Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη προκειμένου ΕΛΑΣ και ΕΥΠ να επικαιροποιούν διαρκώς τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται, με φόντο την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Έμπειρα στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας ανησυχούν για πρώτη φορά -τα τελευταία χρόνια- σε τόσο μεγάλο βαθμό για τυχόν τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει εκδώσει νέες έκτακτες διαταγές που έχουν διαβιβαστεί στις αστυνομικές υπηρεσίες για τη φύλαξη ισραηλινών και αμερικανικών στόχων. Μάλιστα, έχουν δοθεί εντολές για επιτήρηση γκρουπ τουριστών που κάνουν διακοπές στη χώρα μας.
Από χθες είναι αισθητή η αύξηση της αστυνομικής παρουσίας στο κέντρο της Αθήνας, καθώς εφαρμόζεται αναβαθμισμένο σχέδιο που προβλέπει συνεχείς περιπολίες σε όλους τους κεντρικούς δρόμους αλλά και για εγρήγορση «ομάδων κρούσεων» σε περίπτωση που χρειαστεί άμεση επέμβαση. Σε κεντρικά σημεία είναι εμφανής η παρουσία αστυνομικών με αλεξίσφαιρα γιλέκα που κρατούν στα χέρια υποπολυβόλα.
Η σύλληψη του Αζέρου στα Χανιά αποκάλυψε «εν τοις πράγμασι» το επίπεδο του κινδύνου από τη δράση κατασκόπων αλλά ταυτόχρονα και το επίπεδο του συναγερμού των μυστικών υπηρεσιών. «Οι νατοϊκές βάσεις αποτελούν το νούμερο ένα στόχο αυτή τη στιγμή», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.
Εντούτοις δεδομένου ότι έχουν μετατραπεί σε «φρούρια» εκφράζεται ανησυχία για τυχόν επίθεση σε στόχους με χαμηλότερο επιχειρησιακό ρίσκο. Στην Αντιτρομοκρατική έχει σημάνει παρατεταμένος συναγερμός για το «κλείδωμα» και την παρακολούθηση ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για εξτρεμισμό.
ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. έχουν θέσει υπό επιτήρηση:
- Κρίσιμες υποδομές.
- Εμπορικά κέντρα.
- Αεροδρόμια
- Το σύνολο των ισραηλινών και αμερικανικών στόχων (όπως πρεσβείες, σπίτια διπλωματών, εβραϊκά σχολεία και συναγωγές)
- Σημεία με έντονη παρουσία τουριστών, όπως η Ερμού, η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Σύνταγμα, το Μοναστηράκι.
- Κρουαζιέρες με γκρουπ Αμερικανών και Ισραηλινών.
Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι «δίνεται μεγάλη έμφαση σε υπόπτους που φτάνουν στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να σκανάρονται κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, όπως δηλαδή έγινε με την περίπτωση του 26χρονου Αζέρου στα Χανιά».
Πλέον η έρευνα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. έχει επικεντρωθεί στα πειστήρια που βρέθηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κατασκόπου. Με ειδικές τεχνικές θα «ανοίξουν» στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών το λάπτοπ και το κινητό του τηλέφωνο, προκειμένου να ανακτηθούν αρχεία που διαγράφηκαν. Επίσης, θα «σκαναριστούν» οι επαφές του και όλες οι τελευταίες κλήσεις που έκανε.
Βασικός στόχος είναι να διαπιστωθεί που κατέληγαν οι φωτογραφίες από τον κόλπο της Σούδας και εάν υπάρχει σύνδεση του 26χρονου με τον Αζέρο τρομοκράτη που συνελήφθη μόλις δύο ημέρες νωρίτερα στην Κύπρο, με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό του Ιράν και προετοίμαζε επίθεση σε ισραηλινό στόχο επί κυπριακού εδάφους.