Ελλάδα

Το ασανσέρ των βάσεων: Οι σχολές με απότομη άνοδο και εκείνες με απίστευτη πτώση

Σκαμπανεβάσματα και φέτος στις βάσεις. Οι τάσεις που αναδείχθηκαν.

Μικρότερα ή μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα καταγράφηκαν και φέτος στις βάσεις εισαγωγής που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 24/7.

Ειδικότερα, το πώς κινήθηκαν ανά επιστημονικό πεδίο οι φετινές βάσεις, τις ανατροπές και εκπλήξεις παρουσίασε στην ΕΡΤ ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης.

Αρχικά, είπε πως, αν και τα πράγματα ήταν σχετικά ήπια και δεν σημειώθηκαν πολλά «σκαμπανεβάσματα» στις βάσεις εισαγωγής των σχολών για το 2025, παρουσιάστηκαν οι σχολές με εντυπωσιακή άνοδο και αυτές με την κατακόρυφη πτώση.

«Έχουμε τις συνήθεις 10.000 κενές θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν γιατί τα παιδιά δεν περνάνε τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει και στη σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών όπου είχαμε εκατοντάδες κενές θέσεις, παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να έρθουν περισσότερα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βάσεις 2025: «Βατερλώ» στις άλλοτε περιζήτητες Στρατιωτικές Σχολές – Δείτε πόσο έπεσαν φέτος

Πτώση σε Νομική και Φιλολογία

Κάνοντας την αρχή από το πρώτο επιστημονικό πεδίο ο ίδιος ανέφερε ότι οι Νομικές Σχολές και οι σχολές Φιλολογίας παρουσίασαν πτώση.

«Στη Νομική Αθήνας υπάρχει μία πτώση 150 θέσεων και μία μη αναμενόμενη άνοδος 75 θέσεων στη Νομική Κομοτηνής, όπου δεν υπήρχαν πολλοί αριστούχοι. Στη Φιλολογία Αθήνας έχουμε 1.356 μόρια πτώση διότι μειώθηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Τη μείωσε το τμήμα για να μην έχει πολλές κενές θέσεις», εξήγησε ο κ. Στρατηγάκης.

«Μεγάλη ήταν η αντίθεση που παρατηρήθηκε μεταξύ Νομικής και Φιλολογίας – που παλιά είχε μεγαλύτερη βάση από τη Νομική και πλέον έχει πάει στο 11.300, διότι τα παιδιά δεν δηλώνουν τη Φιλολογία, καθώς δεν διορίζονται εύκολα καθηγητές», ανέφερε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας.

Επίσης, τόνισε ότι οι βάσεις στις σχολές Ψυχολογίας κατέγραψαν μικρή πτώση λόγω των επιδόσεων των μαθητών, αλλά παραμένουν σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των παιδιών. Όμως, σημειώθηκε ένα παράδοξο φαινόμενο στις Παιδαγωγικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου, αν και οι δύο είχαν την ίδια βάση, το τμήμα της Αθήνας σημείωσε πτώση, ενώ της Θεσσαλονίκης ανέβηκε περίπου 150 μόρια – γεγονός που δεν ερμηνεύεται από τις βαθμολογίες.

Βάσεις 2025: Οι σχολές που έμειναν χωρίς φοιτητές – Γιατί δεν τις… θέλει κανείς

Εκτόξευση για την Αρχιτεκτονικής

Στα… πάνω της ήταν η ζήτηση στις σχολές Μηχανικών, όπως του ΠΑΔΑ στο Αιγάλεω και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στις οποίες αναγνωρίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Αν και τα Μαθηματικά και η Φυσική σημείωσαν μικρή μείωση και αύξηση, αντίστοιχα, οι σχολές της Ιατρικής κατέγραψαν μηδενική μεταβολή, με τις σχολές Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής επίσης να καταγράφουν ανεπαίσθητες αλλαγές.

Μεγάλη άνοδο της τάξεως των 400 μορίων παρουσίασαν οι σχολές στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο.

Ειδικότερα, μεγάλη ζήτηση υπήρξε από τους μαθητές για τις σχολές Πληροφορικής, με το τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου να αναδεικνύεται πιο δημοφιλές από αυτό του ΕΚΠΑ. Επιπροσθέτως, εντυπωσιακή ήταν η άνοδος της Αρχιτεκτονικής στο Μετσόβειο με 1.000 μόρια.

«Το γεγονός ότι πολλοί μαθητές επέλεξαν να φοιτήσουν στις πόλεις τους φάνηκε από το ότι οι βάσεις στο ΠΑΔΑ πήγαν στα 1.800 μόρια ή 1.100, γιατί είναι άνθρωποι που προτίμησαν τις σχολές αυτές και κατάγονται από την Αθήνα… Είναι αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στα ενοίκια», είπε καταληκτικά ο κ. Στρατηγάκης.

Βάσεις 2025: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα – Πώς θα δείτε τους πίνακες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Βροχή» πληρωμών από ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο ως 1/8