Ελλάδα

Domino Effect: Μια έκθεση για την πολιτική αναταραχή και τα social media

Δύο ξεχωριστά workshops θα πλαισιώσουν την έκθεση.

Το πολιτικό ντόμινο που ξεκινά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και φτάνει μέχρι τα φίλτρα του TikTok γίνεται εικαστική εμπειρία. Η Domino Effect, μια νέα, πολυσυζητημένη έκθεση που θα παρουσιαστεί από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου στον βιομηχανικό χώρο Plyfa, φωτίζει με καλλιτεχνικό τρόπο την ισχυρή σύνδεση μεταξύ πολιτικής αστάθειας και της κυρίαρχης κουλτούρας των social media. Πρόκειται για μία από τις πιο επίκαιρες και προκλητικές εκθέσεις της χρονιάς, με τη σφραγίδα του Community Club, που επιμελείται δράσεις αιχμής στην τομή μεταξύ τέχνης και κοινωνίας.

Καθώς πλησιάζουμε το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, η έκθεση καταγράφει εικαστικά το πέρασμα από τις ελπίδες για μια ειρηνική, δημοκρατική παγκόσμια τάξη στην επιστροφή του αυταρχισμού, την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη διάχυτη αίσθηση φόβου και διχασμού.

Παράλληλα, στρέφει το βλέμμα στη δύναμη των social media να διαμορφώνουν μια ψηφιακή «κανονικότητα» γεμάτη lifestyle αισθητική, influencers και καταναλωτικά πρότυπα, θολώνοντας τα όρια μεταξύ δημόσιου προβληματισμού και ψηφιακής απόσπασης.

Συμμετέχουν δέκα σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες – Χαρούλα Νικολαΐδου, Γιώργος Χιώνης, Μιχαήλ Παρλαμάς, Μυρτώ Βουτυρά, Όλγα Σουβερμεζόγλου, SOTEUR, Spent1, Στρατής Ταυλαρίδης, Θεανώ Γιαννέζη και Βαγγέλης Χούρσογλου (Woozy) – οι οποίοι προσεγγίζουν τις θεματικές της έκθεσης μέσα από ζωγραφικά έργα, γλυπτά, 3D αντικείμενα, mixed media και εγκαταστάσεις. Τα έργα τους εστιάζουν σε κρίσιμα ζητήματα της εποχής: ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, η αστυνομική βία, ο αυταρχισμός, η πολιτική καταστολή, η εμπορευματοποίηση της καθημερινότητας και η άνοδος του ριζοσπαστικού εθνικισμού.

Η Domino Effect λειτουργεί και ως εικαστική αλληγορία: ένα γεγονός –πολιτικό, κοινωνικό ή τεχνολογικό– μπορεί να προκαλέσει μια αλυσίδα επιπτώσεων, ένα ντόμινο που δύσκολα αναχαιτίζεται. Στο εσωτερικό αυτής της δυναμικής, η έκθεση στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στην εποχή μας, προκαλώντας τους επισκέπτες να παρατηρήσουν, να στοχαστούν, να αμφισβητήσουν. Ποια πραγματικότητα βλέπουμε και ποια επιλέγουμε να αγνοήσουμε; Και πώς η τέχνη μπορεί να φωτίσει, με ειλικρίνεια και τόλμη, όσα περνούν απαρατήρητα;

Δύο ξεχωριστά workshops θα πλαισιώσουν την έκθεση:

Πέμπτη 19 Ιουνίου, 19:00: Το Community Club φιλοξενεί τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Σωτήρη Φωκέα (aka SOTEUR) για ένα ξεχωριστό doodling workshop. Ο γνωστός εικαστικός προσκαλεί το κοινό να τον γνωρίσει από κοντά, να μάθει για την τεχνική του και να συμμετάσχει σε μια συλλογική δημιουργία υπό την καθοδήγησή του.

Παρασκευή 20 Ιουνίου, 19:00: Το καθιερωμένο πλέον Tipsy Art Night θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης για μία ημέρα απόλαυσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το δημοφιλές painting workshop του Community Club, που έχει εγκριθεί από το TEDxAthens, είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτως εμπειρίας. Μια ιδανική ευκαιρία για χαλάρωση, έκφραση και σύνδεση με την Τέχνη.

Εγκαίνια: Τρίτη 17 Ιουνίου στις 19:00, με παρουσία των καλλιτεχνών και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

  • Ημερομηνίες: 17–20 Ιουνίου 2025
  • Εγκαίνια: Τρίτη 17 Ιουνίου, 19:00
  • Χώρος: Plyfa Space
  • Διοργάνωση – Επιμέλεια: Community Club
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η «καταιγίδα της ερήμου» αρχίζει