Αύξηση των ταξιδιών εντός Ευρώπης, αλλά με έμφαση σε εναλλακτικούς – πιο ήσυχους – προορισμούς και σε περιόδους εκτός «high season» για να αποφύγουν τον υπερτουρισμό, τους καύσωνες και τις υψηλές τιμές. Αυτή είναι η τάση των ευρωπαίων τουριστών που καταγράφεται σε νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).
Ο υπερτουρισμός πλήττει τους παραδοσιακούς καλοκαιρινούς προορισμούς, ωστόσο η Μεσόγειος παραμένει η δημοφιλέστερη περιοχή στην Ευρώπη για τουρισμό. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία ως προορισμός προτίμησης.
Συγκεκριμένα, το 13% των Ευρωπαίων σκοπεύει να επισκεφθεί την Ισπανία, το 10% την Ιταλία, το 8% τη Γαλλία και το 6% την Ελλάδα. Σημειώνεται πως η έρευνα διεξήχθη σε ταξιδιώτες από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία και Ισπανία.
► Τουρίστες «σταυρώνουν» διάσημο ελληνικό νησί – «Οι προσδοκίες και η αλήθεια» (βίντεο)
Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), την οποία παρουσιάζει το Euronews, οι Ευρωπαίοι δείχνουν όλο και μεγαλύτερη προτίμηση σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς εντός της ηπείρου, αποφεύγοντας τα παραδοσιακά τουριστικά hotspots. Το 77% των Ευρωπαίων σκοπεύει να δήλωσε πως θα έκανε τουλάχιστον ένα ταξίδι το διάστημα Ιούνιος – Νοέμβριος 2025, με το 91% από αυτούς να επιλέγει προορισμούς εντός Ευρώπης.
Η άνθηση των φθηνών, μικρών αποστάσεων πτήσεων, οι βελτιωμένες συνδέσεις και διαδρομές, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια εκτός Ευρώπης (ιδίως στη Μέση Ανατολή) έχουν ενισχύσει αυτή την τάση. Μόνο το 8% σχεδιάζει ταξίδι εκτός Ευρώπης κατά το εξάμηνο αυτό.
Σχετικά με τις δαπάνες, από την έρευνα προκύπτει πως οι περισσότεροι ταξιδιώτες αναμένεται να ξοδέψουν μεταξύ €1.500 και €2.000 ανά άτομο για κάθε ταξίδι από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2025. Πρόκειται για ένα ποσό αυξημένο κατά 3% σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι.
Αποφεύγουν τα τουριστικά hotspot και τη high season
Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αποφεύγουν τα γεμάτα τουριστικά κέντρα και δείχνουν προτίμηση στις ενδιάμεσες περιόδους, δηλαδή άνοιξη και φθινόπωρο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Σεπτέμβριο. Παρότι οι μήνες αιχμής (Ιούλιος και Αύγουστος) διατηρούν υψηλή ζήτηση (25% των ταξιδιωτών για τον καθένα), ο Σεπτέμβριος ακολουθεί με 22%, με ανοδική τάση.
Ως αιτίες αυτής της τάσης επισημαίνονται η μειωμένη τουριστική κίνηση, οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες (αποφυγή καύσωνα και πυρκαγιών), η ευελιξία στα εργασιακά ωράρια και οι χαμηλότερες τιμές. Οι ενδιάμεσες περίοδοι προσφέρουν «ήσυχη πολυτέλεια» και πολιτιστικές εμπειρίες για μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και δράσεις για τους νεότερους.
► «Λόγια στον Αέρα»: Οι Έλληνες δεν πάνε διακοπές
Ποια ηλικιακή κατηγορία ταξιδεύει περισσότερο
Οι ταξιδιώτες άνω των 55 εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πρόθεση για ταξίδια (82%), με τις ηλικιακές ομάδες 45-54 (79%) και 35-44 (78%) να ακολουθούν. Αντιθέτως, μόνο το 66% των νέων 18-24 σκοπεύει να ταξιδέψει, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου και οικονομικών πόρων.
Παρά την οικονομική αστάθεια, το 62% δηλώνει ότι θα ξοδέψει το ίδιο ποσό για ταξίδια φέτος, ενώ το 22% σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερα. Το μεγαλύτερο ποσοστό προϋπολογισμού κατευθύνεται στη διαμονή (32%), ενώ το φαγητό και το ποτό ακολουθούν με 24%.
Οι μεγαλύτεροι δίνουν έμφαση στην άνεση και την ποιοτική γαστρονομία, ενώ οι νεότεροι δαπανούν σε δραστηριότητες, διασκέδαση, shopping και εμπειρίες ευεξίας. Ο πρόεδρος της ETC, Miguel Sanz, μιλώντας στο Euronews, σημείωσε ότι «τα στοιχεία μας δείχνουν πως, παρότι αλλάζουν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τα ταξίδια».
Πρόβλημα ο υπερτουρισμός
Με αρκετούς γνωστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς (όπως Σαντορίνη, Ρώμη, Βενετία και Βαρκελώνη) να υποφέρουν ήδη από υπερτουρισμό, περισσότεροι Ευρωπαίοι στρέφονται συνειδητά σε άγνωστες περιοχές. Το 55% των ερωτηθέντων αναζητά πλέον εναλλακτικούς, «κρυφούς» προορισμούς — ποσοστό αυξημένο από 48% την άνοιξη. Για το 11% των ταξιδιωτών, η αποφυγή συνωστισμένων περιοχών αποτελεί πλέον κορυφαία προτεραιότητα.
► Global View: Από το «καλώς ήρθε το δολάριο» στο… «τουρίστες σπίτια σας!»
«Οι εναλλακτικοί προορισμοί πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την τάση προωθώντας λιγότερο πολυσύχναστες εμπειρίες, ειδικά κατά τις ενδιάμεσες περιόδους, και ενισχύοντας την αειφόρο τουριστική στρατηγική τους», σχολίασε ο Miguel Sanz.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως καταγράφεται αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης με αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα το 32% των ταξιδιωτών την επιλέγει για πρόσβαση σε απομονωμένες περιοχές. Ωστόσο, η αεροπορική μετακίνηση παραμένει η πιο δημοφιλής επιλογή με ποσοστό 53%, κυρίως λόγω της ταχύτητας και της ευκολίας συγκριτικά με την τιμή.
► Οι καύσωνες αλλάζουν τις τουριστικές τάσεις – Τι είναι το «coolcation» που απειλεί και την Ελλάδα