Ελλάδα

Οι αθέατες πτυχές της τραγωδίας στο λιμάνι της Πάτρας – Τι πραγματικά συμβαίνει στα πλοία της γραμμής

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, μιλούν στο iEidiseis.gr για τις συνθήκες στα πλοία της γραμμής της Αδριατικής.
Δημήτρης Μητσάκος/INTIME

Σε κλίμα οδύνης πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης, η κηδεία της 47χρονης ναυτικού που έχασε τη ζωή της στο πλοίο AF Claudia, το πρωί της 18ης Απριλίου στο λιμάνι της Πάτρας. Βάσει βίντεο το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας, το άτυχο θύμα, παρασύρθηκε από νταλίκα που εκείνη την ώρα έκανε όπισθεν πάνω στον καταπέλτη του πλοίου.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στο iEidiseis.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πατρών, Δημήτρης Μαρμούτας και ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος, το τραγικό δυστύχημα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Όπως καταγγέλλουν, οι συνθήκες ασφαλείας στην Αδριατική ακτοπλοϊκή γραμμή, είναι ιδιαίτερα ελλιπείς και οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, οδηγούν σε εντατικοποίηση εργασίας. Άλλωστε, πριν από μόλις ένα μήνα, ήταν αυτοί που προειδοποιούσαν πως στα συγκεκριμένα πλοία υπάρχει κίνδυνος δυστυχήματος. Δυστυχώς, οι φόβοι τους επαληθεύτηκαν.

«Δεν υπάρχει κάποιος να ελέγχει την κίνηση»

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο iEidiseis ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πατρών, λίγη ώρα μετά το δυστύχημα, «βρεθήκαμε στο καράβι. Αυτό που διαπίστωσα και μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι δίπλα στον καταπέλτη, στο πάτωμα, υπήρχε ζωγραφισμένη μια κίτρινη γραμμή, η οποία υποδείκνυε που θα πρέπει να κατέβουν οι εργαζόμενοι και το πλήρωμα. Δεν υπήρχε όμως κάποιο προστατευτικό κιγκλίδωμα, όπως συμβαίνει σε άλλα πλοία».

Παράλληλα, «αυτό που μάθαμε από εργαζόμενους με τους οποίους μιλήσαμε, και το οποίο διαπιστώνεται από το βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος από το πλοίο να ελέγχει την κίνηση». Κάτι που επίσης διακρίνεται στο επίμαχο βίντεο, σύμφωνα με τον κ. Μαρμούτα, είναι ότι «δεν υπάρχει λιμενικό κάτω από τον καταπέλτη προκειμένου να διευκολύνει την κίνηση των φορτηγών».

«Δεν τηρούνται κανόνες ασφαλείας»

Πρόκειται για δεδομένα που όπως ανέφερε ο ίδιος αποδεικνύουν ότι «και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν τηρούνταν κανόνες ασφαλείας. Οι ναυτεργάτες της ακτοπλοϊκής γραμμής της Αδριατικής, (Πάτρα – Ιταλία), μας λένε ότι αυτή είναι η συνήθης πραγματικότητα. Δεν τηρούνται αυστηροί κανόνες ασφαλείας κατά τη φορτοεκφόρτωση των πλοίων. Το θέμα είναι να γίνουν όλα γρήγορα κι ας μπαίνει στο περιθώριο η ασφάλεια και ακεραιότητα εργαζομένων και επιβατών. Με αυτόν τον τρόπο όμως συμβαίνουν ατυχήματα και δυστυχήματα».

«Τεράστιος κίνδυνος για τη ζωή επιβατών και πληρωμάτων»

Είναι άλλωστε ενδεικτικό, ότι με αφορμή εργατικό ατύχημα -με τραυματισμό-, που σημειώθηκε σε πλοίο της Αδριατικής γραμμής, πριν από περίπου ένα μήνα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, είχε εκδώσει ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων αναγραφόταν ότι τα πλοία της συγκεκριμένης γραμμής, «εξακολουθούν να είναι γεμάτα όσον αφορά το γκαράζ, ενώ το πλήρωμα έχει μειωθεί στο ελάχιστο, γεγονός που οδηγεί σε έναν πραγματικό εργασιακό Γολγοθά για τους ναυτεργάτες».

Ταυτόχρονα, βάσει της ίδιας ανακοίνωσης, «ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κυριότερων ομίλων, της Grimaldi και του Attica Group, έχει ενταθεί, με θύματα τα πληρώματα και τα εργασιακά τους δικαιώματα». Αυτές οι παράμετροι, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, «συνιστούν τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή των επιβατών, των πληρωμάτων και των ίδιων των πλοίων!». Δυστυχώς για όλους και κυριότερα για την άτυχη 47χρονη ναυτικό, η ανακοίνωση αποδείχθηκε προφητική.

«Τραγικά ανεπαρκείς οι οργανικές συνθέσεις»

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), δήλωσε στο iEidiseis ότι «τόσο σε αυτό το πλοίο όσο και στα υπόλοιπα της Αδριατικής, οι οργανικές συνθέσεις που έχουν θεσπιστεί είναι τραγικά ανεπαρκείς και δεν υπηρετούν την ασφάλεια του πληρώματος, των επιβατών και των ίδιων των πλοίων».

Μάλιστα, βάσει όσων σχολίασε ο ίδιος, «έχουμε αναδείξει κρίσιμα προβλήματα που αφορούν την φορτοεκφόρτωση των οχημάτων στα επιβατηγά -οχηματαγωγά και οχηματαγωγά πλοία στα οποία τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του πληρώματος».

«Ο ένας κάνει τη δουλειά τριών»

Ακόμη μια παράμετρος που φαίνεται πως οδηγεί σε κακές εργασιακές συνθήκες, είναι ο νόμος 4150/2013, ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι από «31 Οκτωβρίου απολύεται το 50% του πληρώματος του ξενοδοχειακού προσωπικού (μάγειροι, λογιστές, θαλαμηπόλοι) χωρίς καν να αποζημιώνονται». Ως αποτέλεσμα, το υπόλοιπο πλήρωμα που παραμένει, «επιβαρύνεται με πάρα πολλές ώρες εργασίας για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των δρομολογίων που παραμένουν οι ίδιες… Η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών εργάζεται 6-7 μήνες τον χρόνο, αλλά το εισόδημα διαιρείται δια 12 μήνες».

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τον κ. Μαρμούτα, «εξαιτίας κι αυτού του νόμου, οι ναυτεργάτες της συγκεκριμένης γραμμής, μας λένε ότι ο ένας κάνει τη δουλειά τριών εργαζομένων. Υπάρχει τρομερή έλλειψη προσωπικού, που οδηγεί σε εντατικοποίηση εργασίας. Η διάρκεια ξεκούρασης των εργαζομένων, είναι πολύ περιορισμένη, καθώς αρκετά συχνά, δεν τους επιτρέπεται ούτε να κατέβουν από το καράβι».

Σύμφωνα με τον κ. Νταλακογεώργο, απότοκο του επίμαχου νόμου, είναι ότι στην Αδριατική γραμμή, έχει εγκαθιδρυθεί «ένα καθεστώς εργασιακής εξουθένωσης, υπερεργασίας, εντατικοποίησης και αυξημένου στρες για τα πληρώματα τα οποία έχον μειωθεί δραματικά στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτή την κερδοφόρα γραμμή».

«Πολύ αγαπητή και καλή στη δουλειά της»

Αναφορικά με την άτυχη 47χρονη, ο κ. Μαρμούτας ανέφερε ότι «δούλευε στην εταιρεία τους τελευταίους 9 μήνες. Πιο πριν, εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στην Πάτρα, αποφάσισε όμως να αλλάξει δουλειά επειδή είχε οικονομικά προβλήματα. Δούλευε πολλές ώρες στο καράβι σαν επίκουρος ναυτικός. Η δουλειά της ήταν σκληρή. Όλοι οι συνάδελφοί της, είχαν να πουν είναι ότι ήταν πολύ αγαπητή και καλή στη δουλειά της. Είναι πολύ άδικο αυτό που συνέβη».

Μάλιστα, ο ίδιος έχει συνομιλήσει και με τον αδελφό του θύματος, ο οποίος του μετέφερε πως θέλει «να αποδοθεί δικαιοσύνη και να διαλευκανθούν τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος».

«Ο πελάτης μου είναι σε άθλια κατάσταση»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο iEidiseis ο Δημήτρης Λειβαδάς, δικηγόρος του οδηγού, «ο πελάτης μου δήλωσε ότι είναι αθώος. Την περασμένη Δευτέρα έγινε η ανάκρισή του και έχει αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους». Όπως σχολίασε ο κ. Λειβαδάς, «ο οδηγός έκανε ότι έπρεπε και μπορούσε να κάνει. Το δυστύχημα, κατά την κρίση του οφείλεται -γεγονός που αποδεικνύεται και από το βιντεοληπτικό υλικό που αποτελεί μέρος της δικογραφίας-, ότι στον καταπέλτη δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος φόρτωσης, προκειμένου να καθοδηγεί με ασφάλεια τους πεζούς».

Βάσει όσων ανέφερε ο κ. Λειβαδάς, μετά το τραγικό δυστύχημα, ο πελάτης του «είναι σε άθλια κατάσταση, συντετριμμένος από αυτό που έχει συμβεί. Είναι πολλά χρόνια οδηγός και δεν του έχει συμβεί ποτέ το παραμικρό τροχαίο ατύχημα».

Σημειώνεται, πως σε βάρος του οδηγού ασκήθηκε πλημμεληματική δίωξη, ενώ κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν ο πλοίαρχος, ο ύπαρχος και ο υπεύθυνος εκφόρτωσης του πλοίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Νίκος Ανδρουλάκης Chevron Left
(Μικρά) χαμόγελα στη Χ. Τρικούπη - Μετά από καιρό
Επέλαση σκληρών Ουκρανών στο οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα: Οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Chevron Right