Μάχη με τις φλόγες από αέρος και εδάφους συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Βοιωτία, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (5/7) στην παραθαλάσσια περιοχή της Αλυκής Θηβών, στον Κορινθιακό.
Ειδικότερα, οι φλόγες έφτασαν κυριολεκτικά μέχρι τις αυλές των σπιτιών, προκαλώντας πανικό σε κατοίκους και παραθεριστές, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν άρον άρον τις οικίες τους μετά και το δεύτερο, μήνυμα του 112.
Το μήνυμα καλούσε τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα προς τον Άγιο Νικόλαο, γεγονός που προκάλεσε έντονη κινητοποίηση και ανησυχία στην περιοχή.
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Πυρκαγιά στην περιοχή #Αλυκή της Περιφερειακής Ενότητας #Βοιωτίας
‼️ Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Αλυκή απομακρυνθείτε προς #Άγιο_Νικόλαο
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) July 5, 2025
Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Γιώργος Ντασιώτης, «η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο, ωστόσο μας απασχολούν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις».
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την αποστολή του πρώτου μηνύματος από το 112, ενεργοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες, ενώ το Λιμεναρχείο είχε μεταφέρει σκάφη στην παραλιακή ζώνη προκειμένου να συνδράμουν σε πιθανή απομάκρυνση πληθυσμού.
Όπως τόνισε ο κ. Ντασιώτης, «ακυρώσαμε τελικά αυτή την κίνηση, αφού δεν υπήρξε ανάγκη εκκένωσης από θαλάσσης».
Από την πρώτη στιγμή της επέκτασης της πυρκαγιάς προς τον παραλιακό οικισμό, υπήρξε άμεση κινητοποίηση. Εθελοντές, κάτοικοι, πυροσβεστικές δυνάμεις, μηχανήματα του Δήμου Θηβαίων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και υδροφόρες, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες.
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην Αλυκή επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 4ης ΕΜΟΔΕ, υποστηριζόμενοι από 18 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
«Προλάβαμε τα χειρότερα»
«Προλάβαμε τα χειρότερα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου, ο οποίος βρέθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή της Αλυκής.
Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασίου, «η φωτιά κινήθηκε απειλητικά προς τον οικισμό της Αλυκής, αλλά η άμεση παρέμβαση των εναέριων μέσων απέτρεψε την εξάπλωσή της προς τα σπίτια».
Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Αναστασίου είπε ότι η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη και «χάρη στην έγκαιρη επέμβαση που έγινε από την Πυροσβεστική και τα εναέρια μέσα τα οποία συνδράμουν, πιστεύω ότι θα τεθεί υπό έλεγχο σε λίγη ώρα».
Ευτυχώς, είπε ο κ. Αναστασίου, «δεν έχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους, κάτι που βοηθάει στην κατάσβεση» και πως «δεν έχουμε υλικές ζημιές».
Τόνισε πως, «υπάρχουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις, όσες χρειάζονται».