Ελλάδα

Έγινε παγκόσμιο viral το βίντεο με την «απόβαση» των μεταναστών από τη Λιβύη στην Κρήτη – Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ (Βίντεο)

Όπως περιγράφουν, τουρίστες και οικογένειες ντόπιων απολάμβαναν τον ήλιο στις παραλίες της Κρήτης, ενώ οι μετανάστες έκαναν «απόβαση».

Η ασφυκτική κατάσταση με τις ροές μεταναστών από τη Λιβύη στην Κρήτη, έχει ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα, καθώς έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς το νησί δεν διαθέτει ούτε τις κατάλληλες δομές, αλλά ούτε και το απαραίτητο προσωπικό για τη διαχείριση του πρωτοφανούς αριθμού αφίξεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής (6/7) βρίσκονταν στο λιμάνι του Ρεθύμνου 442 πρόσφυγες και μετανάστες, για τους οποίους δεν υπήρχε χώρος φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να μείνουν κυριολεκτικά στον δρόμο.

Σημειώνεται ότι με επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι πηγές από το Λιμενικού εξηγούν στο iΕidiseis.gr , οι οποίες ανέφεραν πως το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στο νησί, καθώς έλαβαν χώρα 10 διαφορετικά περιστατικά κατά τα οποία έφτασαν στις ακτές της Κρήτης περίπου 900 άτομα.

Ανάλογα ασφυκτική ήταν η κατάσταση το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου, όταν είχαν φτάσει στο νησί μέσα σε δύο 24ωρα 1.375 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγές από την Κρήτη σημειώνουν ότι «το σκηνικό άλλαξε, όταν οι διακινητές άρχισαν να φέρνουν κόσμο με μεγάλα σκάφη, όπως για παράδειγμα είναι τα αλιευτικά.

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ το βίντεο με την απόβαση των μεταναστών

Για το βίντεο που καταγράφηκε την Κυριακή από την παραλία Δίσκος στα νότια της Κρήτης, μια ομάδα αιτούντων άσυλο εθεάθη να στριμώχνεται σε μια μικρή βάρκα, καθώς αυτή λικνιζόταν κοντά στην ακτογραμμή, αναφέρει η Daily Mail.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι οι μετανάστες βιντεοσκοπήθηκαν να σκαρφαλώνουν από το σκάφος και να πηδούν στο νερό, ενώ τουρίστες και οικογένειες ντόπιων έκαναν ηλιοθεραπεία εκεί κοντά. Επίσης, τονίζεται ότι δεν ήταν το μόνο περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ελληνική Ακτοφυλακή αυτό το Σαββατοκύριακο.

Όταν, για παράδειγμα, με ένα σκάφος φτάνουν στο νησί 400-500 άτομα -όπως έγινε χθες- τότε το πράγμα γίνεται ανεξέλεγκτο. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε ανοιχτά της Γαύδου υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 442 άτομα.

Η εικόνα θύμιζε το αλιευτικό της Πύλου, το οποίο βούλιαξε τον Ιούνιο του 2023 με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι. Τα σκάφη αυτά, για να φτάσουν από τη Λιβύη στην Κρήτη, μπορεί να χρειάζονται ακόμα και 20 ώρες.

Πηγαίνουν αργά και οι μηχανές δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος. Πλέον στην Κρήτη οι μόνες ημέρες κατά τις οποίες δεν υπάρχουν ροές είναι όταν ο καιρός αγριεύει και οι άνεμοι δυσχεραίνουν τα ταξίδια».

Οι αποκαρδιωτικές εικόνες με τους μετανάστες στο λιμάνι του Ρεθύμνου αποκάλυψαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η Κρήτη δεν διαθέτει ούτε δομές για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων αλλά ούτε και το προσωπικό για την καταγραφή, επιτήρηση και φροντίδα τους.

Πηγές από το Λιμενικό εξηγούν ότι «η ενίσχυση σε προσωπικό είναι μηδαμινή σε σχέση με το φαινόμενο που βλέπουμε να εξελίσσεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που 500 άτομα επιτηρούνται από τέσσερις λιμενικούς».

Κρήτη: Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών την Κυριακή 6/7

Σημειώνεται ότι την Κυριακή (6/7) σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ αφίξεων από τα παράλια της Λιβύης, με 959 άτομα να αποβιβάζονται μέσα σε μία ημέρα.

Η μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη δεν είναι ένα νέο φαινόμενο αλλά εντείνεται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι πρώτες ροές. Από έναν μέσο όρο 120 αφίξεων τον μήνα, οι αριθμοί αυξήθηκαν ραγδαία, φτάνοντας τους 528 τον Φεβρουάριο του 2024. Η χρονιά έκλεισε με μέσο όρο 400 αφίξεων μηνιαίως και συνολικά με 4.820 αφιχθέντες.

Η κλιμάκωση, για την οποία είχε αναλυτικό ρεπορτάζ το iEidiseis.gr, συνεχίστηκε το 2025, με τις αφίξεις να ανέρχονται ήδη σε 7.124 άτομα έως και τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού. Ιδιαίτερα ο Ιούνιος κατέγραψε νέο ρεκόρ με 2.564 αφίξεις σε έναν μήνα.

Μεταναστευτικό: Οι κινήσεις του αρμόδιου υπουργείου

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς τους 27 στα τέλη Ιουνίου, «οι παράνομες διελεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται πλέον κατά 93% από τη Λιβύη».

Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης και της ασφυκτικής πίεσης στο νησί, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τα τέλη Ιουνίου, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν πλέον σε διεθνή ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, προκειμένου να συνδράμουν ενεργητικά στην αποτροπή των ροών, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Ανάμεσα σε άλλα, με στόχο τη συνεργασία της Βεγγάζης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ την Κυριακή 6 Ιουλίου. Η ελληνική προσπάθεια συνεχίζεται με την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, την Τρίτη 8 Ιουλίου στη Λιβύη.

Ο κ. Πλεύρης θα συνοδεύει τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ. Στόχος της αποστολής στην οποία λαμβάνουν μέρος και οι υπουργοί Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας είναι η διπλωματική διαχείριση του φαινομένου και η εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Ο κ. Πλεύρης, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταβαίνει στη Λιβύη αναζητώντας συνεργασία επί της ουσίας με τις Αρχές της χώρας, προκειμένου να γίνεται αποτροπή.

Τα κυκλώματα συνεχίζουν «απτόητα»

Τα κυκλώματα με έδρα το Τομπρούκ της Λιβύης συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» την Κρήτη και τη Γαύδο μόλις λίγες ημέρες μετά τα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Αρχές της Λιβύης για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών αλλά και της απόφασης για περιπολίες ελληνικών φρεγατών νότια της Κρήτης.

Η αποστολή των φρεγατών εκτός από το συμβολικό χαρακτήρα έχει και επιχειρησιακό, διότι διαθέτουν ραντάρ που μπορούν να ανιχνεύσουν σκάφη διακινητών από μεγάλη απόσταση.

Μέχρι στιγμής πάντως, όπως διαπιστώνουν πηγές με γνώση του μεταναστευτικού, τόσο τα μηνύματα της ελληνικής πλευράς προς τη Λιβύη όσο και το μέτρο με τις φρεγάτες, δεν «αγγίζουν» τα δίκτυα των διακινητών, που εκμεταλλευόμενα το καλοκαίρι για να εντείνουν τη δραστηριότητά τους, στοχοποιώντας έτσι περαιτέρω την Κρήτη και τη Γαύδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Νατάσσα Μποφίλιου Chevron Left
Νατάσσα Μποφίλιου: Πέρασα δύο δύσκολες εβδομάδες, θα μείνω στην ουσία
Ελληνόκτητο το πλοίο της All Sea Marines που βυθίστηκε από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Μετέφερε μέταλλα από την Ινδία
Πλοίο «Magic Seas» Chevron Right