Πειραιάς: Έφτασαν 200 μετανάστες από την Κρήτη

«Δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή στην Κρήτη», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης σε σχετική σύσκεψη για το ζήτημα.
Κρήτη Μετανάστες Πειραιάς
ΕΡΤ

Περίπου 200 μετανάστες μεταφέρθηκαν, το πρωί του Σαββάτου (12/7), από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης που αφορά την εκκένωση δομών φιλοξενίας στο νησί και τη σταδιακή μετεγκατάσταση των φιλοξενούμενων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» της ΕΡΤ, το πρώτο πλοίο κατέπλευσε λίγο πριν από τις 06:30, μεταφέροντας 94 μετανάστες από την Κρήτη και, ειδικότερα, από τα Χανιά. Μάλιστα, στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος που φρόντισαν για την ομαλή αποβίβαση και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Η επιχείρηση συνεχίστηκε ομαλά με την άφιξη δεύτερου πλοίου από την Κρήτη, αυτή τη φορά από το Ηράκλειο, γύρω στις 07:00, το οποίο μετέφερε επιπλέον 100 μετανάστες από χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο.

Από την Κρήτη σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα

Πάντως, αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ταυτότητα των νέων δομών υποδοχής, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες θα εγκατασταθούν σε οργανωμένα κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής αποσυμφόρησης της Κρήτης.

Η επιχείρηση οργανώθηκε από τις αρμόδιες Αρχές με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος και εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, η οποία προβλέπει τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι την επόμενη Τετάρτη (16/7), αναμένεται να έχουν φύγει από το νησί με πλοία της γραμμής 800 μετανάστες από την Αφρική.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Κατά την πρώτη σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή τοπικών φορέων από την Κρήτη, που έγινε την Παρασκευή (11/7), τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές και τις προκλήσεις για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης, παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, για την θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος δήλωσε: «Δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή στην Κρήτη. Θα πρέπει οι άνθρωποι να έρχονται να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Αναφορικά με τη δομή που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο νησί, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ξεκαθάρισε πως «το σίγουρο είναι ότι δεν μιλάμε για μια φυλακή, όπως ακούγεται», προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τη φύση της δομής υποδοχής και ταυτοποίησης που εξετάζεται.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, επισημαίνοντας:

«Η επίθεση στο νησί μας είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και όσες δομές και να κάνουμε, θα είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική αν δεν πατάξουμε το κακό στη ρίζα του, που είναι απέναντι στο Τομπρούκ».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεν προσδιορίστηκε η τοποθεσία της νέας δομής φιλοξενίας, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Mazda CX-5 Chevron Left
Nέο Mazda CX-5: Mε υβριδική τεχνολογία, αλλά χωρίς κινητήρες πετρελαίου πλέον
Φωτιά τώρα σε εργοστάσιο με πλαστικές συσκευασίες στην Αυλίδα – Μήνυμα του 112 (εικόνες, βίντεο)
Αυλίδα Φωτιά Πυρκαγιά Εργοστάσιο Chevron Right