Τον Δεκέμβριο του 2021, ήρθε στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος κατόπιν προσκλήσεως της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και η επίσκεψη αποτέλεσε σταθμό στον διαθρησκειακό διάλογο και στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας–Αγίας Έδρας.
Στη σχετική τελετή συμμετείχαν πολιτειακοί και θεσμικοί παράγοντες, ενώ η (τέως) Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην προσφώνησή της, χαρακτήρισε την παρουσία του Πάπα στη χώρα μας ως «ιδιαίτερη τιμή», υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος, «βαδίζοντας στα χνάρια των Αποστόλων, μεταφέρει ισχυρό μήνυμα πίστης και αδελφοσύνης». Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην αντιφώνησή του, επεσήμανε: «Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα». Η ομιλία του περιλάμβανε αναφορές σε ιστορικά και πολιτισμικά θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού, την αξία της Δημοκρατίας, την πανδημία, την κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στα ελληνικά: «Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα».
Όταν η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ ενημέρωσε τον Πάπα Φραγκίσκο για θέματα ανθρωπιστικής Ιατρικής
Ο πρώην Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής είχε συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο και τον είχε ενημερώσει για ζητήματα ανθρωπιστικής Ιατρικής. Ο κ. Πικουλής κατείχε την πρώτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έδρας Jean Monnet με γνωστικό αντικείμενο την ανθρωπιστική ιατρική και διαχείριση έκτακτων καταστάσεων στην πράξη (Jean Monnet Chair (JMC) EU humanitarian medicine and response in action) για την τριετία 2020-2023.
Συλλυπητήρια επιστολή της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την κοίμηση του Πάπα Φραγκίσκου
Συλλυπητήρια επιστολή προς τον Καρδινάλιο Κέβιν Φάρελ, Καμεράριο της Καθολικής Εκκλησίας, απέστειλε η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ εκφράζοντας τη θλίψη της για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου.
Αναλυτικά η επιστολή: Με θλίψη, πληροφορηθήκαμε την εκδημία της Αυτού Αγιότητος, του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος αποτέλεσε μια φωτεινή παρουσία στον σύγχρονο χριστιανικό κόσμο και ένα σύμβολο ταπεινότητας, αγάπης και οικουμενικής συνεργασίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος με την ποιμαντορία του άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην παγκόσμια χριστιανοσύνη. Η αφοσίωσή του στους φτωχούς και περιθωριοποιημένους, η προσήλωσή του στον διαθρησκειακό διάλογο, και η ακούραστη προσπάθειά του για ειρήνη, δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι ιστορικές συναντήσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και οι κοινές τους πρωτοβουλίες άνοιξαν νέους δρόμους στις διαχριστιανικές σχέσεις, προωθώντας την αμοιβαία κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. Εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την Αγία Έδρα, το Κολλέγιο των Καρδιναλίων και όλους τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας. Ας είναι η μνήμη του αιωνία και το έργο του πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές.