«Καμπάνες» έρχονται σε βάρος του Πλοιάρχου και των υπευθύνων φόρτωσης του ferry boat της Θάσου, μετά τις καταγγελίες ότι άτομα με κινητικά προβλήματα και σοβαρές παθήσεις αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στο γκαράζ του πλοίου, μαζί με τα αυτοκίνητα, εν μέσω καύσωνα.
Συγκεκριμένα, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, η Λιμενική Αρχή Καβάλας έχει κινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων για παράβαση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Λιμένα. αριθμ 14, σε βάρος του Πλοιάρχου και των υπευθύνων φόρτωσης του πλοίου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη (23/7) υπήρξε καταγγελία επιβάτιδας για τη μεταφορά παιδιού με αναπηρία στο γκαράζ επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου, κατά τη διάρκεια του δρομολογίου από τον Λιμένα της Θάσου προς την Κεραμωτή, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών. Η σχετική καταγγελία έγινε με ανάρτηση στο διαδίκτυο.
«Για ακόμη μια φορά ντράπηκα που είμαι άνθρωπος. Ένα άτομο σε αμαξίδιο, με τη συνοδό του, ταξίδευαν μαζί με τα αυτοκίνητα γιατί προφανώς δεν υπάρχει τρόπος να ανέβει το αμαξίδιο στον χώρο των επιβατών. Χρόνια τώρα, η ίδια ιστορία: Ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα δεν μπορούν να ταξιδέψουν σαν άνθρωποι γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτά. Γιατί; Ποιος υπεύθυνος μπορεί να απαντήσει;», έγραφε χαρακτηριστικά η ανάρτηση.
Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν αυστηρές συστάσεις στον Πλοίαρχο ιδίως ως προς το ότι δεν έλαβε κατάλληλη μέριμνα για την τοποθέτηση του ΑμεΑ και του συνοδού του σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και ασφαλή.
Ταυτόχρονα, με αυστηρές εντολές της Κεντρικής Υπηρεσίας, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι ιδίως επί των πλοίων ΕΓ/ΟΓ ανοικτού τύπου για τη διαπίστωση λήψης κατάλληλης μέριμνας από πλευράς των πλοίαρχων των πλοίων προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, με πρωταρχικό γνώμονα την εξασφάλιση της ομαλής και απροσκοπτης μετακίνησης των ΑμεΑ και των συνοδών τους, όπως και του λοιπού επιβατικού κοινού.
Και δεύτερο περιστατικό
Μάλιστα, το παραπάνω περιστατικό δεν φαίνεται να ήταν μεμονωμένο.
Μία ημέρα πριν, καρδιοπαθής και νεφροπαθής γυναίκα, η οποία επέστρεφε εξαντλημένη από νοσηλεία στη Θεσσαλονίκη και επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς, αναγκάστηκε να ταξιδέψει με άλλο ferry στο γκαράζ, σε πλαστική καρέκλα, υπό συνθήκες αφόρητης ζέστης.
Η κόρη της ανέφερε ότι, παρά τις εκκλήσεις για χρήση αναπηρικού ανελκυστήρα ή παροχή κατάλληλης καρέκλας, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το πλήρωμα.
«Το πλήρωμα ΟΥΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ήταν, ΟΥΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ. Κανείς δεν ήξερε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός για άτομα με αναπηρία ή απλώς δεν μπήκε στον κόπο. […] Η μητέρα μου ταπεινώθηκε, και μαζί της και εμείς, από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια του σεβασμού και της ανθρωπιάς», έγραψε.
Τα περιστατικά αναδεικνύουν το διαχρονικό πρόβλημα της απουσίας υποδομών και της αδιαφορίας σε ζητήματα προσβασιμότητας.