κάνετε; Θα το κάνετε επαγγελματικό, τι θα το κάνετε;
Θύμα: Ε, προς το παρόν θα το μεταβιβάσω σε μένα, θα το αφήσω ακινησία για ανταλλακτικά.
Ο υποψήφιος αγοραστής κατέβαλε τα 7.000 ευρώ και στη συνέχεια ο αρχηγός τηλεφώνησε σε άλλο μέλος του κυκλώματος (γυναίκα), στην οποία δίνει εντολές να προβεί σε ανάληψη των μετρητών από τράπεζα, ενώ τις λέει να κρατήσει η ίδια το ποσό των 700 ευρώ.
ΔΙΑΛΟΓΟΣ 2
Αρχηγός: Λοιπόν κράτα 700 ευρώ και θα σου πω τα άλλα πως θα μου τα στείλεις
Μέλος κυκλώματος: Εντάξει. Πόσα έχεις βάλει, στείλε μου να ξέρω.
Αρχηγός: Δεν έχεις πάει ακόμα; Ρε άνθρωπε σου είπα να πας, ντάξει, γιατί με κάνεις έτσι;
Μέλος κυκλώματος: Μα τώρα πάω, κάτσε αφού είμαι σπίτι ντύνομαι. Ένα δεκάλεπτο.
Αρχηγός: Ωραία μην καθυστερήσεις σε παρακαλώ, έχω βάλει 7000, λοιπόν, πήγαινα να πάρεις τα λεφτά, κράτα τα δικά σου για να μη λες ότι σε αφήνω έτσι.
Μέλος κυκλώματος: Βγαίνουν όλα αυτά μαζί;
Αρχηγός: Να βρε, άμα πας στο ταμείο ναι. Ντάξει; Μη μου καθυστερείς όμως και πάθω ζημιά.
Πως δρούσαν
Για να γίνουν πιο πειστικοί παρουσιάζονταν ως ιδιοκτήτες εταιριών με δραστηριότητα το εμπόριο αυτοκινήτων, ενώ είχαν φτιάξει ψεύτικους λογαριασμούς με αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων με αποτέλεσμα να κάμπτουν τυχόν αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους.
Μέσω messenger έστελναν στα θύματά τους τις εξουσιοδοτήσεις που παρέπεμπαν σε εταιρείες. Ένα άλλο «κόλπο» ήταν να αναρτούν αγγελίες οχημάτων με βλάβη (σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές) επικαλούμενοι αδυναμία μετακίνησης για να δικαιολογήσουν την προκαταβολή για τη μεταβίβαση πριν υποσχεθούν την αποστολή του αυτοκινήτου στον αγοραστή.
Έφταναν μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις στο σημείο να αναρτούν αγγελίες με αυτοκίνητα, τα οποία είχαν κλέψει οι ίδιοι από τους ιδιοκτήτες τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις έκαναν διά ζώσεις συναντήσεις με τους υποψήφιους αγοραστές, τους έδειχναν τα οχήματα και έπαιρναν προκαταβολές, χωρίς στη συνέχεια να τα παραδώσουν. Υπήρχε και περιστατικό που παρέδωσαν το κλεμμένο αυτοκίνητο στον ενδιαφερόμενο ξέροντας εκ των προτέρων ότι ήταν αδύνατη η μεταβίβασή του.
Σε περίπτωση που υποψήφιος αγοραστής-θύμα της οργάνωσης καλούσε σε τηλέφωνο επικοινωνίας που αναγραφόταν σε κάποια αγγελία, τα μέλη τού ζητούσαν προκαταβολή χρηματικού ποσού για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης.
Στη συνέχεια, με την καταβολή των ποσών, προχωρούσαν αυθημερόν σε ανάληψη του μεγαλύτερου μέρους από ΑΤΜ, με τελική κατάληξη τον αρχηγό της οργάνωσης, με αποτέλεσμα να προσδίδεται νομιμοφάνεια στα έσοδα αυτά.