Οι συνεχείς και ταυτόχρονες αναζωπυρώσεις είναι το βασικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στην Ιεράπετρα του Νομού Λασιθίου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Creta24, δύσκολη προδιαγράφεται και η νύχτα της Πέμπτης (3/7), καθώς οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, αν και έχουν κοπάσει σε σχέση με το πρωί.
Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε το απόγευμα στην Αγία Φωτιά, ενώ προηγήθηκαν στον Άγιο Ιωάννη, στα Φέρμα. Λίγο μετά τις 17:30 σε συναγερμό τέθηκαν και τα Αχλιά, από όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά.
Τεράστια είναι η προσπάθεια που καταβάλουν οι 230 πυροσβέστες που επιχειρούν στο σημείο, με 46 οχήματα και 13 ομάδες πεζοπόρων.
Τα εναέρια μέσα δεν σταματούν να κάνουν ρίψεις νερού από νωρίς το πρωί και θα συνεχίσουν μέχρι να νυχτώσει. Εθελοντές και κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, που με όποια μέσα διαθέτουν, έχουν ριχτεί επίσης στη αγωνιώδη προσπάθεια της κατάσβεσης, ενώ με αγροτικά αυτοκίνητα κουβαλούν βυτία νερού και ενισχύουν το έργο της Πυροσβεστικής.
Στην επιχείρηση συνδράμουν η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, το λιμενικό, οι ΟΤΑ με μηχανήματα έργου, υδροφόρες και γκρέιντερ.
Φωτιά στην Ιεράπετρα: «Βροχή» τα μηνύματα του 112
Διαρκή είναι τα μηνύματα που στέλνονται από το 112, με το τελευταίο να ηχεί στη κινητά των κατοίκων στους οικισμούς Φέρμα, Καθαράδες, Κουτσουνάρι και Κακιά Σκάλα του Δήμου Ιεράπετρας λίγο μετά τις 14:30, με την επισήμανση ότι πρέπει να απομακρυνθούν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Καθαράδες #Φερμά #Κουτσουνάρι & #Κακιά_Σκάλα #Λασιθίου απομακρυνθείτε προς #Ιεράπετρα
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki…
— 112 Greece (@112Greece) July 3, 2025
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας, Νεκτάριος Παπαδάκης, τόνισε πως υπάρχουν δύο μέτωπα, το ένα πάνω από την Αγιά Φωτιά και το άλλο πάνω από τα Αχλιά.
«Σε αυτά τα μέτωπα επικεντρώνεται αυτή την ώρα η επιχείρηση και από τα εναέρια μέσα, για όση ώρα ακόμη θα μπορούν να κάνουν ρίψεις. Ευχόμαστε να εξελιχθούν όλα ομαλά. Μία κάποια αισιοδοξία μας δημιουργεί το γεγονός, ότι αυτή την ώρα βλέπουμε να έχουν κοπάσει λίγο οι άνεμοι», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.
Φωτιά στην Ιεράπετρα: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές
Μέχρι στιγμής, η πύρινη λαίλαπα έχει αφήσει πίσω της νεκρά ζώα, καμένες αγροικίες, ζημιές σε αυλές σπιτιών, σε ποιμνιοστάσια και περίπου 15.000 στρέμματα γης να έχουν γίνει στάχτη.
Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού και των Δημοτικών Κοινοτήτων Ιεράπετρας και Αγίου Ιωάννου της Δημοτικής Ενότητας Ιεράπετρας του Δήμου Ιεράπετρας, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι άνεμοι πλέον φτάνουν ακόμη και τα 11 Μποφόρ. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το NeaKriti, στο επίκεντρο των επιχειρήσεων για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς βρίσκονται αυτή την ώρα οι περιοχές Αγιά Φωτιά και Φέρμα.
Λόγω των ισχυρών ανέμων, σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται διαρκώς, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς καταφτάνουν ενισχύσεις και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, το 112 ήχησε σε Φέρμα, Καθαράδες, Κουτσουνάρι και Κακιά Σκάλα.
Οι συντονιστικές ομάδες της Πυροσβεστικής διέταξαν άμεσα εκκένωση του οικισμού των Φερμών, καθώς η φωτιά κινούνταν προς οικιστικά τμήματα, απειλώντας περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.
Παράλληλα, κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν για την αποκατάσταση του δικτύου, το οποίο έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Μεγάλο στοίχημα για τις πυροσβεστικές αρχές παραμένει ο περιορισμός της φωτιάς στα δύσβατα σημεία μέχρι το βράδυ.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τις εξής περιοχές του νομού Λασιθίου:
- Τη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού
- Τις Δημοτικές Κοινότητες Ιεράπετρας και Αγίου Ιωάννου
Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, καλύπτει όλες τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, εξασφαλίζοντας την ταχεία διαχείριση των συνεπειών και την παροχή έκτακτων μέτρων υποστήριξης στους πληγέντες.
Εικόνες από τη φωτιά στην Ιεράπετρα:


