Μηνύματα που ανταλλάσσουν διακινητές μεταναστών κανονίζοντας τις «δουλειές» τους στα σύνορα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και προκαλούν αίσθηση.
Από τα «SMS» που αποκαλύπτει το iEidiseis προκύπτουν υπόνοιες ότι τα κυκλώματα μπορεί να συνεργάζονται και με άτομα με έδρα την Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να έχουν πληροφόρηση για τα σημεία όπου υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις και συνοριοφύλακες.
Διακινητής συνομιλεί στις 16 Μαΐου 2025, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, με πρόσωπο που βρίσκεται στην Ελλάδα, το οποίο τον ενημερώνει για την ανακοίνωση της Αστυνομίας που αναφέρει ότι συνελήφθησαν τρεις διακινητές σε Έβρο και Ροδόπη.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ένας Έλληνας που μετέφερε με αυτοκίνητο τέσσερις παράτυπους μετανάστες και ο οποίος στη θέα των αστυνομικών αποπειράθηκε να εξαφανιστεί πεζός.
Ο διακινητής ρωτάει τον συνομιλητή του εάν είναι αστυνομικός. Εκείνος του απαντά ότι δεν είναι και συνεχίζει τη συζήτηση (η οποία πιθανότατα γίνεται με κάποιο πρόγραμμα μετάφρασης).
«Σου έστειλα ότι στην Κομοτηνή και στην Ορεστιάδα τους πιάνει η Αστυνομία», λέει στον διακινητή, ο οποίος τον ρωτάει εάν έχει όχημα για τη μεταφορά μεταναστών. Εκείνος απαντά ότι έχει και τότε ο διακινητής τον ρωτάει πόσο κοστίζει η μεταφορά ενός ατόμου από την Ορεστιάδα στη Θεσσαλονίκη.
Ο συνομιλητής του από την Ελλάδα του γράφει ότι δεν «δουλεύει» στην Ορεστιάδα γιατί έχει πολύ Αστυνομία και του εξηγεί σε ποια σημεία «δραστηριοποιείται», αποστέλλοντάς του σχετικό ηλεκτρονικό χάρτη (μέσω GPS).
Στη συνέχεια, του λέει ότι δεν παίρνει μόνο ένα άτομο αλλά πέντε και τον ενημερώνει για τον «τιμοκατάλογο»:
«Από το σημείο που σου έστειλα παίρνω 400 ευρώ το άτομο και 100 ευρώ μου δίνουν για τη βενζίνη». Η πληρωμή γίνεται με μετρητά, ενώ του λέει ότι υπάρχει και λογαριασμός για ηλεκτρονική πληρωμή του μισού ποσού (καθώς το υπόλοιπο θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς).
Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα και κάθε εβδομάδα πραγματοποιεί νέες συλλήψεις. Σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε πριν τρεις μέρες συνελήφθησαν σε περιοχές του Έβρου, της Ξάνθης και της Ροδόπης έξι διακινητές (πέντε αλλοδαποί και ένας Έλληνας), οι οποίοι σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις προώθησαν στην Ελλάδα μετανάστες.
Στο ένα από τα περιστατικά αυτά εντοπίστηκε στον Έβρο Έλληνας να οδηγεί αυτοκίνητο, στο οποίο είχε επιβιβάσει έξι παράτυπους μετανάστες. Στη θέα των αστυνομικών και στο σήμα τους για έλεγχο όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά ανέπτυξε ταχύτητα θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Τελικά το αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε οικισμό της περιοχής, ενώ οι επιβαίνοντες που είχαν τραπεί σε φυγή συνελήφθησαν μετά από έρευνες σε κοντινή απόσταση.
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το όχημα είχε κλαπεί στις 26 Ιουνίου του 2025 και έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.
Δύο ημέρες νωρίτερα είχαν συλληφθεί ακόμα δύο διακινητές σε Ορεστιάδα και Ροδόπη.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι δουλέμποροι είναι αλλοδαποί, ωστόσο, παρατηρείται ότι υπάρχουν και Έλληνες που για να κερδίσουν ένα «καλό μεροκάματο» μπαίνουν στη διαδικασία να πάρουν με αυτοκίνητα μετανάστες και να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, τον τελευταίο μήνα υπήρξαν περιστατικά κατά τα οποία μετανάστες πέρασαν τα σύνορα κρυμμένοι σε νταλίκες. Μάλιστα, εντοπίστηκαν με τη χρήση μηχανήματος ανίχνευσης καρδιακών παλμών.