Παρότι η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα μποφόρ δυσκολεύουν πολύ και τα ταξίδια με πλοίο, αλλά και τις διακοπές. Καθώς, ειδικά στα νησιά, οι θάλασσες έχουν κύμα, και δημιουργούν αρκετά κινδύνους και προβλήματα. Μάλιστα, παρότι τα 40άρια επιστρέφουν και ο υδράργυρος θα καταγράψει ξανά 40άρια, οι άνεμοι θα επιμείνουν μέχρι την Τετάρτη και θα επιστρέψουν ξανά το Σαββατοκύριακο.
Ο Δεκαπενταύγουστος θα είναι ήπιος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, αλλά οι άνεμοι θα κοπάσουν για λίγο, αφού θα ενισχυθούν ξανά το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά:
«Το μελτέμι αν και εξασθενεί λίγο από σήμερα το απόγευμα θα διατηρηθεί τοπικά το επόμενο διήμερο σε κεντρικό Αιγαίο και Νότια Εύβοια -Καβοντορο στα 7 με 8 Μποφώρ ανεβάζοντας τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιών στο 4. Εξασθένηση προβλέπεται από την Τετάρτη έως και της Παναγίας. Το προσεχές Σαββατοκύριακο στα 6 με 7 μποφόρ.»
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη 14/8
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες παροδικές νεφώσεις στα κεντρικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.
Τι καιρό θα κάνει τον Δεκαπενταύγουστο
Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπονται στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, το βόρειο Ιόνιο και το βορειοδυτικό Αιγαίο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.
Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιές σήμερα: Προειδοποίηση και για Αττική – Δύσκολες συνθήκες έως 13 Αυγούστου
Αύριο, Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) σε επτά περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών η Αττική, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και η Στερεά Ελλάδα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά από αμέλεια.
Αναλυτικά:
Για αύριο Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
- Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Χίου)
Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου 🔥για αύριο Δευτέρα 11/08
🟠 Πολύ υψηλός κίνδυνος 4️⃣ σε:
📍 #Αττική #Κύθηρα #Βοιωτία #Εύβοια & #Σκύρο
📍 #Φωκίδα #Αιτωλοακαρνανία #Πρέβεζα
📍 #Έβρο #Σαμοθράκη #Λήμνο #Λέσβο #Χίο & #Ψαρά
📍 περιοχές #Φθιώτιδα #Αχαΐα… pic.twitter.com/bF1ZtNl9dC
— Civil Protection GR (@CivPro_GR) August 10, 2025
Επιπλέον σύμφωνα με την ομάδα FLAME, οι επικίνδυνες συνθήκες τύπου Hot–Dry–Windy θα διατηρηθούν έως την Τετάρτη 13 Αυγούστου, με ισχυρούς βοριάδες, υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη ξηρασία, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τη δυσκολία ελέγχου τυχόν πυρκαγιών.
Διατήρηση πυρομετεωρολογικού κινδύνου – Συνθήκες Hot–Dry–Windy:
- Διατήρηση πολύ υψηλού έως και ακραίου πυρομετεωρολογικού κινδύνου λόγω σταδιακής επικράτησης καιρού τύπου Hot–Dry–Windy από την Κυριακή 10 έως την Τετάρτη 13 Αυγούστου 2025.
- Μέτριοι/ισχυροί βόρειοι άνεμοι (5–6 μποφόρ, τοπικά 7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.
- Άνοδος της θερμοκρασίας και σταδιακή επικράτηση συνθηκών ατμοσφαιρικής ξηρασίας.
- Αύξηση της ευφλεκτότητας των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων (περιεχόμενη υγρασία
► Υψηλή δυσκολία ελέγχου σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιών στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας και πολύ υψηλή έως ακραία δυσκολία ελέγχου σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.