Ήταν 17 Ιανουαρίου του 2017 όταν μία σκληρή συμμορία τεσσάρων Τούρκων μαφιόζων μετέβησαν με δύο οχήματα σε κατάστημα στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να εξαπολύσουν καταδρομική επίθεση.
Ένα από τα ένοπλα μέλη της συμμορίας πυροβόλησε και σκότωσε έναν από τους υπαλλήλους του καταστήματος, ενώ συνεργός του έβαλε φωτιά στο μαγαζί χρησιμοποιώντας ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό που είχε μαζί του. Την ώρα της δολοφονίας και του εμπρησμού τα υπόλοιπα δύο μέλη της ομάδας ανέμεναν μέσα στα αυτοκίνητα, με σκοπό να είναι έτοιμα για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διαφυγή πριν φτάσουν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις. Ο ένας από τους δύο Τούρκους κακοποιούς που ανέμεναν στα αυτοκίνητα είναι 42χρονος, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τις τουρκικές Αρχές και εκδόθηκε σε βάρος του ερυθρά αγγελία για τη σύλληψή του για συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προμελέτης.
Οχτώ χρόνια μετά το φονικό στην Κωνσταντινούπολη, ο 42χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη από το ελληνικό FBI την περασμένη Πέμπτη σε πολυτελές διαμέρισμα πολυκατοικίας -λίγα τετράγωνα μακριά από τη θάλασσα– σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Παλαιού Φαλήρου. Η περίπτωσή του φανερώνει για ακόμα μία φορά το γεγονός ότι σκληροί Τούρκοι κακοποιοί, μέλη εγκληματικών «φατριών», έχουν μετακομίσει στη χώρα μας, διαβιούν με εμφανή οικονιμική άνεση και κρύβονται από τις Αρχές.
Σε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη ακόμα ένας Τούρκος φυγάς, ο οποίος έκανε «διακοπές» στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής. Πρόκειται για 31χρονο Τούρκο, ο οποίος καταζητούνταν από τις Αρχές της γείτονος για βίαιες επιθέσεις, αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και κατοχή πυροβόλων όπλων. Μαζί του στη Χαλκιδική βρισκόταν μία 22χρονη Τουρκάλα, η οποία προσήχθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη. Ο 31χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, ο οποίος διέταξε την προσωρινή κράτησή του στις φυλακές Διαβατών.
Οι συλλήψεις στο Παλαιό Φάληρο και στη Χαλκιδική έγιναν στο πλαίσιο μίας ακόμα μεγάλης επιχείρησης της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για το «ξεδόντιασμα» της τουρκικής μαφίας που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας και πιθανότατα «στήνει» τα επόμενα «επαγγελματικά της βήματα».
Συνολικά έγιναν εννιά έρευνες σε σπίτια σε Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό, κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ προσήχθησαν 19 άτομα. Εξ αυτών συνελήφθησαν τα εφτά: Οι δύο διεθνώς διωκόμενοι και ακόμα πέντε που κατηγορούνται για το νόμο περί ναρκωτικών και όπλων.
Προφίλ επιχειρηματία
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι κάποιοι από τους Τούρκους μαφιόζους που «μετακόμισαν» στην Ελλάδα εμφανίζονται ως επιχειρηματίες και δημιουργούν το προφίλ του ατόμου υπεράνω υποψίας.
Οι αξιωματικοί του ελληνικού FBI που ασχολούνται με το θέμα της τουρκικής μαφίας αλλά και στελέχη της ΕΥΠ πιστεύουν ότι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ τουρκικών ομάδων του υποκόσμου επί ελληνικού εδάφους δεν έχει τελειώσει.
«Στην Τουρκία έχει ξεσπάσει ‘πόλεμος’ μεταξύ αντίπαλων ομάδων. Είναι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που αριθμούν εκατοντάδες μέλη (200-300 άτομα η κάθε μία). Πολλά εξ αυτών έχουν ‘μετακομίσει’ στην Ελλάδα και λύνουν εδώ τις διαφορές τους. Κάποιοι έχουν συλληφθεί και βρίσκονται στις φυλακές και κάποιοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Η τουρκική μαφία είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα», λέει στο iEidiseis έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Εκτός αυτού η ίδια πηγή ενημέρωσης εξηγεί ότι «στην Τουρκία υπάρχουν μεγάλα παράνομα εργοστάσια παραγωγής όπλων (κυρίως πρόκειται για αντίγραφα των πιστολιών Glock), ένα μέρος των οποίων εισάγεται στην Ελλάδα. Αυτό επίσης είναι ένα μεγάλο θέμα για τις ελληνικές Αρχές, που τους τελευταίους μήνες έχουν κατασχέσει πάνω από 60 πιστόλια». Η δραστηριότητα της τουρκικής μαφίας αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών, στο λαθρεμπόριο όπλων και στη διακίνηση μεταναστών.
Το ελληνικό FBI προσπαθεί να «χαρτογραφήσει» το «εισαγόμενο» εκ Τουρκίας οργανωμένο έγκλημα. Μία μεθοδολογία που έχει παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιείται είναι η άφιξη Τούρκων κακοποιών στη χώρα μας που δηλώνουν είτε μέλη του τουρκικού PKK είτε υποστηρικτές του Γκιουλέν, ούτως ώστε να κάνουν αίτηση ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν ακόμα και να «κατασκευάσουν» δήθεν δίωξή τους από τις τουρκικές Αρχές για να γίνουν πιστευτοί. Κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων αυτών είναι η οικονομική άνεση, που τους επιτρέπει να διαβιούν επί μακρόν στην Ελλάδα χωρίς κάποιο εμφανές εισόδημα. Οι ποινικοί αυτοί είναι έμπειροι και εν πολλοίς εξαρτημένοι από εγκληματικές δραστηριότητες, τις οποίες επιχειρούν να μεταφέρουν στη χώρα μας. Αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική μαφία απασχολεί όλο και πιο έντονα τις ελληνικές Αρχές τα τελευταία δύο χρόνια.
Μία άλλη πτυχή του θέματος έχει επισημανθεί σε απόρρητη έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας και σημειώνει ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος Τούρκοι ποινικοί να εργαλειοποιηθούν από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ανέκαθεν, όπως αναφέρεται, ο σκοτεινός κόσμος του οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιείτο και για «αλλότριους» σκοπούς.