Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του μοιραίου ναυαγίου στην Πύλο με εκατοντάδες νεκρούς.
Ειδικότερα, δύο χρόνια μετά στον ανακριτή για κακούργημα παραπέμπονται 17 στελέχη του Λιμενικού.
Μάλιστα, ανάμεσά τους βρίσκεται και ο πρώην αρχηγός του Σώματος.
Τα 17 στελέχη του λιμενικού βρίσκονται αντιμέτωπα με ποινική δίωξη για κακουργήματα για το ναυάγιο της Πύλου και συγκεκριμένα για πρόκληση ναυαγίου και παράλειψη παροχής βοήθειας.
Σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους επιζώντες και τα θύματα του ναυαγίου του αλιευτικού σκάφους «Adriana» έκαναν γνωστό το κατηγορητήριο με το οποίο βαρύνονται στελέχη και μέλη του Λιμενικού μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η αρμόδια Αντεισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιώς και την άσκηση ποινικής δίωξης και παραπομπή σε κύρια ανάκριση για κακουργήματα 17 μελών του Λιμενικού Σώματος μεταξύ των οποίων και ανώτεροι αξιωματικοί της ηγεσίας του.
Πύλος: Ποιοι παραπέμπονται
Ειδικότερα, ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση από την αρμόδια Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου με τις κατωτέρω κακουργηματικές πράξεις:
1. Ο κυβερνήτης του σκάφους ΠΠΛΣ 920 που ενεπλάκη στο ναυάγιο της Πύλου της 13-14/6/2023 με την κατηγορία της:
- α) πρόκλησης ναυαγίου από το οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων (τουλάχιστον 82) (άρθρ. 277 παρ. 1 στ. β και δ ΠΚ)
- β) επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων, με τη μορφή της διατάραξης συγκοινωνίας πλοίων με εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις από την οποία
- πορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων (τουλάχιστον 82) (άρθρ. 291 παρ. 1 στ. στ., ββ και δδ ΠΚ)
γ) παράλειψη προσφοράς βοήθειας από κυβερνήτη πλοίου (αρθρ. 122 ΣΠΚ)
2. Το πλήρωμα του σκάφους ΠΠΛΣ 920 με την κατηγορία της απλής συνέργειας στις παραπάνω υπό α’ και β’ πράξεις του κυβερνήτη.
3. Επιπλέον, όλοι οι παραπάνω, καθώς και ο τότε Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο Επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) και οι δύο αξιωματικοί ΑΑΝ (Αξιωματικοί Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας) της συγκεκριμένης ημέρας, με την κατηγορία έκθεσης άλλων προσώπων με νομική υποχρέωση διάσωσης αυτών και κατάστασης αυτών αβοήθητων, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 82 ατόμων (άρθρ. 306 παρ. 1, 2 στ. β ΠΚ).
Με διάταξη της ίδιας αρμόδιας Εισαγγελέως δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη και η υπόθεση ετέθη στο αρχείο ως προς τέσσερις άλλους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, παρά την παρουσία τους στον θάλαμο επιχειρήσεων και την επιτελική εμπλοκή τους στη διαχείριση του εν λόγω περιστατικού, καθώς κρίθηκε από την Εισαγγελέα η μη, κατά νόμο, αρμοδιότητά τους κατά το χρόνο εκείνο ως προς την ευθύνη λειτουργίας και δράσης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ).
«Η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή σε κύρια ανάκριση για κακουργήματα 17 μελών του Λιμενικού Σώματος μεταξύ των οποίων και ανώτεροι αξιωματικοί της ηγεσίας του, αποτελεί μια ουσιαστική και αυτονόητη εξέλιξη στην πορεία για τη δικαίωση των θυμάτων και την απόδοση δικαιοσύνης», αναφέρουν από την πλευρά τους οι δικηγόροι που εκπροσωπούν επιζώντες και οικογένειες θυμάτων του ναυαγίου.