Ελλάδα

Και είναι μόνο η αρχή του καύσωνα: Σήμερα τα πρώτα 43άρια – Η χειρότερη μέρα για την Αθήνα

Το θερμόμετρο θα... σπάσει σήμερα καταγράφοντας τα πρώτα 43άρια για αυτή την εβδομάδα. Συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή ο καύσωνας.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ο καύσωνας που ξεκίνησε χθες και ανέβασε τη θερμοκρασία στα ύψη, ισχυροποιείται από σήμερα, με την κορύφωσή του να έρχεται Πέμπτη – Παρασκευή.

Ήδη χθες είδαμε τα πρώτα 41άρια, με τη Σκάλα Μεσσηνίας να «φλέγεται» σους 41,3 βαθμούς Κελσίου και η Ωλένη Ηλείας στους 41,1 βαθμούς. Σήμερα, Τρίτη, θα χτυπήσουν και τα πρώτα 43άρια, τις ευάλωτες κλειστές περιοχές όπως η Λάρισα. 

Στις περισσότερες περιοχές ο υδράργυρος θα κινηθεί από τους 38 βαθμούς έως τους 42 βαθμούς Κελσίου,  ωστόσο ο λίβας, ο δυτικός άνεμος θα εκτοξεύσει τη θερμοκρασία στους 43 βαθμούς στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το τελευταίο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, σήμερα Τρίτη οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 41, κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 42 και στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 39 με 40 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 και τοπικά την Τετάρτητους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Η κορύφωση του καύσωνα θα έρθει την Πέμπτη σε αρκετές περιοχές, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ,  Νικολέτα Ζιακοπούλου θα είναι η πιο δύσκολη μέρα με 42 βαθμούς. Παράλληλα, δύσκολο θα είναι και το βράδυ της Πέμπτης με πάνω από 30 βαθμούς.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη του μετεωρολόγου του ALPHA, Γιώργου Τσατραφύλλια που εκτίμησε ότι την Τρίτη 22/7 θα καταγραφούν ακόμα και 34 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα.

Ειδικότερα, το βράδυ της Τρίτης αναμένονται:

  • 32 βαθμοί Κελσίου στην Αθήνα
  • 31 βαθμοί Κελσίου στη Θεσσαλονίκη
  • 32 βαθμοί Κελσίου στον Πειραιά
  • 34 βαθμοί Κελσίου στα Τρίκαλα
  • 33 βαθμοί Κελσίου στα Χανιά
ALPHA TV

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν όλη την υπόλοιπη εβδομάδα θέτουν σε κίνδυνο θερμικής καταπόνησης τον πληθυσμό.

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος ανέφερε πως «τώρα μπαίνουμε σε μια δεύτερη φάση, η οποία είναι αρκετά ανησυχητική θα έλεγα, γιατί οι θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι πολύ υψηλές, συγκρίσιμες δηλαδή με τους καύσωνες που είχαμε και το 21, το 23 και το 24».

Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις ο καύσωνας αναμένεται να υποχωρήσει την Κυριακή 26 Ιουλίου.

Live οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα:

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα από την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 ή νοτιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 με 41 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα βόρεια από νότιες με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 41 με 42 και στη Θεσσαλία τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 34 και στην Κρήτη τοπικά έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Φωτιά τώρα στη Λακωνία Chevron Left
Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς σήμερα 22/07: Δεκάδες περιοχές σε συναγερμό για φωτιά
Αγία Παρασκευή: Ούτε βλέμμα δεν αντάλλαξαν η πρώην σύζυγος και ο δολοφόνος πριν μπουν φυλακή
Chevron Right