Ελλάδα

Θ. Γιάνναρος στο iEidiseis.gr: «Πρόσκαιρη βελτίωση των συνθηκών αλλά ξανά ισχυροί άνεμοι την Παρασκευή»

Ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος, εξηγεί στο IEidiseis.gr γιατί οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν επιτρέπουν ακόμη να αισιοδοξούμε για την πορεία των πύρινων μετώπων.
AP

Πρόσκαιρη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών θα υπάρξει τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με όσα σχολίασε στο iEidiseis.gr ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Δυστυχώς, όμως, αυτή η βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών, δεν σημαίνει, όπως εξήγησε ο ίδιος, ότι θα υπάρξει άμεση βελτίωση της πληθώρας των πύρινων μετώπων που πλήττουν τη χώρα. Άλλωστε, τα ισχυρά μελτέμια αναμένονται να επιστρέψουν δριμύτερα την ερχόμενη Παρασκευή.

«Εκ νέου ισχυροί άνεμοι από την Παρασκευή»

Σύμφωνα με όσα σχολίασε ο κ. Γιάνναρος, «περιμένουμε μια σχετική βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών από αργά το απόγευμα σε όλες τις περιοχές. Θα πέσουν οι άνεμοι και η θερμοκρασία, ενώ θα ανέβει η υγρασία, γεγονός που θα βοηθήσει να επιβραδυνθεί κάπως ο ρυθμός με τον οποίο εξαπλώνεται η φωτιά».

Παρόμοια βελτιωμένες θα είναι οι συνθήκες σύμφωνα με τον ίδιο και την Πέμπτη, όμως «από την Παρασκευή και μετά, φαίνεται να έχουμε μια εκ νέου επιδείνωση, που θα διαρκέσει ενδεχομένως έως και την Κυριακή. Αυτή η επιδείνωση θα περιλαμβάνει και πάλι ισχυρούς ανέμους».

«Δεν είμαστε σε φάση να αισιοδοξούμε»

Σχετικά με το τι μπορούμε να αναμένουμε τις επόμενες ώρες στα πύρινα μέτωπα που πλήττουν τη χώρα, ο κ. Γιάνναρος ανέφερε πως «θα υπάρξει κάποια βελτίωση στα σημερινά περιστατικά, αλλά ακόμη δεν είμαστε στη φάση να αισιοδοξούμε. Υπάρχουν έξι ενεργά περιστατικά που θέλουν ειδική διαχείριση. Άλλωστε, κάθε περιστατικό πυρκαγιάς σβήνει όταν ο πυροσβέστης πατήσει όλη την περίμετρο ή εντός της περιμέτρου. Επομένως, χρειάζεται να περάσουν αρκετές ημέρες για να πούμε ότι είναι όλα υπό πλήρη έλεγχο κι ενώ αναμένουμε επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών το Σαββατοκύριακο».

«Δεν θα χαρακτήριζα ακραίες τις συνθήκες»

Αναφορικά με το αν ο ίδιος θεωρεί πως οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες είναι ακραίες, ο κ. Γιάνναρος απάντησε ότι «αυτό θα το δούμε όταν περάσει ο μήνας και συγκρίνουμε τα αντίστοιχα κλιματολογικά στοιχεία. Πάντως, αυτή τη στιγμή, βάσει της εμπειρίας μου, δεν θα χαρακτήριζα ακραίες τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Δεν είναι βέβαια και οι τυπικές καλοκαιρινές συνθήκες, δεδομένου ότι έχουμε ένα καλοκαιρινό μελτέμι που επιμένει και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά».

Ταυτόχρονα, «η βλάστηση κουβαλάει στη μνήμη της ότι έχει συμβεί από τον περασμένο Οκτώβριο κι ακόμη πιο πίσω. Επομένως, είναι πολύ εύκολο να πιάσει φωτιά και να κινείται πολύ γρήγορα ακόμη και με ασθενείς ή μέτριους ανέμους και γι’ αυτό απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και απολύτως κανένας εφησυχασμός».

«Έχουν επηρεαστεί 100.000 στρέμματα το τελευταίο 48ωρο»

Βάσει όσων δημοσίευσε σήμερα η Πυρομετεωρολογική Ομάδα Flame του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουν επηρεαστεί από τις 6 μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα, περίπου 100.000 στρέμματα. Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι οι εκτάσεις που έχουν επηρεαστεί, έχουν ως εξής:

• Χίος: ~40.000 στρέμματα

• Μοιραίικα Αχαΐας: ~20.000 στρέμματα

• Ζάκυνθος: ~17.000 στρέμματα

• Φιλιππιάδα: ~18.000 στρέμματα

• Παλιάμπελα Πρεβέζης: ~2.500 στρέμματα

• Πάτρα: ~2.000 στρέμματα

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο, «αυτά τα δεδομένα προκύπτουν από θερμά σημεία από τα οποία περνάει ο δορυφόρος και βλέπει που είναι πιο ανεβασμένη η θερμοκρασία. Τα καμένα στρέμματα ενδεχομένως να είναι κάπως λιγότερα ή περισσότερα από αυτό το νούμερο, αναλόγως της έντασης της φωτιάς και να έχει αφήσει άκαυτες νησίδες. Θα έχουμε τα ακριβή δεδομένα αναφορικά με τις καμένες εκτάσεις τις επόμενες ώρες ή ημέρες».

«Στο 80% των πυρκαγιών δεν γνωρίζουμε τις αιτίες έναρξης»

Αναφορικά με το αν μπορεί να δώσει κάποια εκτίμηση για την αιτία έναρξης τόσο πολλών και σοβαρών πυρκαγιών τις τελευταίες 48 ώρες, ο κ. Γιάνναρος σχολίασε πως «γενικά, δεν ξέρουμε τα αίτια έναρξης των πυρκαγιών στη χώρα μας. Για κάθε 100 πυρκαγιές που συμβαίνουν, τεκμηριώνεται αιτία έναρξης σε περίπου 15-20 εξ αυτών. Για το υπόλοιπο 80% των πυρκαγιών δεν έχουμε ιδέα τι συνέβη».

Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο, προκαλεί δύο προβλήματα: «το πρώτο είναι, ότι αν δεν γνωρίζεις την αιτία έναρξης των πυρκαγιών, τότε δεν μπορείς να περιορίσεις τον κίνδυνο. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι αφήνεται να συντηρείται ένα ομιχλώδες τοπίο, στο οποίο μπορούν να καλλιεργηθούν και να ανθίσουν εκατομμύρια θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι μας καίνε οι Τούρκοι, ότι υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης ή ότι θέλουν να βάλουν παντού ανεμογεννήτριες».

Όπως όμως ανέφερε ο ίδιος, «ας συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν εμπρηστές από πρόθεση και ότι κάποιες πυρκαγιές ξεκινάνε εξαιτίας ορισμένων συμφερόντων. Ωστόσο, όταν στο 80% των περιπτώσεων δεν γνωρίζουμε την αιτία έναρξης των πυρκαγιών, τότε τι είδους σοβαρή συζήτηση μπορούμε να κάνουμε; Κι αυτή είναι μια κατάσταση η οποία χρησιμοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς βολεύει να έχεις μια ομίχλη».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ίδιος κρίνει πως «το Ανακριτικό του Πυροσβεστικού Σώματος κάνει εξαιρετική δουλειά, όμως υποθέτω ότι δεν έχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Επομένως, ας το ενισχύσουμε, προκειμένου να αρχίσει να καταγράφει και να τεκμηριώνει τις αιτίες έναρξης για περισσότερες πυρκαγιές. Με αυτόν τον τρόπο, στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε αν μας φαίνεται κάτι περίεργο ή όχι και αν διαπιστώνονται ενδείξεις εμπρησμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
φωτιά Χίος Chevron Left
Φωτιά στην Χίο: Εικόνες από Drone αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής