Ελλάδα

Για εμπαιγμό κατηγορούν την κυβέρνηση οι δικαστές – Σκληρή επίθεση για τις επιλογές στον Άρειο Πάγο

«Καρφιά» από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά της κυβέρνησης. «Αξιοποιεί τον νόμο a la cart μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβαδίζει με τις επιλογές της».
Άρειος Πάγος
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θέτει ζήτημα ακύρωσης του νόμου που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση πριν από ένα έτος, με τον οποίο δινόταν για πρώτη φορά το δικαίωμα στους ανώτατους δικαστές να έχουν λόγο στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Σε ανακοίνωση με τίτλο «Το τέλος των ψευδαισθήσεων ή μαθήματα για το πώς ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη», η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης για το γεγονός ότι εισηγήθηκε και ψήφισε τον σχετικό νόμο, χωρίς ωστόσο να κάνει σεβαστό το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας μεταξύ των δικαστών.

«Αρεοπαγίτες εγνωσμένου κύρους και ήθους που χαίρουν εκτίμησης από όλον τον νομικό κόσμο, με άρτια νομική κατάρτιση, πρωτεύσαντες στην εκλογική διαδικασία μεταξύ των μελών του Δικαστηρίου, δεν κρίθηκαν ικανοί να καταλάβουν καμία από τις 8 θέσεις των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που κενώθηκαν!», τονίζει με νόημα η ΕνΔΕ.

Καταλογίζοντας επί της ουσίας εμπαιγμό στην κυβέρνηση, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά την κατάργηση του νόμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Δεν τον έχουμε ανάγκη αυτόν τον νόμο που αξιοποιείται a la cart μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβαδίζει με τις κυβερνητικές επιλογές. Καταργήστε τον! Είναι πιο ειλικρινές! Είναι απαίτηση όχι μόνο του Δικαστικού Σώματος αλλά ώριμο κοινωνικό αίτημα ο αυτοπεριορισμός της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να χειραφετηθεί ουσιαστικά η Δικαιοσύνη στον τόπο μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

«Το τέλος των ψευδαισθήσεων ή μαθήματα για το πως ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη

Το χθεσινό ΦΕΚ 2693/22-7-2025 για τον ορισμό Αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο το λαϊκό ρητό πως στην Ελλάδα έχουμε νόμους αλλά δεν εφαρμόζονται. Κι εδώ το παράδειγμα για το πώς ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη το δίνει η ίδια η Κυβέρνηση που εισηγήθηκε και ψήφισε τον νόμο.

Για να τα πάρουμε απ την αρχή: Πέρσι το καλοκαίρι το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει προς ψήφιση το ν. 5123/2024 ο οποίος εισάγει διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας στα Ανώτατα Δικαστήρια για τα πρόσωπα που τελικά θα αναλάβουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως ένα προστάδιο που προηγείται της τελικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Φυσικά ο νόμος αυτός ψηφίστηκε μετά από παρότρυνση και προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε η χώρα μας να μην αποτελεί εξαίρεση στην ευρωπαϊκή πρακτική να έχουν λόγο οι δικαστές για την επιλογή της ηγεσίας τους.

Η Ένωσή μας αναγνώρισε τότε πως πρόκειται για ένα μικρό θετικό βήμα παρά τις πολλές ελλείψεις και τα κενά που υπήρχαν. Ο νόμος αυτός δοκιμάστηκε για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα με τις επιλογές από την Κυβέρνηση των Αντιπροέδρων και αφού είχε προηγηθεί η μυστική ψηφοφορία στα Ανώτατα Δικαστήρια. Οι όποιες ψευδαισθήσεις είχαν καλλιεργηθεί, κατέρρευσαν με πάταγο τέτοιο που δονεί την Ευελπίδων και την Λ. Αλεξάνδρας. Αρεοπαγίτες εγνωσμένου κύρους και ήθους που χαίρουν εκτίμησης από όλον τον νομικό κόσμο, με άρτια νομική κατάρτιση, πρωτεύσαντες στην εκλογική διαδικασία μεταξύ των μελών του Δικαστηρίου, δεν κρίθηκαν ικανοί να καταλάβουν καμία από τις 8 θέσεις των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που κενώθηκαν!

Και αναρωτιέται ο πολίτης εύλογα: εάν η κυβέρνηση δεν ήθελε να απωλέσει το προνόμιό της να αποφασίζει ανεξέλεγκτα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης για ποιόν λόγο προέβη στην πιο πάνω νομοθετική ρύθμιση, πέρα από τους δύο προφανείς: αφενός να κερδίσει επικοινωνιακά στο εσωτερικό δίνοντας την ψευδαίσθηση πως σέβεται την άποψη των αρμοδίων και αφετέρου να καθησυχάσει την Ευρώπη πως στην χώρα μας υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που εγγυάται τη συμμετοχή στις κορυφαίες διαδικασίες. Εμείς απαντάμε: Δεν τον έχουμε ανάγκη αυτόν τον νόμο που αξιοποιείται a la cart μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβαδίζει με τις κυβερνητικές επιλογές. Καταργήστε τον! Είναι πιο ειλικρινές! Είναι απαίτηση όχι μόνο του Δικαστικού Σώματος αλλά ώριμο κοινωνικό αίτημα ο αυτοπεριορισμός της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να χειραφετηθεί ουσιαστικά η Δικαιοσύνη στον τόπο μας».

Άρειος Πάγος: Αυτοί είναι οι νέοι αντιπρόεδροι – Επιβεβαίωση του iEidiseis

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ του iEdiseis.gr, που αποκάλυψε από την περασμένη Παρασκευή (18/7) τα ονόματα των ανώτατων δικαστών, οι οποίοι επελέγησαν από την κυβέρνηση για τις θέσεις των εννέα αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, τεσσάρων αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τα ονόματα των 14 δικαστών, που κατέλαβαν θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ανακοινώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση από την κυβέρνηση, γεγονός που προκάλεσε παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή την Τρίτη 22 Ιουλίου, η οποία αναφέρθηκε στο δικό μας ρεπορτάζ, ρωτώντας τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα:

«Για πείτε μας, κύριε Μπούγα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει τελικά αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας και αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Γιατί υπάρχουν από την Παρασκευή δύο δημοσιεύματα της κυρίας Μπενέα, όπου δημοσιεύονται σειρά ονομάτων και λέει ότι έγινε δια περιφοράς Υπουργικό Συμβούλιο και επιλέξατε αντιπροέδρους από την Παρασκευή.

»Η δημοσιογράφος το δημοσιεύει. Έχουμε φτάσει Τρίτη και δεν ξέρουμε. Επιλέξατε τελικά Αντιπροέδρους; Είναι, πράγματι, αυτοί που γράφει η κυρία Μπενέα; Κάνατε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, πράγματι, τον κ. Λυμπερόπουλο, βουτώντας κάτω στην επετηρίδα για να τον ανταμείψετε για τα δελτία Τύπου που βγάζει όλο αυτόν τον καιρό ως εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου;».

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, που αναφέρει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, οι δικαστές που επελέγησαν για τις κενές θέσεις αντιπροέδρων στα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, είναι οι εξής:

Aντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου:

  1. Αθανάσιος Θεοφάνης του Νικολάου
  2. Σταυρούλα Κουσουλού του Κωνσταντίνου
  3. Σωκράτης Πλαστήρας του Χρυσοστόμου
  4. Χρυσούλα Πλατιά του Γεωργίου
  5. Βαρβάρα Πάπαρη του Βάιου
  6. Ελπίδα Σιμιτοπούλου του Διομήδη
  7. Αικατερίνη Χονδρορίζου του Χρήστου
  8. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος του Λουκά
  9. Μιχαήλ Αποστολάκης του Εμμανουήλ

Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας:

  1. Όλγα Ζύγουρα του Σταύρου
  2. Βαρβάρα Ραφτοπούλου του Παναγιώτη
  3. Κωνσταντίνα Φιλοπούλου του Μιχαήλ
  4. Δημήτριος Μακρής του Ιωάννη

Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου:

  1. Δημήτριος Πέππας του Παναγιώτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Αλέξης Χαρίτσης Σωκράτης Φάμελλος Chevron Left
Κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς για επαναφορά της 13ης σύνταξης και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης