Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα βίντεο ντοκουμέντο, στο οποίο καταγράφεται η δράση ομάδων Ρομά τη στιγμή που κλέβουν τον χαλκό από τις ράγες των τρένων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το MEGA, το βιντεοληπτικό υλικό έχει καταγραφεί από drone στην περιοχή της Θήβας και δείχνει Ρομά να ξηλώνουν τα καλώδια και άλλα εξαρτήματα από τις γραμμές του τρένου, ακόμα και την ώρα που περνά το Intercity.
Μάλιστα, σε κάποια στιγμιότυπα φαίνονται να πετούν πέτρες προς τον διερχόμενο συρμό.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα κλοπιμαία στη συνέχεια διοχετεύονται σε παράνομα σκραπατζίδικα, όπου και πωλούνται.
Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί κυρίως σε περιοχές όπως η Θήβα, το Ζευγολατιό και το Θριάσιο, όπου υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΕ, από τη στιγμή που έχουν βγει τα drone, έχουν μειωθεί τα φαινόμενα κλοπών.
Παράλληλα, έχουν καταγραφεί και πολλά περιστατικά φωτιάς κοντά στις γραμμές, προκαλώντας πρόσθετους κινδύνους και καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων.