Νέοι διάλογοι ήρθαν στη δημοσιότητα, το απόγευμα του Σαββάτου (5/7), και ρίχνουν φως στον τρόπο δράσης των τελωνειακών υπαλλήλων του Μαυρομματίου Θεσπρωτίας, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή σε υπόθεση δωροληψίας και δωροδοκίας.
Επισημαίνεται ότι οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο προϊστάμενος του τελωνείου, στο πλαίσιο επιχείρησης που υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η εγκληματική ομάδα είχε συστήσει ένα ιδιότυπο «τιμοκατάλογο» χρηματικών απαιτήσεων, τον οποίο γνώριζαν οι διερχόμενοι από τον συνοριακό σταθμό και αποδέχονταν προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη διέλευσή τους, χωρίς ελέγχους.
Ακόμα, οι μισοί θα οδηγηθούν την Κυριακή (6/7) ενώπιον των ανακριτικών Αρχών και οι υπόλοιποι αναμένεται να απολογηθούν τη Δευτέρα (7/7).
Οι συνομιλίες που κατεγράφησαν, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, αποτυπώνουν με γλαφυρότητα τον τρόπο που τα μέλη του κυκλώματος απαιτούσαν «φακελάκι» από πολίτες. Σε μία από αυτές, κατηγορούμενος εμφανίζεται να ζητά ευθέως χρηματικό ποσό από πολίτη, ενισχύοντας τις ενδείξεις για τη συστηματική λειτουργία του κυκλώματος διαφθοράς στο τελωνείο.
Οι διάλογοι των τελωνειακών στη Θεσπρωτία
- Τελωνειακός: Χ@@ε με ρε μ@@@κα τώρα. Ελα γ@@@σέ με, έχεις κάτσει πολύ καιρό. Κάθεσαι πολύ καιρό… Είσαι μ@@@κας τώρα; Έχεις, είχες κάτσει δυο, δύο με τρεις μήνες. Βάλε για ένα καφέ για θα σε γ@@@@ω τώρα. Βάλε για ένα καφέ.
- Πολίτης: Ναι, εντάξει.
Σε άλλη συνομιλία, υπάλληλοι έχουν σταματήσει για έλεγχο πολίτη ο οποίος φαίνεται να προσπαθεί να κρύψει κάτι από τον έλεγχο. Όταν το διαπιστώνουν, του ζητούν έναν καφέ.
- Υπάλληλος: «Δώσε ένα καφέ και φύγε, δώσε ένα καφέ και φύγε»
- Πολίτης: «Να φύγω;»
- Υπάλληλος: «Δώσε έναν καφέ και φύγε»
- Υπάλληλος: «Καλά ρε… Δέκα λίτρα της είπες και έχεις 30 εκεί μέσα»
- Υπάλληλος: Έλα μέσα, μέσα έλα, μέσα έλα. Μη σε βλέπει (ακατάληπτο) δώσε μας ένα καφέ και φύγε.
Δύο υπάλληλοι είχαν συγκεντρώσει 250 ευρώ και τα μοιράζονταν. «Να μην παραπονιέσαι καθόλου σήμερα ήταν μια πάρα πολύ καλή ημέρα», λέει ένας και συνεχίζει: «Είναι απ΄ τις, καλά ήμασταν και λίγοι όμως ε;».
Σε άλλο περιστατικό ζητά 150 ευρώ για να αφήσει υπήκοο Αλβανίας να περάσει, απειλώντας τον μάλιστα με πρόστιμο 3.000 ευρώ.
- Υπάλληλος: «Κάτσε, κάτσε, κάτσε στην καρέκλα, γιατί θα έχουμε θέμα εδώ, δεν περνάς. (ακατάληπτο) θα μ’ αφήσεις τ’ αμάξι εδώ.»
- Υπάλληλος: «Πες εφτά μήνες είναι;».
- Πολίτης: «Όχι, όχι».
- Υπάλληλος: «Πες αλήθεια τώρα, θα σε γ@@@ω λέγε. Μη φωνάζω τώρα κι ακούν οι μπάτσοι. Έχεις εφτά μήνες;».
- Πολίτης: «Όχι εφτά».
- Υπάλληλος: «Έξι;»
- Πολίτης: «Κάπου εκεί».
- Υπάλληλος: «Ξέρεις πόσα λεφτά είναι; Πάνω από 3.000».
- Πολίτης: «Πρόστιμο;»
- Υπάλληλος: «Ναι, ναι».
- Υπάλληλος: «Πήγαινε στ’ αμάξι. Πήγαινε φέρε 150 ευρώ, μη φωνάζω τώρα, για να μη σου πω διακόσια. Δεν θα το γράψω τ’ αμάξι».
- Πολίτης: «Πάω».
- Υπάλληλος: «Έλα εδώ, έλα εδώ, έλα εδώ, έλα εδώ, έλα εδώ. Να μη σου πάρω διακόσια, πήγαινε φέρε 150 ευρώ, θα το πετάξω το χαρτί. Τσακίσου πήγαινε φέρε 150 ευρώ και τσακίσου φύγε».
Το χάρτινο κουτί όπου γινόταν το «παιχνίδι» με τα χρήματα
Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται και το χάρτινο κουτί, με το οποίο γινόταν το «παιχνίδι» με τα «δωράκια». Στο επάνω μέρος έβαζαν τα μικτά χρήματα που έδιναν οι πολίτες, νόμιμα και παράνομα. Κάτω από αυτό, έβαζαν τα νόμιμα, αφού τα ξεχώριζαν από τα αθέμιτα ωφεληματα και Ανάμεσα στα δύο χάρτινα κουτιά έκρυβαν τα αθέμιτα ωφεληματα.