Ελλάδα

Ο ΕΚΦΑ ζητά 28.726 ευρώ από 24χρονο ανάπηρο φοιτητή – Στα κάγκελα στο ΑΠΘ

Ζητούν να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση και να επανέλθει άμεσα η χορήγηση επιδόματος στον 24χρονο φοιτητή του ΑΠΘ.

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξουν 24χρονο, συμφοιτητή τους ο οποίος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση καθώς ο ΕΦΚΑ, του ζητά την εφάπαξ επιστροφή του ποσού των 28.726 ευρώ, που έλαβε, ως επίδομα παραπληγίας, με αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας στο 80%.

Την καταγγελία κάνουν φοιτητικοί σύλλογοι (Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικού και Δασολογίας) του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου οι οποίοι σήμερα Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ,  στον ΕΦΚΑ Ευόσμου. Οι φοιτητές ζητούν:

  1. Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση και να επανέλθει άμεσα η χορήγηση επιδόματος στον 24χρονο στην πληρότητα του.
  2. Να διαγραφεί οποιοδήποτε πιθανό χρέος αξιώνουν σε βάρος του ο ΕΦΚΑ ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.
  3. Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες θεραπείες του 24χρονου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του ίδιου ή της οικογένειας του.
  4. Ο ίδιος και η οικογένεια του να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθώς και όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι «μας γεμίζει οργή για άλλη μια φορά να βλέπουμε τη βαρβαρότητα αυτού του κράτους να χτυπάει έναν ακόμη συνάδελφο μας. Όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια του, την αποκατάσταση της υγείας του και το μοναδικό επίδομα που πήρε τώρα να του ζητάνε να επιστραφεί και μάλιστα με τόκους(!).

Είναι το ίδιο απάνθρωπο και εχθρικό κράτος, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει αφήσει απροστάτευτο τον λαό στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, οδήγησε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, που έχουν φέρει το ΕΣΥ σε αυτή την κατάσταση, και συνεχίζει να απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή.

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και δυσκολιών δεν θα πάρουν πίσω ακόμη και τα ψίχουλα που του έδωσαν! Τα κέρδη τους δεν θα μπαίνουν πάνω από τις ζωές μας». Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ και ο Ριζοστάστης, ο Θεοδόσης Σαρμαδάκης ήταν 14 χρόνων τον Ιούλη του 2014, όταν υπέστη αυτόματη ενδοεγκεφαλική και ενδοκοιλιακή αιμορραγία μετά από ανεύρυσμα.

Στις 8/7/2014 εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και έδωσε μία πολύ μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ενώ έναν μήνα μετά εξήλθε από τη ΜΕΘ, έπρεπε όμως να αναπνέει μέσω τραχειοστομίας. Αυτή η τεράστια περιπέτεια της υγείας του, του προκάλεσε αριστερή ημιπληγία με δυσχέρεια γραφής και αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 80% έως τις 31/1/2018 και γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητο να εισαχθεί σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

Οι γονείς του δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σηκώσουν το μεγάλο βάρος από το κόστος για την αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού προβλήματος υγείας του παιδιού.

Στις 13/1/2015 κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση του επιδόματος τετραπληγίας – παραπληγίας στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης, η οποία απορρίφθηκε έξι μήνες μετά. Η οικογένεια κατέθεσε ένσταση και δικαιώθηκε το 2018 όταν με απόφαση του διευθυντή του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε και χορηγήθηκε το αιτηθέν επίδομα από 13/1/2015 έως την 31/1/2018. Όμως, οι δοκιμασίες για την οικογένεια δεν σταμάτησαν.

Ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε ενδοστρεφή δίκη ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και πέτυχε την ακύρωση της απόφασης χορήγησης του επιδόματος. Σήμερα, ζητούν, από τον φοιτητή πλέον, την εφάπαξ και μάλιστα έντοκη επιστροφή του επιδόματος που χορηγήθηκε πριν από 5 χρόνια και αγγίζει το ποσό των 28.726,18 ευρώ (27.036,40 ευρώ καθαρό κεφάλαιο και 1.689,78 ευρώ τόκοι).

Τι απαντά ο ΕΦΚΑ

Για το θέμα, ο e-ΕΦΚΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Το άμεσο μέλος (μητέρα του Θ.Σ.) αιτήθηκε χορήγησης παραπληγικού επιδόματος για το τέκνο της από 13/1/2015 έως 31/1/2018.

Με απόφαση του Διευθυντή Περιφερειακού Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης τον 7ο/2015, το αίτημά της απορρίφθηκε, διότι το τέκνο της (έμμεσο μέλος) δεν ενέπιπτε στις διατάξεις του νόμου περί παραπληγίας (σχετικές: οι αποφάσεις που εκδόθηκαν τον 3ο/2015 από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Α΄ ΥΕ) και τον 6ο/2015 από τη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ ΥΕ) και αφορούσαν σε γνωματεύσεις αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕΠΑ).

Κατά της εν λόγω απόφασης, η ανωτέρω ασφαλισμένη υπέβαλε ένσταση ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή (8ος/2018).

Σε εκτέλεση της παραπάνω απόφασης, εξεδόθη απόφαση του Διευθυντή ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης τον 9ο/2018 και ανακλήθηκε η αρχική απορριπτική, που είχε εκδοθεί τον 7ο/2015.

Με απόφαση, που εκδόθηκε τον 9ο/2018, χορηγήθηκε στο τέκνο επίδομα τετραπληγίας-παραπληγίας από 13/1/2015 έως 31/1/2018, με γνώση του ενδιαφερομένου ότι η απόφαση υπόκειται σε προσφυγή και, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή του e-ΕΦΚΑ από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, θα επιστρέψει εντόκως οποιοδήποτε ποσό εισπράξει με την απόφαση αυτή.

Εν συνεχεία, το 2020, με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, έγινε παραπομπή σε Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ ΥΕ).

Η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ ΥΕ), με απόφαση, που εκδόθηκε τον 12ο/2020, αποφάνθηκε ότι το τέκνο Θ.Σ. δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί παραπληγίας.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την προσφυγή του ΕΦΚΑ με απόφαση που εξέδωσε το 2021.

Η ασφαλισμένη άσκησε έφεση κατά της εν λόγω απόφασης και, με απόφασή του, το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημά της το 2022.

Το ίδιο έτος (2022), με απόφαση του Διευθυντή ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης, ανακλήθηκε η απόφαση που εκδόθηκε τον 9ο/2018, επανήλθε σε ισχύ η απορριπτική απόφαση και παραγγέλθηκε η είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών επιδόματος σε εκτέλεση των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων (Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης).

Αυτό είχε ως συνέπεια να εκδοθεί καταλογιστική απόφαση από την Τοπική Διεύθυνση Η’ Θεσσαλονίκης για το ποσό των 28.726,18 ευρώ (κεφάλαιο 27.036,40 + τόκοι 1.689,78).

Η ασφαλισμένη προσέφυγε εναντίον της απόφασης και κατέθεσε ένσταση στις 3/2/23 ενώπιον της αρμόδιας Διοικητικής Επιτροπής.

Τον 4ο/2023, με απόφασή της, η εν λόγω Διοικητική Επιτροπή έκανε μερικώς δεκτή την ένσταση μόνον ως προς τους τόκους.

Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς έχει ασκηθεί προσφυγή από τον ενήλικα πλέον ασφαλισμένο (φοιτητή του ΑΠΘ) κατά της απόφασης της Διοικητικής Επιτροπής του e-ΕΦΚΑ και αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος που καθορίζει τις προϋποθέσεις για την παραπληγία είναι ο Ν. 4554/18».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ειρήνη Γιαννοπούλου: Πραξικόπημα στο Νίγηρα - Εσωτερική αντιπαλότητα, (νέο)αποικιοκρατία και αναδυόμενες δομές ισχύος
«Σπίτι μου»: Μόνο 1 στους 4 νέους δικαιούται στεγαστικό με τον νόμο Χατζηδάκη
Chevron Right