Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία τοποθέτησης της Κίμπερλι Γκιλφόιλ ως νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με την ακρόασή της να έχει πραγματοποιηθεί ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η κ. Γκιλφόιλ τοποθετήθηκε σε ζητήματα που αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι από τη διαδικασία κατέστη σαφής η διακομματική υποστήριξη που απολαμβάνει η διμερής συνεργασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η στήριξη αυτή συνδέεται άμεσα με τις επαφές που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις και ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν.
Ο γερουσιαστής Μπούκερ εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Όπως υπογράμμισε, οι προκλήσεις της Άγκυρας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των θαλάσσιων συνόρων παραμένουν ενεργές, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της έντασης.
Απαντώντας, η Κίμπερλι Γκιλφόιλ αναγνώρισε ως βάσιμες τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι παρόμοιοι προβληματισμοί διατυπώνονται και από άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος, ιδίως ως προς την πιθανότητα περαιτέρω εξοπλισμού της Τουρκίας με αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως τα F-35.
Παράλληλα, επαίνεσε την Ελλάδα για την προσήλωσή της στις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ, με αμυντικές δαπάνες που υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, ποσοστό που την κατατάσσει στην πέμπτη θέση παγκοσμίως.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις διαμήνυσε ότι έχει ήδη μπλοκάρει και προτίθεται να συνεχίσει να μπλοκάρει την πώληση F-35 στην Τουρκία, επικαλούμενος τις επεκτατικές της βλέψεις έναντι της Ελλάδας.
Παράλληλα, επέκρινε την αμερικανική ενημέρωση, σημειώνοντας πως οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν προβάλλονται επαρκώς από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ.
Ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν έθεσε ευθέως στην κ. Γκιλφόιλ το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα, ρωτώντας εάν αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Η ίδια απάντησε ότι θα ευθυγραμμιστεί με τη γραμμή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού Προέδρου, δεσμευόμενη να συμβάλει στην περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.
Ο γερουσιαστής πρόσθεσε ότι η Ελλάδα λειτουργεί σταθερά εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου, γεγονός που συνιστά πλεονέκτημα για τη χώρα.
Καταληκτικά, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να υποστηρίζουν την εφαρμογή του σε κάθε σχετική περίπτωση.