Ελλάδα

Είδος πολυτελείας το πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας: Εξωφρενικές τιμές και αυξήσεις

Σε δυσθεώρητα επίπεδα έχουν ανέβει οι τιμές στις πωλήσεις και ενοικιάσεις θέσεων πάρκινγκ.
Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αύξηση σχεδόν 500% στις τιμές πώλησης των θέσεων στάθμευσης μέσα σε μια μόλις πενταετία. Θέσεις πάρκινγκ που νοικιάζονται ακόμη και για περισσότερα από 100.000 ευρώ, δηλαδή, πόσο υψηλότερο από όσο απαιτείται για μια νεόδμητη γκαρσονιέρα. Κόστος ενοικίασης που έχει διπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια. Εταιρείες που νοικιάζουν μια ώρα στάθμευσης ακόμη και για 15 ευρώ. Η αναζήτηση πάρκινγκ στην Αθήνα, αναδεικνύεται σε ένα ολοένα πιο δισεπίλυτο και ακριβό γρίφο.

478% αύξηση στο μέσο τίμημα ανά μεταβίβαση

Βάσει στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία επεξεργάστηκε το πανελλαδικό δίκτυο E-Real Estates, το 2019, οι μεταβιβάσεις θέσεων στάθμευσης αποτελούσαν το 2019, το 2,09% επί του συνόλου των μεταβιβάσεων. Πέντε χρόνια μετά, το 2024, το σχετικό ποσοστό έχει εκτοξευθεί, καθώς ανέρχεται στο 4,4%.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα αναφορικά με το μέσο τίμημα ανά μεταβίβαση θέσης στάθμευσης. Κι αυτό επειδή σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά την περίοδο 2019-2024, η συγκεκριμένη αύξηση ανέρχεται στο 478%. Πιο συγκεκριμένα, το 2019, το μέσο τίμημα ανά μεταβίβαση κυμαινόταν στα 146 ευρώ/τ.μ., ενώ το 2024 διαμορφώνεται στα 698 ευρώ/τ.μ.

«350 ευρώ τον μήνα»

Είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι όπως επεσήμανε στο iEidiseis.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, και στις επιχειρήσεις πάρκινγκ 24ωρης εξυπηρέτησης «στις “καλές” περιοχές του κέντρου της Αθήνας», το κόστος μίσθωσης θέσης στάθμευσης «αγγίζει ακόμη και τα 350 ευρώ μηνιαίως», αναλόγως βέβαια την περιοχή και το κατά πόσο υπάρχει διαθεσιμότητα ελεύθερης θέσης.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες επιχειρήσεις, «στοχεύουν στη στάθμευση με την ώρα ή/και την ημέρα, διαθέτοντας για μόνιμη στάθμευση περιορισμένο αριθμό θέσεων».

«Λίστες αναμονής»

Ως αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, «η στάθμευση σε αυτές τις εταιρείες ξεκινάει από τα 7-8 ευρώ/ώρα και μπορεί να κυμαίνεται έως τα 10-12 ευρώ/ώρα ή και ακόμη παραπάνω».

Μάλιστα, όπως σχολίασε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής, «αυτές οι εταιρείες έχουν υψηλότερα κόστη τα τελευταία χρόνια κι ως αποτέλεσμα έχουν αυξήσει τις τιμές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια ώρα στάθμευσης στοιχίζει 5-8 ευρώ, αλλά μπορεί και να φτάνει και τα 12-15 ευρώ. Σε “ακριβές” περιοχές, ελάχιστες ώρες στάθμευσης στοιχίζουν περισσότερα από 20 εύρω. Ταυτόχρονα, αυτές οι εταιρείες έχουν τεράστια λίστα αναμονής για τη μηνιαία διάθεση πάρκινγκ».

Οι ακριβές περιοχές

Ως αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιοχές, η απόκτηση μιας θέσης στάθμευσης -είτε μέσω ενοικίασης, είτε μέσω πώλησης-, είναι σχεδόν αδύνατη. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, σε περιοχές όπως: Πετράλωνα, Ακαδημία Πλάτωνος, Κουκάκι, Κολωνάκι, Λυκαβηττό, Άνω Κυψέλη, Άγιο Ελευθέριο, Νεάπολη, Γουδή, Μέτς – Καλλιμάρμαρο και Α’ Νεκροταφείο, η διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης είναι οριακά μηδενική.

Πηγή/Επεξεργασία: Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, τα στοιχεία προκύπτουν από ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων-οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τη διαθεσιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, που βασίζονται σε αγγελίες, ένα πάρκινγκ 20 τ.μ. στον Λυκαβηττό, πωλούνταν το 2020 για 60.000 ευρώ και πλέον πωλείται για 90.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Κυψέλη, ένα πάρκινγκ 20 τ.μ., πωλούνταν το 2020 για 10.000 ευρώ και το 2025 για 20.000 ευρώ. Στα Ιλίσια, ένα πάρκινγκ 10 τ.μ. πωλούνταν το 2020 για 18.000 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης κυμαίνεται πλέον στα 35.000 ευρώ.

Όπως άλλωστε σημείωσε ο κ. Μπάκας, ο κόστος αγοράς μιας θέσης στάθμευσης, κοστίζει στις μέρες μας όσο μια γκαρσονιέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η ζητούμενη τιμή πώλησης, σε περιοχές όπως η Γλυφάδα,  ξεπερνάει ακόμη και τα 4.000 ευρώ/τ.μ., όσο στοιχίζει δηλαδή κι ένα νεόδμητο διαμέρισμα.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, η ζητούμενη τιμή για ένα πάρκινγκ 10-28 τ.μ. κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως ακόμη και 50.000 ευρώ.

Αύξηση 100%  στα ενοίκια

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά την ενοικίαση των θέσεων στάθμευσης, καθώς σε πολλές περιοχές της Αθήνας καταγράφεται μέσα σε μια πενταετία αύξηση που ξεπερνάει το 100%. Πιο συγκεκριμένα, -σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία-, ένα πάρκινγκ 13 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, ενοικιαζόταν το 2020 για 55 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα η μηνιαία τιμή ενοικίασης, κυμαίνεται στα 140 ευρώ, μια αύξηση δηλαδή που φτάνει το 154%. Στο Γκύζη, ένα πάρκινγκ 10 τ.μ. ενοικιαζόταν για 60 ευρώ τον μήνα το 2020, όμως το 2025, η τιμή ενοικίασής του φτάνει τα 150 ευρώ μηνιαίως, έχοντας αυξηθεί κατά 150%.

Πηγή/Επεξεργασία: Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, τα στοιχεία προκύπτουν από ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων-οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τη διαθεσιμότητα

Από την πλευρά του, ο κ. Ποταμιάνος, σχολίασε στο iEidiseis.gr ότι «σε αρκετές περιοχές της Αττικής, η αγορά ενός χώρου στάθμευσης, μπορεί να κυμαίνεται στα 20.000 – 30.000 ευρώ. Όμως, σε κάποιες ακριβές περιοχές της Αττικής, όπως η Γλυφάδα, αυτή η τιμή μπορεί να κυμαίνεται ακόμη και στις 120.000 εύρω ή 150.000 ευρώ».

«Χρειάζεσαι μέσο για να βρεις πάρκινγκ»

Όπως σχολίασε ο κ. Μπάκας, μια λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη των θέσεων πάρκινγκ στην Αθήνα, «είναι η δημιουργία κοινοτικών θέσεων πάρκινγκ -έστω και με κόστος-, καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά τέτοιες δημοτικές υποδομές. Ακόμη και δίπλα στους περισσότερους σταθμούς του μετρό, δεν υπάρχουν υποδομές για τη στάθμευση των αυτοκινήτων».

Βάσει όσων εξήγησε ο κ. Ποταμιάνος, το πρόβλημα έγκειται στο ότι «δεν υπάρχουν χώροι στην Αττική κι ενώ τα αυτοκίνητα πλέον είναι πάρα πολλά». Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που ο ίδιος κρίνει ότι «είναι δύσκολο να πέσουν οι τιμές τα επόμενα χρόνια». Άλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολυκατοικιών στην Αθήνα «είναι της δεκαετίας του 1960. Εκείνη την εποχή όμως, δεν υπήρχαν οι ίδιες ανάγκες για αυτοκίνητο κι ως αποτέλεσμα δεν έχουν θέσεις πάρκινγκ».

Ως αποτέλεσμα, η απόκτηση μιας θέσης πάρκινγκ αποτελεί πλέον «μια επένδυση, καθώς με ένα πόσο της τάξεως των 20.000-30.000 ευρώ δεν μπορείς πλέον να πάρεις ούτε γκαρσονιέρα».

Το σημαντικότερο όμως σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, είναι ότι «επηρεάζεται η ποιότητα ζωής όλων μας, καθώς δεν είναι δυνατόν να γυρνάς σπίτι σου το βράδυ και να ψάχνεις τρία τέταρτα για να βρεις πάρκινγκ. Σε πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα η Καλλιθέα, χρειάζεσαι μέσο για να βρεις πάρκινγκ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σκέιτμπορντ Youth Pass Chevron Left
Πάνω από 147.000 αιτήσεις για το Youth Pass – Η προθεσμία για τα 150 ευρώ