Ελλάδα

Εκρηκτικό κοκτέιλ με φωτιές και καύσωνα: Τα πύρινα μέτωπα τώρα – Συναγερμός την Τρίτη σε 13 περιοχές (Χάρτης)

Σε επιφυλακή πέντε περιφέρειες για τον κίνδυνο φωτιάς - Ανεβαίνει κι άλλο ο υδράργυρος την Τρίτη 8 Ιουλίου.
Κίνδυνος φωτιάς καύσωνας
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI - (ένθετη) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα, καθώς η έντονη ζέστη που θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, ευνοούν συνθήκες εκδήλωσης φωτιάς., με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, μάλιστα, 13 περιοχές σε πέντε περιφέρειες βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό. Μεταξύ αυτών και η Αττική, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των κεντρικών τμημάτων της χώρας.

Οι νέες μεγάλες φωτιές στη χώρα

Μετά από μια σχεδόν… ήσυχη Κυριακή, τη Δευτέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να δώσουν μάχες σε αρκετά σημεία με τα πύρινα μέτωπα.

Το μεσημέρι φωτιά εκδηλώθηκε στις Σέρρες και συγκεκριμένα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λαγκάδι Σερρών.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 48 πυροσβέστες, 14 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων της 2ης ΕΜΟΔΕ, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Νωρίτερα, συναγερμός σήμανε λόγω φωτιάς που ξέσπασε στην Κοζάνη, στην αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άργιλος. Το μέτωπο, νωρίς το απόγευμα, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου της 8ης ΕΜΟΔΕ, εθελοντές, τρία αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ενώ παρέχεται συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112. Το δεύτερο καλούσε τους κατοίκους της περιοχής ΖΕΠ να απομακρυνθούν.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή ΖΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το πρώτο μήνυμα του 112.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή ΖΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Αν βρίσκεστε στις περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης απομακρυνθείτε προς την Πόλη της Κοζάνης. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το δεύτερο μήνυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκενώθηκε και ο χώρος του Πανεπιστημίου, ενώ το μέτωπο κατευθυνόταν προς την τοπική κοινότητα Βατερού, καίγοντας χορτολιβαδική έκταση.

Εικόνες από τη φωτιά στην Κοζάνη:

Σημειώνεται πως υπό έλεγχο φέρεται να έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (7/7) στην περιοχή Αύλωνα της Λέσβου, στη δυτική είσοδο του κόλπου της Γέρας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή και φέρεται να έχει κάψει περί τα 10 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειες και χόρτα.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εθελοντές και μηχανήματα του Δήμου Μυτιλήνης, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

«Πορτοκαλί» συναγερμός για φωτιές την Τρίτη 7/7

Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Τρίτη (7/7) για πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα για πέντε περιφέρειες, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Μεσσηνίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Συναγερμός για τον καιρό «Hot-Dry-Windy» – Υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε αυτές τις περιοχές

Τα νέα δεδομένα για τον καύσωνα στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο καιρού για τον καύσωνα με τις ακραίες θερμοκρασίες που θα δούμε τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στη χώρα μας έως και την Τετάρτη (09-07-25). Οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες τιμές άνω των 40 βαθμών) θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ωστόσο, αναμένεται την Πέμπτη να δούμε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι:

  • Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
  • Η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά 20% με 30% τις μεσημβρινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας).
  • Οι ελάχιστες θερμοκρασίες την Τρίτη και την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Δευτέρα (07-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

  • στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 38 με 40 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
  • στα νησιά του Ιονίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
  • στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τρίτη (08-07-25) αναμένεται μικρή πτώση στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και μικρή άνοδος (περίπου κατά 1 με 2 βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

  • στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
  • στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.
  • στα νησιά του Ιονίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
  • στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Τετάρτη (09-07-25) αναμένεται μικρή περαιτέρω πτώση των υψηλών θερμοκρασιών στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

  • στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
  • στα δυτικά ηπειρωτικά τους 35 με 36 και κατά τόπους τους 37 βαθμούς Κελσίου.
  • στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στην Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νεκρός βρέθηκε ο πρώην υπ. Μεταφορών της Ρωσίας μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν - Φέρεται να αυτοκτόνησε
Ο Κυρανάκης θέλει 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ και στη Θεσσαλονίκη
Μετρό Θεσσαλονίκης Chevron Right