Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι μετεωρολόγοι για τον καιρό των επόμενων ημερών καθώς συνδυαστική παρουσία υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών βοριάδων και έντονης ξηρασίας δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιών.
Αίθριος γενικά καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένεται την Τετάρτη 11/6 σύμφωνα με το Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Άνεμοι έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά τμήματα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 15 έως 33-34 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο από 14 έως 33, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 33-35 βαθμούς Κελσίου, στα Επτάνησα από 18 έως 32-34 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 17 έως 33-35 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 και τοπικά πιθανώς 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί γενικά άνεμοι με εντάσεις έως 3-4 και στα βορειότερα τμήματα έως 5 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 και στα ανατολικά του νομού τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33-34 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος γενικά καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 30-31 βαθμούς Κελσίου.
Άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς
Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες της Δευτέρας, σήμερα Τρίτη ξεκίνησε η αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας, με τους βοριάδες να ενισχύονται και να φτάνουν τα 7 μποφόρ στο μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου.
Αρχικά θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια, σταδιακά την Τετάρτη και την Πέμπτη και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ μικρή περαιτέρω πτώση περιμένουμε στο τέλος της εβδομάδας.
Πάντως, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο δεν αναμένουμε κάποιο ιδιαίτερα θερμό κύμα για το επόμενο 10ήμερο.
Πάντως, αυτή η εβδομάδα θα είναι γενικά επικίνδυνη καθώς, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο βοριάς και οι αυξημένες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Ανέφερε επίσης πως βγαίνει κάποια αστάθεια τις επόμενες ημέρες, κυρίως προς τη βόρεια Ελλάδα, όπου θα έχουνε κάποιες μπόρες ή και καταιγίδες. Είναι φαινόμενα που μπορεί να κρατάνε λίγο όμως μπορεί να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς. Παρόλα αυτά θα κάνει και αρκετή ζέστη, ιδιαίτερα προς τη δυτική Ελλάδα.
Σήμερα αστάθεια αναμένεται στα βόρεια, από το ύψος της Θεσσαλίας και πιο βόρεια όπου θα βλέπουμε μπόρες και καταιγίδες από τις απογευματινές ώρες. Στα δυτικά τμήματα δεν περιμένουμε κάτι το αξιόλογο, αλλά αρκετά ζέστη με τον υδράργυρο να προσεγγίζει ακόμα και τους 38 βαθμούς Κελσίου. Η εβδομάδα η οποία έχει ξεκινήσει χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες. Από τις ακτές της βόρειας Αφρικής έρχονται πολύ θερμές αέριες μάζες με τα θερμόμετρα να δείχνουν έως και 38 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός των επόμενων ημερών
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12-06-2025
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-06-2025
Σχεδόν αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-06-2025
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο 7, τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά.