Ελλάδα

Έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στη Χίο – Ζητήθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου

Επιβεβαιώνονται οι αρχικές καταγγελίες για εμπρησμό - Νέα τροπή στις έρευνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χίο.
Χίος Φωτιά Εμπρησμός

Υπό άκρα μυστικότητα συνεχίζονται οι έρευνες των ειδικών υπηρεσιών για να διαλευκανθεί εάν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στη Χίο, όπου την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με τις επιπτώσεις για τους κατοίκους και το φυσικό περιβάλλον να είναι καταστροφικές.

Οι καταγγελίες των ανθρώπων του νησιού για εμπρησμούς φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, προχθές υποβλήθηκε η δικογραφία -μαζί με απολογητικό υπόμνημα- που σχηματίστηκε σε βάρος Έλληνα για εμπρησμό από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση. Πρόκειται για κάτοικο του νησιού, ο οποίος έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για ξυλοδαρμό και ενδοοικογενειακή βία.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι ενώ μαινόταν η φωτιά στη Χίο εκείνος τραβούσε βίντεο, στο οποίο εμφανιζόταν να λέει «θέλουν να μας κάψουν», με τον ίδιο να δείχνει ότι προσπαθεί να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το βίντεο το έστειλε σε φίλη του μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία σε βάρος του. Από την πλευρά τους πηγές από την Πυροσβεστική σημειώνουν ότι κατά την πολύωρη εξέτασή του υπέπεσε σε αντιφάσεις και ότι υπάρχει υλικό βάσει του οποίου κατέστη κατηγορούμενος.

Η ΔΑΕΕ θα προσπαθήσει να πάει ένα βήμα παρακάτω την έρευνα, καθώς επιδιώκει να ερευνήσει ποιο ήταν το κίνητρό του. Για το λόγο αυτό κατασχέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ζητήθηκε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Οι ερευνητές θέλουν να δουν με ποιους είχε επικοινωνήσει την ημέρα που ξέσπασαν οι φωτιές και τις προηγούμενες, όπως και εάν υπάρχουν μηνύματα που έχουν διαγραφεί. Παράλληλα, θέλουν να χαρτογραφήσουν μέσα από τα στίγματα τις κινήσεις του τις επίμαχες ώρες.

Ο συγκεκριμένος άντρας δεν έχει συλληφθεί και την τύχη του θα την κρίνει πλέον η Δικαιοσύνη που έχει από προχθές στα χέρια της το σύνολο της δικογραφίας και την απολογητική κατάθεσή του. Ανεξάρτητα όμως από τη συγκεκριμένη υπόθεση, η ΔΑΕΕ προσπαθεί να συνθέσει όλα τα κομμάτια του παζλ για να διαλευκάνει ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από τυχόν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού της Χίου.

Για μία από τις φωτιές που ξέσπασαν το επίμαχο διάστημα στη Χίο είχε συλληφθεί μία Γεωργιανή οικιακή βοηθός, η οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για εμπρησμό από αμέλεια. Η 31χρονη κατηγορείται ότι στις 23 Ιουνίου προκάλεσε πυρκαγιά ρίχνοντας στο δρόμο μισοσβησμένο τσιγάρο στην περιοχή Λεπτόποδα.

Εμπρησμός στην Κόρινθο

Ακόμα και 100 χρόνια μπορεί να χρειαστεί να παρέλθουν για να επανέλθει στην πρότερη μορφή του το παρθένο ελατόδασος που έγινε στάχτη στην Κόρινθο.

Αυτό επεσήμανε σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής δασολόγος με γνώση της ανάπτυξης της συγκεκριμένης δασικής έκτασης. Παράδειγμα αποτελεί έκταση με έλατα που κάηκε πριν από 20 χρόνια στην Πάρνηθα, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει «άγονος τόπος».

Για την πρόκληση της φωτιάς συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής δύο άνδρες, οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για εμπρησμό από αμέλεια. Οι συλληφθέντες φέρονται να έκαναν εργασίες με τη χρήση τροχού για την κατασκευή οικίσκων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που έκαναν παράνομα εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο, που βρίσκεται δίπλα σε πυκνή βλάστηση. Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις Αρχές -κατά περίπτωση- για ναρκωτικά και ληστεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Καιρός Καύσωνας Ρόδος Θάλασσα Chevron Left
Καμίνι η χώρα με τον υδράργυρο μέχρι και 45 βαθμούς σήμερα – Πότε έρχεται δροσιά