Ελλάδα

Oι περικοπές Μασκ «τρώνε» το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη – Πάει για λουκέτο

Το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη προβλέπει εσωτερικό υπηρεσιακό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Θεσσαλονίκη Προξενείο

Το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται μεταξύ των 10 πρεσβειών και των 17 προξενείων που σκέπτεται να μειώσει ή να ενοποιήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση των New York Times, τουλάχιστον 17 προξενεία – στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη – και 10 πρεσβείες – συμπεριλαμβανομένων των αποστολών στο Λεσότο, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Γκάμπια, το Νότιο Σουδάν, τη Μάλτα και τις Μαλδίβες, είναι υποψήφια στη λίστα των περικοπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπηρεσιακό σημείωμα -το οποίο δεν φέρει ημερομηνία- περιγράφει κινήσεις που αν υλοποιηθούν θα περιορίσουν την αμερικανική παρουσία σχεδόν σε κάθε ήπειρο.

Τα περισσότερα από τα προξενεία που συνιστώνται για κλείσιμο βρίσκονται στην Ευρώπη και περιλαμβάνουν αρκετούς τουριστικούς προορισμούς δημοφιλείς στους Αμερικανούς.

Πέντε από τα προξενεία βρίσκονται στη Γαλλία – στο Μπορντό, τη Λυών, τη Μασσαλία, τη Ρεν και το Στρασβούργο. Δύο βρίσκονται στη Γερμανία – στο Ντίσελντορφ και στη Λειψία. Άλλα δύο, το Μόσταρ και η Μπάνια Λούκα, βρίσκονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το υπόμνημα προτείνει επίσης το κλείσιμο των προξενείων στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, στη Φλωρεντία, Ιταλία, στην Πόντα Ντελγκάντα, Πορτογαλία, και στο Εδιμβούργο. Εκτός Ευρώπης, το υπόμνημα συνιστά το κλείσιμο επιπλέον τεσσάρων προξενείων, στη Ντουάλα του Καμερούν, στο Μεντάν της Ινδονησίας, στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής και στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

Εάν τεθούν σε ισχύ, οι προτεινόμενες περικοπές θα σήμαιναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν λιγότερη διπλωματική παρουσία από την Κίνα στην Ευρώπη, όπου τα αμερικανικά φυλάκια είναι σήμερα περισσότερα από τα κινεζικά, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Lowy, μια δεξαμενή σκέψης για την εξωτερική πολιτική στο Σίδνεϊ. Θα σήμαινε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπολείπονταν περισσότερο από την παρουσία της Κίνας στην Αφρική και την Ανατολική Ασία, όπου οι κινεζικές αποστολές είναι σήμερα περισσότερες από τις αμερικανικές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Εμανουέλ Μακρόν Chevron Left
Μακρόν: «Θα τιμωρηθούν οι πρωτεργάτες των επιθέσεων στις γαλλικές φυλακές»
Μήνυμα Γεραπετρίτη για Χάγη μετά τον «πόλεμο» χωροταξικών σχεδιασμών Ελλάδας - Τουρκίας
γεραπετριτησ Chevron Right