Ελλάδα

Στον Ανακριτή το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας – Τι λέει ο δικηγόρος των κατηγορούμενων

Στον Ανακριτή οι έξι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας. Τι δηλώνει ο δικηγόρος τους για την αξία και τη γνησιότητα των αρχαίων.
αρχαιοκαπηλία Κρήτη

Το κατώφλι του Ανακριτή για να απολογηθούν περνούν σήμερα τα μέλη του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας που «ξηλώθηκε» κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης του ελληνικού FBI στην Κρήτη.

Μεταξύ των έξι κατηγορουμένων είναι δύο δημόσιοι υπάλληλοι, ένας εκ των οποίων έχει τη θέση του υποδιευθυντή στην υπηρεσία του. Το iEidiseis επικοινώνησε με τον δικηγόρο Γιώργο Λιονάκη, ο οποίος εκπροσωπεί δύο εκ των κατηγορουμένων. Όπως λέει, όλα όσα γράφτηκαν στα media για την υπόθεση και τους πελάτες του αποτελούν υπερβολές και δεν βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά:

Γιώργος Λιονάκης - Δικηγόρος
Γιώργος Λιονάκης – Δικηγόρος

«Αρχικά να πούμε ότι δεν προκύπτει η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Δεν υπάρχει ούτε κάποια δομή ούτε κάποια οργάνωση που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Ως προς τα ευρήματα, θα ορίσουμε πραγματογνώμονα για την αυθεντικότητά τους.

Πιστεύουμε ότι αρκετά εξ αυτών δεν είναι γνήσια αλλά αντίγραφα. Επίσης, διαβάσαμε στα ΜΜΕ για αρχαία τεράστιας αξίας, ακόμα και 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι το οποίο είναι απολύτως αναληθές. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν δεν έχουν σε καμία περίπτωση μεγάλη αξία».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχουν ενδείξεις ότι το κύκλωμα κατείχε ένα χρυσό στεφάνι τεράστιας αρχαιολογικής, πολιτιστικής αλλά και χρηματικής αξίας, το οποίο δεν βρέθηκε κατά τις έρευνες. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ένας εκ των εμπλεκομένων είχε φωτογραφία του στο κινητό του τηλέφωνο, την οποία επέδειξε στην αστυνομικό που προσποιήθηκε την υποψήφια αγοραστή.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λιονάκης σημειώνει ότι «δεν υπήρχε ποτέ χρυσό στεφάνι και γι’ αυτό και δεν βρέθηκε από την Αστυνομία. Επρόκειτο για μία φωτογραφία κατεβασμένη από το διαδίκτυο».

Η undercover αστυνομικός

Το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας αποκαλύφθηκε χάρη στη συμμετοχή «undercover» γυναίκας αστυνομικού της Ασφάλειας.

Η μυστική αστυνομικός παρουσιάστηκε ως υποψήφια αγοραστής των αρχαιοτήτων και μάλιστα έπεισε τους αρχαιοκάπηλους να κλείσουν μαζί της ραντεβού, το οποίο και έγινε στις 11.30 της περασμένης Τετάρτης σε χωριό του Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σε σπίτι του κυκλώματος οι κατηγορούμενοι επέδειξαν 46 αρχαία αντικείμενα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι της ζήτησαν 600.000 ευρώ για την αγοραπωλησία, ενώ ένας εξ αυτών της επέδειξε σε φωτογραφία που είχε στο κινητό του τηλέφωνο ένα αρχαίο χρυσό στεφάνι, ισχυριζόμενος ότι το διαθέτει προς πώληση. Στη συζήτηση που είχαν άφησε να εννοηθεί ότι είναι αντικείμενο πολύ μεγάλης αξίας.

Η αστυνομικός έκλεισε τη συμφωνία μαζί τους στις 600.000 ευρώ για τα 46 αρχαία αντικείμενα (χωρίς στην τιμή να περιλαμβάνεται το χρυσό στεφάνι) και στη συνέχεια βγήκε από το σπίτι μαζί με τους αρχαιοκάπηλους.

Τη στιγμή εκείνη γνωστοποίησε την πραγματική της ιδιότητα και ταυτόχρονα ενημέρωσε τους συναδέλφους της που είχαν περικυκλώσει το σπίτι. Ακολούθησαν οι συλλήψεις.

Σε ερώτηση που έγινε στο πρόσωπο που είχε τη σχετική φωτογραφία με το στεφάνι στο κινητό του τηλέφωνο εκείνος ανέφερε ότι του την έστειλε άντρας από τη Ρόδο. Αμέσως δόθηκε εντολή για να γίνει έρευνα στο σπίτι του από την Ασφάλεια Ρόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε ένα περίστροφο. Όχι όμως και το χρυσό στεφάνι.

Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά έξι άτομα και σχημάτισαν δικογραφία για εγκληματική οργάνωση.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ενώ από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, προέκυψε ότι οι ανωτέρω -έχοντας διαρκή δράση- κατείχαν αρχαιότητες και παράλληλα δραστηριοποιούνταν στην αναζήτηση αγοραστών, με σκοπό την μεταπώλησή τους.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε και ο ρόλος κάθε μέλους της οργάνωσης και συγκεκριμένα:

  • μέλος της οργάνωσης διεύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία λειτουργούσαν υπό τις οδηγίες του,
  • ορισμένα μέλη είχαν –κατά περίπτωση- το ρόλο του πωλητή και του παρέχοντος τον χώρο φύλαξης των αρχαιοτήτων,
  • έτερο μέλος λειτουργούσε ως μεσάζων αναζητώντας υποψήφιους αγοραστές, ενώ
  • το έκτο μέλος είχε αναλάβει τη μεταφορά των αρχαιοτήτων προς τα σημεία συνάντησης με τους υποψήφιους αγοραστές.

Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, εξέτασε τις αρχαιότητες που κατασχέθηκαν, για την πλειοψηφία των οποίων, γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΠΑΣΟΚ Chevron Left
Αυτό είναι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου
Εμβρόντητη η ΕΛ.ΑΣ. από τον «βίο και την πολιτεία» της «ροζ αστυνομικού»: Η Μύκονος, το Ντουμπάι και οι εκβιασμοί παντρεμένων
Chevron Right