Την προσεχή Δευτέρα 26 Μαΐου ώρα 13.00, στην αίθουσα Τελετών της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20- ο Βαγγέλης Βενιζέλος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, παρουσιάζουν το βιβλίο του δημοσιογράφου Γ. Λακόπουλου «Η μπαλάντα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004» – με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα.
Το βιβλίο –που βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Λιβάνης»– είναι ένα πολιτικό δοκίμιο που φωτίζει τη διαδρομή από την πρώτη απόπειρα να αναλάβει η Αθήνα, τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι τον θρίαμβο του 2004, που αναγνωρίσθηκε διεθνώς ως εθνικό επίτευγμα.
Πέντε πρωθυπουργοί και διαδοχικές επιτροπές ασχολήθηκαν με την ελληνική «ολυμπιακή επιδίωξη».
Απέτυχε δύο φορές, κινδύνευσε την τρίτη, τελικά οργανώθηκε με υποδειγματικό τρόπο, δόξασε την Ελλάδα και δημιούργησε προϋποθέσεις ανάπτυξης. Αλλά το, υλικό και άυλο, κεφάλαιο που δημιούργησε δεν αξιοποιήθηκε.
Κεντρικό πρόσωπο της διεκδίκησης του 1997 και της επιτυχίας του 2004, ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου: έφερε τους Αγώνες στην Αθήνα και τους οργάνωσε κινητοποιώντας τη, δυσκίνητη ως τότε, δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τον ιδιωτικό τομέα, τη νέα γενιά αλλά και την κοινή γνώμη και πήρε από παντού εύσημα για τον ελληνικό θρίαμβο και την «καλύτερη διοργάνωση».
Μετά από δυο δεκαετίες το βιβλίο δίνει τις απαντήσεις στα τρία βασικά ερωτήματα που αιωρούνται έκτοτε:
- Γιατί ανατέθηκε σε μικρή χώρα σαν την Ελλάδα η πολυπλοκότερη διοργάνωση του πλανήτη;
- Πως κατάφεραν οι Έλληνες να οργανώσουν τους καλυτέρους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεότερης εποχής;
- Γιατί η χώρα δεν εκμεταλλεύθηκε το επίτευγμα και έχασε τις ευκαιρίες που δημιούργησε;
Ο αναγνώστης θα βρει στις σελίδες του βιβλίου τα πρόσωπα, τις σκιές, τα μυστικά και τις μεγάλες στιγμές αυτής της τρικυμισμένης διαδρομής.
Πώς έφτασε η Ελλάδα στην ανάληψη των Αγώνων, πόσο κόστισαν, πόσο κόστισαν, τί κέρδισε, ποιοι ωφελήθηκαν, ποιες ευκαιρίες χάθηκαν και ποιο ήταν το τελικό πρόσημο για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία;
Θα πληροφορηθεί από ποιους κίνδυνους πέρασαν η διεκδίκηση και η διοργάνωσή, ποιοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες ενεπλάκησαν και με ποιες επιδιώξεις.
Ποιοι συγκρούστηκαν με ποιους και πώς συμπεριφέρθηκαν τα κόμματα και τα ΜΜΕ…
Καταγράφεται πως λειτούργησε ως μάνατζερ η Γιάννα Αγγελοπούλου, ποιοι διεθνείς παράγοντες την υποστήριξαν και ποιος ήταν ο ρόλος του Θόδωρου Αγγελόπουλου στη διεκδίκηση.
Αναδεικνύεται επίσης πως διαχειριστήκαν τους Αγώνες ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργοί, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη ως δήμαρχοι-οικοδεσπότες.
Ποιο ρόλο έπαιξαν πολιτικά πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο Κώστας Λαλιώτης, η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας και στελέχη των κομμάτων.
Με απόσταση πέραν των δύο δεκαετιών ,από τον Αύγουστο που η Ελλάδα «πέρασε απέναντι», το βιβλίο αλλάζει όσα ξέραμε ως τώρα για την ελληνική Ολυμπιάδα.
Αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές, αναδεικνύει τις κρυμμένες αλήθειες, που για χρόνια συσκότιζαν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Ανατρέχει στα γεγονότα και στα παρασκήνια, αξιολογεί, τα πρόσωπα, με ονόματα και διευθύνσεις, για να καταλήξει στο συμπέρασμα: όταν υπάρχουν ηγεσίες τα πράγματα κινούνται μπροστά.
Η παρουσίαση του βιβλίου από τον πολιτικό που υπήρξε πρωταγωνιστής από τη πλευρά της πολιτικής εξουσίας στην προετοιμασία των Αγώνων και της Γιάννας Αγγελοπούλου που ως πρόεδρος των Επιτροπών Διεκδίκησης και Διοργάνωσης δημιούργησε το ελληνικό θαύμα, ανοίγει μια ευκαιρία:
- Να αρχίσει η συζήτηση για το εκκρεμές από την αποτυχία ως στον απόλυτο θρίαμβο που χαρακτήρισε την ολυμπιακή πορεία.
- Να αναζητηθεί η απάντηση σε μια ακόμη ερώτηση: μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει ξανά το βάρος μιας διοργάνωσης τόσο μεγάλων διαστάσεων και με ποιο τρόπο;