Σοβαρές ρωγμές σε σπίτια, δρόμους και την εκκλησία του χωριού έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Βούτες Ηρακλείου, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκτεταμένη καθίζηση του εδάφους, μήκους τουλάχιστον 150 μέτρων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Καλοκαιρινό, ρηγματώσεις έχουν εντοπιστεί σε τουλάχιστον 10 σπίτια και άλλες υποδομές της περιοχής.
► Νέα πρόγνωση για τον καιρό την Πρωτομαγιά με καλά και κακά νέα
Όπως ανέφερε ο κ. Καλοκαιρινός, σύμφωνα με το creta24, το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Για τον σκοπό αυτό, κλιμάκιο μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου θα μεταβεί το πρωί της Δευτέρας 28 Απριλίου στην περιοχή, ενώ αναμένεται και η άφιξη ειδικών γεωλόγων από την Αθήνα για εκτενή γεωλογική και γεωτεχνική μελέτη.
Σύμφωνα με νεότερη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμης Λέκκας αναμένεται στο Ηράκλειο το βράδυ.
► Χαλάνδρι: Μάρτυρας έκανε παρατήρηση στους εκτελεστές του Μοσχούρη πριν τη δολοφονία
Δείτε εικόνες από τις Βούτες:
«Μας ανησυχεί όλους το φαινόμενο εμφάνισης ρηγματώσεων. Ενδεχομένως να οφείλονται σε καθίζηση του εδάφους που είναι αρκετά εκτεταμένη σε μήκος τουλάχιστον 150 μέτρων και καταλαμβάνει και τουλάχιστον 10 σπίτια που έχουν εμφανιστεί ρηγματώσεις. Το φαινόμενο από τις πρώτες διαπιστώσεις βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση. Για τον σκοπό αυτό θα επιδιώξουμε να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, η άμεση επιδίωξη είναι να γίνει μια εκτίμηση γεωλογική και γεωτεχνική η οποία θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως. Σε αυτό θα βοηθήσει η κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη, δηλαδή όλες οι διαδικασίες να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Και βέβαια θα προχωρήσουμε σε μια άμεση εκτίμηση της κατάστασης ενδεχόμενου κινδύνου στα σπίτια. Σχηματίζεται κλιμάκιο μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας το οποίο αύριο το πρωί θα βρίσκεται στην περιοχή για να κάνει την πρώτη εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, το οποίο θα μας απασχολήσει, ώστε να αποσιωπηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και να εκλείψει η εύλογη ανησυχία που έχει προκληθεί σε όλους μας. Θα χρειαστεί εξειδικευμένη μελέτη και θα πρέπει να έρθουν μελετητές από την Αθήνα και αυτό σημαίνει και συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε και στο Υπουργείο Υποδομών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλοκαιρινός.
«Το φαινόμενο μάς ανησυχεί έντονα και για αυτό θα ζητήσουμε να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αντιμετώπισης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με τα Υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.
Η ανησυχία των κατοίκων είναι μεγάλη, με πολλούς να σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού οι ρωγμές αυξάνονται καθημερινά.
«Δεν νιώθουμε ασφαλείς, ψάχνουμε πού θα μείνουμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια πανηγυριού του Αγίου Γεωργίου, οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν ότι είχαν εμφανιστεί ρωγμές στην αυλή της εκκλησίας και στα σοκάκια του χωριού.
Το απόγευμα της Δευτέρας, κάτοικοι σχεδιάζουν να μεταβούν στη Λότζια για να θέσουν επίσημα τα αιτήματά τους. «Υπάρχουν ρήγματα και καθιζήσεις. Υπάρχουν σπίτια στα οποία οι εσωτερικοί τοίχοι έχουν κοπεί στα δύο», δήλωσε στο Cretalive ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Χαράλαμπος Αλογδιανάκης.