Ελλάδα

Βίος και πολιτεία ο Μαυρίκης: Από τους «κοριούς» στον Ανδρέα το 1989, στην επιστολή στον Αρεοπαγίτη

Η υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφώνων του Ανδρέα Παπανδρέου είχε πρωταγωνιστή τον Χρήστο Μαυρίκη, ο οποίος στη συνέχεια μπήκε στη φυλακή.
Όταν η Ντόρα διέγραψε ακαριαία τον «αρχικοριό»
ΕUROKINISSI

Μνήμες από το «βρώμικο ‘89» ξυπνά η είδηση της σοβαρής υπόθεσης απόπειρας δωροδοκίας ανώτατου δικαστή στον Άρειο Πάγο, την οποία ερευνούν ήδη οι εισαγγελικές αρχές. Κι αυτό διότι ο άνθρωπος που φέρεται να έχει σχέση με την υπόθεση είναι ένας άνθρωπος από το πολύ μακρινό παρελθόν, το όνομα του οποίου έμεινε στην ιστορία.

Ο λόγος για τον Χρήστο Μαυρίκη.

Πρόκειται για τον υπάλληλο του ΟΤΕ που κατήγγειλε το 1993 στα ΜΜΕ πως είχε παγιδεύσει το σταθερό τηλέφωνο του γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου κατ’ εντολή του στρατηγού, Νίκου Γρυλλάκη, συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Έτσι, μπορούσε να ακούσει από το ακουστικό του σπιτιού του κάθε τηλεφωνική συνομιλία του πολιτικού του αντιπάλου.

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο πρωταγωνίστησε σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, αποκάλυψε ότι είχε τοποθετηθεί ένας μηχανισμός σε ΚΑΦΑΟ αρκετά κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ που όχι απλά παγίδευε τις τηλεφωνικές ομιλίες του προέδρου του, αλλά έδινε τη δυνατότητα στον πολιτικό αντίπαλό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να τις ακούει από το σπίτι του.

Τα Μέσα της εποχής, τότε, τον χαρακτήρισαν ως «εθνικό κοριό».

► Ο «εθνικός κοριός» Χρήστος Μαυρίκης φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έστειλε την επιστολή στον Αρεοπαγίτη

«Η παγίδευση γινόταν μέσα από ΚΑΦΑΟ αλλά και μέσα από διαμερίσματα που νοικιάζαμε τότε. “Τραβάγαμε” τη γραμμή παράλληλα στα διαμερίσματα και βάζαμε εκεί τα μαγνητόφωνα. Είχαμε νοικιάσει 4 έως 5 διαμερίσματα και είχαμε τα τηλέφωνα μόνιμα εκεί» είχε δηλώσει αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε, προσθέτοντας πως μετά την αποδελτίωση, οι κρίσιμες συνομιλίες δίνονταν στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Μετά την καταγγελία του Χρήστου Μαυρίκη για τους χώρους τοποθέτησης των μηχανισμών παρακολούθησης, έγιναν εκτεταμένοι τεχνικοί έλεγχοι από ειδικά κλιμάκια για να αποδειχθούν αν ισχύουν ή όχι οι ισχυρισμοί του. Το πόρισμα των ελέγχων της επιτροπής που επιβεβαίωσαν τις παρεμβάσεις συζητήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 16 Ιουνίου 1994.

Σύμφωνα με τον βουλευτή – εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μπρακατσούλα «διαπιστώθηκε ότι παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα του κ. Μιλτιάδη Έβερτ ως τον Αύγουστο του 1991 και του γραφείου του ως το 1991 και του Υπουργείου Προεδρίας, κατά το διάστημα που ήταν Υπουργός ως το Δεκέμβριο του 1991. Του Γεράσιμου Κουρή, ως τα τέλη Απριλίου 1990 και της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗΣ ως το Σεπτέμβριο του 1990. Του σημερινού Πρωθυπουργού, κ. Ανδρέα Παπανδρέου, το τριψήφιο τηλέφωνό του, ως τον Ιούνιο του 1990. Του Γεωργίου Ράλλη, πρώην Πρωθυπουργού, ως τα τέλη του 1990. Των γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, ως το Δεκέμβριο του 1991. Του Αντώνη Λιβάνη ως το Σεπτέμβριο του 1991. Του Κυριάκου Γριβέα ως το Δεκέμβριο του 1990, γνωστός σε όλους μας ως αναπληρωτής διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη».

Αναφέρει επίσης ότι «το πλείστον κατετέθησαν από το Μαυρίκη και αφορά υποκλοπές -και λέω το πλείστον, εκτός εκείνων των ευρημάτων τα οποία λόγω του χρόνου δεν μπόρεσαν να βρεθούν- που επιβεβαιώθηκαν πλήρως από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΟΤΕ. Είναι 7 άνθρωποι όλου του πολιτικού φάσματος, οι οποίοι ομοφώνως αποφαίνονται ότι πράγματι έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις και έγιναν οι παρακολουθήσεις με τον τρόπο που υποδεικνύει ο Μαυρίκης στο γνωστό υπόμνημά του». Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, και μετέπειτα Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη στην ίδια συνεδρίαση θα δηλώσει: «Αυτή η κατηγορία είναι κατασκευασμένη εξ’ υπ’ αρχής για να μη δικαστεί. Το καταγγείλαμε και το καταγγέλλουμε ότι χρησιμοποιείτε κατά παρερμηνεία και εσφαλμένη εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών για να ρίξετε λάσπη, για να δημιουργήσετε αναταραχή, για να συκοφαντήσετε πολιτικούς σας αντιπάλους».

Η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων και αλληλοκατηγοριών που συνεχίστηκαν για χρόνια. Από τη μία βρισκόταν ο Χρήστος Μαυρίκης που κατηγορούσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως εκείνη του έδινε εντολές για το ποια τηλέφωνα να παγιδεύσει και από την άλλη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος έριχνε την ευθύνη εξ ολοκλήρου πάνω του.

Ποινή φυλάκισης 5 ετών

Ο Χρήστος Μαυρίκης καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για την υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών. Οι δικαστές χθες τον έκριναν ένοχο για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία, καταδικάζοντάς τον ­ κατά πλειοψηφία (4-1) ­ σε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών. Ο εφέτης που μειοψήφησε έχοντας τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κριθεί αθώος ήταν ο Α. Νταφούλης, ο οποίος ήταν ο ειδικός ανακριτής που είχε αναλάβει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Σε πρώτο βαθμό ο Μαυρίκης είχε καταδικαστεί από το Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε φυλάκιση 5 ετών και 9 μηνών. Θύματα της απόπειρας εκβιασμού και της παράνομης βίας που φέρεται να άσκησε ο Μαυρίκης ήταν οι επιχειρηματίες Γ. Δαλακούρας και Δ. Μπέης, καθώς και ο εκδότης – διευθυντής του «Αδέσμευτου Τύπου» Δημήτρης Ρίζος, όπως ανέφεραν τότε τα «Νέα».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραπέμφθηκε, αλλά τελικά, ύστερα από απόφαση του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έφτασε ποτέ σε ειδικό δικαστήριο, επικαλούμενος λόγους πολιτικής ομαλότητας. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο με ονομαστική ψηφοφορία, αλλά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε εντόνως, μιλώντας για μεθόδευση προκειμένου να μην αποδειχθεί η αθωότητά του.

Η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2013 στο περιοδικό CRASH του Γιώργου Τράγκα, που εξηγούσε με λεπτομέρειες την υπόθεση των υποκλοπών:

Βίος και πολιτεία ο Μαυρίκης: Από τους «κοριούς» στον Ανδρέα το 1989, στην επιστολή στον Αρεοπαγίτη Βίος και πολιτεία ο Μαυρίκης: Από τους «κοριούς» στον Ανδρέα το 1989, στην επιστολή στον Αρεοπαγίτη Βίος και πολιτεία ο Μαυρίκης: Από τους «κοριούς» στον Ανδρέα το 1989, στην επιστολή στον Αρεοπαγίτη Βίος και πολιτεία ο Μαυρίκης: Από τους «κοριούς» στον Ανδρέα το 1989, στην επιστολή στον Αρεοπαγίτη Βίος και πολιτεία ο Μαυρίκης: Από τους «κοριούς» στον Ανδρέα το 1989, στην επιστολή στον Αρεοπαγίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν Chevron Left
Σάλος στις ΗΠΑ για τον καρκίνο του Τζο Μπάιντεν – Διαμάχη για το εάν «το ήξεραν και το έκρυβαν»
Λήξη συναγερμού: Δεν ήταν μηνιγγίτιδα το κρούσμα στο ΕΠΑΛ των Αμπελοκήπων - Τι θα γίνει με τα σχολεία
Chevron Right