Ως έναν δραστήριο, αγαπητό και παθιασμένο με τη φύση και την εξερεύνηση άνθρωπο περιγράφουν τον Δημήτρη Κάντα όσοι τον γνώριζαν. Ο 33χρονος ορειβάτης από την Πάτρα σκοτώθηκε το πρωί της Δευτέρας 5 κατά την κατάβασή του από το καταφύγιο Gouter, στον διαβόητο «διάδρομο του θανάτου» στις Άλπεις.
Η είδηση της απώλειάς του προκάλεσε βαθιά θλίψη στην ορειβατική κοινότητα και ειδικά στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Πάτρας, ο οποίος τον αποχαιρέτησε δημόσια μέσα από ανάρτηση.
«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την τραγική απώλεια του Δημήτρη Κάντα, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση στον ορεινό όγκο του Mont Blanc, στη Γαλλία.
Ο Δημήτρης ήταν ένας δραστήριος και αγαπητός άνθρωπος, μέλος της ορειβατικής κοινότητας, με πάθος για το βουνό, την ελευθερία και την εξερεύνηση.
Ο Ε.Ο.Σ. Πάτρας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με εκτίμηση και σεβασμό.
Καλό ταξίδι Δημήτρη.», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.
Πριν από λίγες μέρες είχαν ανεβάσει το εξής:
«Τα γραφεία του ΕΟΣ Πάτρας θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό έως τις 26 Αυγούστου.
Κι ενώ οι περισσότεροι ψάχνουμε σκιά και ανεμιστήρες, κάποιοι συνεχίζουν να ανεβαίνουν ψηλά!
Δύο μέλη του Συλλόγου μας, ο Δημήτρης και ο Παναγιώτης, βρίσκονται στις Γαλλικές Άλπεις, αναζητώντας κορυφές και…παγετώνες! Τουλάχιστον όπως λένε και οι ίδιο γλίτωσαν τον καύσωνα…
Πάντα ψηλά, παιδιά!
Ό,τι κι αν κάνετε, να περάσετε υπέροχα και… δροσερά!»
Τα σενάρια για το δυστύχημα
Γαλλικά μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν το περιστατικό, αναφέρουν ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 33χρονος να έχασε την ισορροπία του λόγω του βάρους του σακιδίου που μετέφερε.
►Τραγωδία στο Mont Blanc: 33χρονος ορειβάτης από την Πάτρα σκοτώθηκε στον «διάδρομο του θανάτου»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης κατέβαινε μόνος και χωρίς τη χρήση σχοινιού, στον εξαιρετικά επικίνδυνο διάδρομο Gouter.
Η Ορεινή Χωροφυλακή του Chamonix (PGHM) εκτιμά ότι το δυστύχημα ενδέχεται να προκλήθηκε από συνδυασμό παραγόντων όπως η κόπωση, η στιγμιαία απώλεια συγκέντρωσης και το βάρος του εξοπλισμού.
Ο διάδρομος Gouter, που βρίσκεται κάτω από το ομώνυμο καταφύγιο σε υψόμετρο 3.835 μέτρων, αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της κλασικής διαδρομής προς την κορυφή του Mont Blanc.
Πάνω από 100 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο συγκεκριμένο τμήμα, είτε λόγω πτώσεων είτε από κατολισθήσεις.
Η σορός του Δημήτρη Κάντα επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα, ενώ οι έρευνες των γαλλικών αρχών για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος συνεχίζονται.