Ελλάδα

Μάχη διαδοχής στον Άρειο Πάγο – Τα φαβορί και οι κρίσιμες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Αναμένονται δύο ψηφοφορίες σε δύο διαδοχικές Ολομέλειες, από τις οποίες αναμένεται να αναδειχθούν 5 ανώτατοι δικαστές για τον Άρειο Πάγο.
Ρόδος: Ο Άρειος Πάγος απαντά στις αντιδράσεις - «Η ελευθερία γνώμης να μη συγχέεται με το ανέλεγκτο»
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Σε προεκλογική τροχιά κινείται ο Άρειος Πάγος (ΑΠ), ενόψει αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στις 30 Ιουνίου αποχωρούν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους και υπ΄ατμόν βρίσκονται τουλάχιστον 10 ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι συγκεντρώνουν º μέχρι τώρα – τις περισσότερες πιθανότητες, για να επιλεγούν από τους συναδέλφους τους, ως υποψήφιοι για τις θέσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Αναμένονται δύο ψηφοφορίες σε δύο διαδοχικές Ολομέλειες, από τις οποίες αναμένεται να αναδειχθούν 5 ανώτατοι δικαστές, για τη θέση του Προέδρου ΑΠ και τρεις Αντεισαγγελείς ΑΠ για τη θέση του Εισαγγελέα ΑΠ, καθώς βάσει του νόμου Φλωριδη, για την επιλογή του προσώπου, που αναμένεται να αντικαταστήσει την – υπό αποχώρηση – Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, οι δικαστές και οι εισαγγελείς, που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία υποχρεούνται να προτείνουν πέντε πρόσωπα επιλογής τους, ενώ για το πρόσωπο του νέου Εισαγγελέα ΑΠ, οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς, θα πρέπει να προτείνουν τρεις υποψηφίους.

Τα φαβορί για την Προεδρία του ΑΠ

Από τους πέντε επιλεγέντες ανώτατους δικαστές, η Κυβέρνηση αναμένεται να επιλέξει τον νέο ή τη νέα Πρόεδρο ΑΠ, ενώ από τους τρεις Αντεισαγγελείς ΑΠ, θα επιλέξει τον νέο ή τη νέα Εισαγγελέα ΑΠ. Άγνωστο παραμένει εάν θα συμπέσουν οι επιλογές δικαστών και εισαγγελέων με τους «εκλεκτούς» της Κυβέρνησης, που άλλωστε έχει και τον τελευταίο λόγο.

Μέχρι τώρα, πάντως, η Αντιπρόεδρος Αναστασία Παπαδοπούλου έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να διαδεχθεί τη σημερινή Πρόεδρο Ιωάννα Κλάπα, εφόσον η Κυβέρνηση επιλέξει να τηρήσει την επετηρίδα, καθώς είναι η αρχαιότερη, ενώ είναι και η Διευθύντρια της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Αρνητική συγκυρία θεωρείται ότι εάν εκλεγεί, θα παραμείνει επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μόνο για ένα έτος (αποχωρεί τον Ιούνιο του 2026).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στην κλίμακα κυβερνητικών προτιμήσεων είναι και η Αρεοπαγίτης Αικατερίνη Χονδρορίζου, η οποία μετείχε στη σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου του ΑΠ, που είπε όχι στην έκδοση του Ισραηλινού επιχειρηματία, Μπένι Στάινμετζ. Ενδεχόμενη επιλογή της, πάντως, στη θέση της Προέδρου ΑΠ θα είναι «βουτιά» στην επετηρίδα, καθώς η Αρεοπαγίτης Αικατερίνης Χονδρορίζου, είναι στην 24η θέση, μετά τη συνταξιοδότηση τον ερχόμενο Ιούνιο οκτώ συναδέλφων της.

Εν αντιθέσει προς τη συνάδελφό της Αντιπρόεδρο ΑΠ Αναστασία Παπαδοπούλου, η Αρεοπαγίτης Αικατερίνη Χονδρορίζου, εάν προεπιλεγεί από τους Αντιπροέδρους, τους Αρεοπαγίτες και τους Αντεισαγγελείς και την επιλέξει και η Κυβέρνηση, για να καλύψει τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, θα είναι να είναι μια κίνηση μακράς πνοής, καθώς αναμένεται να διατελέσει Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έως το 2028. Στο δικαστικό σώμα, η κ. Χονδρορίζου εισήλθε τον Σεπτέμβριο του 1993 και προήχθη στη θέση της Αρεοπαγίτου τον Ιούλιο του 2022.

Ο Αρεοπαγίτης Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος, είναι μία από πιθανή υποψηφιότητα, όπως και η Αρεοπαγίτης Αλεξάνδρα Αποστολάκη.

Πιθανότητες επιλογής έχουν επίσης ο Αρεοπαγίτης Ευτύχης Νικόπουλος, γνωστός από τις υποθέσεις τρομοκρατίας που είχε χειριστεί, καθώς και ο Αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, εκπρόσωπος τύπου της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και της Προέδρου ΑΠ Ιωάννας Κλάπα.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί το ενδεχόμενο επιλογής του Αρεοπαγίτη Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, καθώς μετά την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του Αρείου Πάγου, τον Μάιο του 2023, σε μια «επιχείρηση εξωστρέφειας» που χτίζεται τα τελευταία χρόνια, πολύπειρος ανώτατος δικαστής, είναι επί της ουσίας ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου της Ολομέλειας.

Για τον νέο Εισαγγελέα ΑΠ

Οι επιλογές των ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων, αναμένεται να κινηθούν σε τέσσερα πρόσωπα, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις.

Ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Κωνσταντίνος Τζαβέλας, ο οποίος είναι πρώτος στη επετηρίδα, ενώ είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελέα ΑΠ Γεωργίας Αδειλίνη, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ενώ ακούγεται επίσης το όνομα της Αντεισαγγελέα ΑΠ Ελένης Καρκαμπούνα, η οποία παλιότερα ήταν εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2 και είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γ. Σμπώκος, και ο αναπληρωτής του, Αντώνης Κάντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στις προτιμήσεις των συναδέλφων της βρίσκεται η Αντεισαγγελέας ΑΠ Μαρία Γκανέ, η οποία έχει τρία χρόνια θητείας, μέχρι την αφυπηρέτησή της, ενώ «ηχηρή» υποψηφιότητα θεωρείται και ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Βασίλης Φλωρίδης, αδελφός του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ωστόσο η επανυπουργοποίηση του αδελφού του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ίσως αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, για την ενεργοποίηση του στη θέση του Εισαγγελέα ΑΠ.

Πάντως, εκτός από τις αποχωρήσεις της Προέδρου και της Εισαγγελέα ΑΠ, αφυπηρετούν λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας 8 από τους 11 Αντιπροέδρους ΑΠ, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος για τα συνήθη δεδομένα της Δικαιοσύνης, καθώς και εννέα ανώτατοι εισαγγελείς.

Παράλληλα, εκτός από τους 8 Αντιπροέδρους και 11 Αρεοπαγίτες, που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους φεύγουν στις 30 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Βλαντίμιρ Πούτιν Chevron Left
Πούτιν: «Θα ήθελα να ρίξω γροθιά σε ορισμένους ανθρώπους» (βίντεο)
Λάμπρος Κωνσταντάρας: Έχω προχωρημένες συζητήσεις με το Open και δύο προτάσεις ακόμα
Λάμπρος Κωνσταντάρας Chevron Right