Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας λόγω των θυελλωδών βοριάδων που πλήττουν ήδη μεγάλο μέρος της χώρας και αναμένεται να ενταθούν αύριο, Παρασκευή 8 Αυγούστου.
► Μελτέμια έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο: Κίνδυνος για απαγορευτικά την Παρασκευή
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου της ΓΓΠΠ και τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή αναμένονται βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ με ριπές έως και 9, ιδιαίτερα σε Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, Ανατολική Στερεά, Νότια Εύβοια, Κυκλάδες και Νότια Κρήτη.
Συγκεκριμένα, οι ριπές των ανέμων τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης στην Ανατολική Στερεά θα φτάσουν τα 80 km/h, ενώ στη Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη τοπικά θα φτάσουν τα 90 km/h.
► Οι άνεμοι έβαλαν «λουκέτο» στον Εθνικό Κήπο
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Παρασκευή αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των βορείων ανέμων, με τις ριπές τους σε Ανατολική Στερεά, Νότια Εύβοια, Κυκλάδες και τοπικά στη Νότια Κρήτη να φτάνουν τα 100 km/h.
Η Πολιτική Προστασία τονίζει ότι η Παρασκευή είναι η πιο δύσκολη ημέρα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς καθώς και προβλήματα στη ναυσιπλοΐα. Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο έκδοσης απαγορευτικών.
Το Σάββατο η ένταση των ανέμων θα φτάνει τα 7 με 8 μποφόρ, ενώ την Κυριακή τοπικά τα 7.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο και το Σαββατοκύριακο θα φτάσει τους 38 με 39, και τοπικά τους 40 βαθμούς. Στα ανατολικά, λόγω του μελτεμιού, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 35 με 37 βαθμούς.
Προσοχή στις πυρκαγιές
Επισημαίνεται ότι λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν σημαντικά στα ανατολικά τμήματα, με κύρια χαρακτηριστικά:
- Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία στα ανατολικά και νότια.
- Σημαντική αύξηση της δυσκολίας ελέγχου σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιών στα ανατολικά και νότια, κυρίως σε περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν βροχές τις τελευταίες ημέρες.
Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζεται η εκτιμωμένη δυσκολία ελέγχου σύμφωνα με το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών (Canadian Forest Fire Weather Index System – CFFWIS), προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 07/08 και Παρασκευής 08/08/2025.