Ελλάδα

5 άχαστες γαστρονομικές εμπειρίες στη Ρόδο

Η γαστρονομία της Ρόδου βασίζεται σε αγνά τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές με βαθιές ρίζες.
Shutterstock

Η Ρόδος έχει μακραίωνη ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Υπήρξε σπουδαίο ναυτικό και πολιτιστικό κέντρο, γνωστό για τον Κολοσσό, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κατακτήθηκε από Ιωαννίτες Ιππότες, Οθωμανούς και Ιταλούς, όλοι τους άφησαν έντονα πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά ίχνη. Και μαζί επηρέασαν και τη γαστρονομία του νησιού. Η γαστρονομία της Ρόδου βασίζεται σε αγνά τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές με βαθιές ρίζες στην ιστορία του νησιού. Ξεχωρίζουν το μελεκούνι (γλύκισμα με μέλι και σουσάμι), τα λαδοκούλουρα, τα ντόπια τυριά και τα όψιμα λαχανικά. Η ροδίτικη κουζίνα συνδυάζει αρώματα Ανατολής και Δωδεκανήσου, με πιάτα όπως κατσικάκι με μπάμιες, λακάνη, πιταρούδια, τραχανάς με ψάρι και καραβόλοι. Συνοδεύονται ιδανικά με τοπικό κρασί από τον Έμπωνα ή σπιτικό ρόδινο ρακί.

Ιδού και πέντε γαστρονομικές εμπειρίες στη Ρόδο που αναδεικνύουν την αυθεντικότητα, τη γεύση και τη μοναδικότητα της τοπικής κουζίνας:

1. Μελεκούνι: το γλυκό της φιλοξενίας

Το μελεκούνι είναι το πιο χαρακτηριστικό ροδίτικο παραδοσιακό γλύκισμα, φτιαγμένο από μέλι, σουσάμι, αμύγδαλα και αρωματικά όπως κανέλα ή ξύσμα πορτοκαλιού. Προσφέρεται σε γάμους και γιορτές ως σύμβολο ευτυχίας και καλοτυχίας. Η υφή του είναι απαλή και η γεύση πλούσια, χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκό. Μπορείς να το βρεις σε τοπικά παντοπωλεία και φούρνους ή να το δοκιμάσεις φρέσκο από παραγωγούς στο χωριό Απόλλωνα ή στη Σορωνή. Είναι ένα κομμάτι πολιτισμού που κλείνει μέσα του την ψυχή του νησιού.

2. Γεύμα με θαλασσινά δίπλα στο κύμα

Η Ρόδος φημίζεται για τα φρέσκα θαλασσινά της, και δεν υπάρχει καλύτερη εμπειρία από το να τα απολαύσεις σε μια παραθαλάσσια ταβέρνα στο Στεγνά, στο Χαράκι ή στην Καλλιθέα. Δοκίμασε χταπόδι στα κάρβουνα, γαριδομακαρονάδα, καλαμάρι γεμιστό, συμιακό γαριδάκι ή ψάρι ημέρας ψημένο με απλότητα και νοστιμιά. Συνοδέψτε το γεύμα με τοπικό λευκό κρασί ή ούζο, και άφησε τον ήχο των κυμάτων να σε συνοδεύει. Είναι μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις, που συνδυάζει γεύση, άρωμα και θέα θάλασσα.

3. Μαγειρευτό φαγητό σε παραδοσιακή χωριάτικη ταβέρνα

Στην ενδοχώρα της Ρόδου, σε χωριά όπως ο Έμπωνας, o Απόλλωνας και στην περιοχή της Λίνδου (μακριά από το τουριστικό κομμάτι), βρίσκεις παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν σπιτικά μαγειρευτά φαγητά. Δοκίμασε κατσικάκι με κόκκινη σάλτσα, γεμιστά, λαδερά, φασολάκια με σκορδαλιά, κολοκυθοανθούς ή το φημισμένο «πιλάφι του γάμου» με ζωμό από κατσίκι. Το φαγητό ετοιμάζεται με ντόπια υλικά, ελαιόλαδο παραγωγής τους και συνοδεύεται πάντα με ζεστό χαμόγελο και φιλοξενία. Είναι μια εμπειρία αυθεντική, σαν να τρως στο τραπέζι της γιαγιάς.

4. Οινογνωσία στην καρδιά του κρασιού της Ρόδου

Ο Έμπωνας, ένα ορεινό χωριό στη δυτική Ρόδο, είναι γνωστό για τους αμπελώνες του και την παραγωγή κρασιού. Μπορείς να επισκεφτείς τοπικά οινοποιεία, να δοκιμάσεις ντόπιες ποικιλίες όπως η αθήρι, η μανδηλαριά και το μοσχάτο και να συνοδεύσεις τη δοκιμή με πιατέλες από ροδίτικα τυριά, αλλαντικά και ελιές. Οι παραγωγοί συχνά προσφέρουν προσωπική ξενάγηση, μιλώντας με πάθος για την παράδοση του τόπου. Μια τέτοια εμπειρία σου επιτρέπει να καταλάβεις τον πολιτισμό του νησιού μέσα από τα αρώματα και τη γεύση του κρασιού.

5. Street food στην Παλιά Πόλη

Περπατώντας στα σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης, εκτός από την ιστορία, θα ανακαλύψεις και μικρά μαγαζάκια με τοπικό street food. Από γύρο και σουβλάκι με ροδίτικη πίτα, μέχρι πιτάκια με μυζήθρα και μέλι, ή «πούντζες» – τοπικές τηγανίτες. Δοκίμασε και το ροδίτικο “σεκέρ παρέ” (ανατολίτικο γλυκό με σιρόπι αλλά στη ροδίτικη εκδοχή του). Το φαγητό του δρόμου εδώ συνδυάζει ελληνικές και μικρασιατικές γεύσεις, προσφέροντας νόστιμες εκπλήξεις με λίγα χρήματα. Είναι ιδανικό για όσους θέλουν να γευτούν το νησί αυθόρμητα, με την αίσθηση του «ανακαλύπτω στη βόλτα μου».

Περισσότερα για το ταξίδι στο www.thegreektraveller.com

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ξηρασία στον Πηνειό: Η ανομβρία στεγνώνει τον θεσσαλικό κάμπο - Αποκαρδιωτικές εικόνες