Σε καθημερινή ρουτίνα έχουν εξελιχθεί τα περιστατικά επικίνδυνων «αρρυθμιών» στη λειτουργία του σιδηρόδρομου, αποδεικνύοντας ότι η ασφάλεια στα τρένα θα παραμένει για πολύ καιρό ακόμα ζητούμενη και όχι δεδομένη.
Δυόμισι χρόνια μετά τη φρικτή τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, η κατάσταση παραμένει τριτοκοσμική, καθώς από «θαύμα» δεν έχουν σημειωθεί και νέα δυστυχήματα.
Του λόγου το ακριβές αποδεικνύει ένα σχετικό περιστατικό στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Παλαιού Σταθμού.
Όπως θα δείτε στο βίντεο που έφερε στο «φως» το Voria.gr, την ώρα που περνούσε τρένο με εμπορευματοκιβώτια, οι μπάρες στη διάβαση παρέμεναν ανοιχτές. Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 15.45 το μεσημέρι της Τρίτης (20/5) σε διάβαση επί της οδού Δάφνης, με τον συρμό να κατευθύνεται προς ανατολικά, στη Θεσσαλονίκη.
«Εγώ διερχόμουν από το σημείο με το αυτοκίνητό μου. Λόγω ζέστης είχα ανοιχτά τα παράθυρα και κάποια στιγμή άκουσα τον κλασικό ήχο που κάνουν οι ρόδες του τρένου στις ράγες. Έχει μία μικρή στροφή εκεί, με το που την πήρα είδα το τρένο να περνάει και τις μπάρες σηκωμένες. Μεσημεριανή ώρα σχολάσματος ή οποιαδήποτε ώρα, που οι άνθρωποι τελειώνουν τις δουλειές τους, αντί να πάνε στο σπίτι τους, να πάνε στον άλλο κόσμο», σχολίασε αυτόπτης μάρτυρες μιλώντας στο τοπικό μέσο.
Πάντως, σε τακτικό απογευματινό έλεγχο που διενήργησαν τεχνίτες του ΟΣΕ στην εν λόγω μπάρα δεν διαπιστώθηκε κάποια βλάβη. «Δεν είχαμε δηλωμένη βλάβη και στο απογευματινό check-in που έγινε δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ίδιο τοπικό μέσο ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, Αλέξανδρος Τζαμπαζλής, εκτιμώντας πως πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν.
«Για να λειτουργήσουμε αυτές τις μπάρες κάνουμε πατέντες»
Ωστόσο, όπως εξήγησε, «για να πάμε κάπου, πρέπει να μας δώσει βλάβη ο μηχανοδηγός που περνάει από το σημείο ή ο τοπικός σταθμάρχης. Εάν δεν μας δώσει, δεν ξέρουμε για τη βλάβη. Και δεν υπάρχει κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα που θα μπορούσαμε να τη δούμε». Με άλλα λόγια, αν ο μηχανοδηγός ή ο σταθμάρχης δεν παρατηρήσουν επιτόπια κάποιο πρόβλημα στις μπάρες, δεν υπάρχει ψηφιακός τρόπος για να καταγραφεί η βλάβη.
«Για να λειτουργήσουμε εμείς αυτές τις μπάρες κάνουμε πατέντες. Ο κανονισμός μάς δίνει συγκεκριμένες προδιαγραφές για να είναι εντάξει το σύστημα. Όταν όμως αυτά τα πράγματα δεν τα βρίσκουμε στην αγορά, εγώ πρέπει κάτι να κάνω. Και αυτά που κάνω δεν τα αναγνωρίζει η υπηρεσία και δεν αναλαμβάνει και κανείς την ευθύνη να πει ότι “ok, λειτουργούμε σωστά έτσι”» υπογράμμισε ο κ. Τζαμπαζλής, εξηγώντας πως τα συστήματα είναι απαρχαιωμένα και τα ανταλλακτικά στην αγορά είτε δεν υπάρχουν είτε έχουν μεγάλο κόστος. «Θα πρέπει να μπούνε καινούριες τεχνολογίες, δηλαδή αυτόματα συστήματα, ένα control room όπου θα παίρνουμε εμείς έλεγχο και οτιδήποτε μας χτυπάει να φεύγουμε κατευθείαν» πρόσθεσε και συνέχισε: «Εμείς οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δεν κατανοούμε γιατί εξακολουθούμε να πληρώνουμε τόσα λεφτά για ανταλλακτικά που είναι απαρχαιωμένα. Θα έπρεπε να μπει κάτι καινούριο και θα κάναμε και πολύ γρήγορα απόσβεση των χρημάτων».
Ίδιο περιστατικό και στον Ταύρο
Τα συνεχή παρόμοια περιστατικά όμως δείχνουν ότι μόνο μεμονωμένη δεν είναι η παραπάνω περίπτωση.
Όπως θα δείτε σε βίντεο που προβλήθηκε στον ΣΚΑΪ και σύμφωνα με τον τηλεθεατή που το τράβηξε, κατά τις 23:40 το βράδυ της Δευτέρας (19/5) και έξω από το δημοτικό γυμναστήριο Ταύρου, οι μπάρες ήταν σηκωμένες και ένα τρένο περνούσε κανονικά, ενώ από το αντίθετο ρεύμα περνούσε και δεύτερο τρένο.
Παράλληλα, φαίνεται ένας φύλακας να δίνει σήμα στα τρένα να περάσουν και να ρυθμίζει την κυκλοφορία.
Μάλιστα, το πρόβλημα με τις μπάρες δεν είχε λυθεί ούτε το πρωί της Τρίτης.
Σύμφωνα με τη ρεπόρτερ του σταθμού, «όπως μας είπαν από τον ΟΣΕ, χθες το πρωί σημειώθηκε ένα ατύχημα, καθώς ένα φορτηγό στο πέρασμά του έσπασε τη μία μπάρα και η τεχνική υπηρεσία του ΟΣΕ προσπαθεί να την επισκευάσει».