Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται για την εγκληματική οργάνωση στην Κρήτη, η οποία κατηγορείται για εκτεταμένη δράση σε διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, εκβιασμούς και βομβιστικές επιθέσεις.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια εμπλεκομένων, βρέθηκαν μετρητά πάνω από 100.000, ενώ οι αρχές εντόπισαν επίσης βαρύ οπλισμό και μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.
Τα συνολικά κέρδη είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Οι συλλήψεις
Επιπλέον, σήμερα έγινε ακόμα μια σύλληψη, στο σύνολο 49 συλλήψεις.
Οι 16 είναι ήδη έγκλειστοι σε φυλακές ενώ 33 άτομα οδηγούνται στον Εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις συλλήψεις είναι αστυνομικοί, στρατιωτικοί και επιχειρηματίες.
►Εκβίαζαν αρχιμανδρίτη για «φιλέτα» της περιουσίας της Εκκλησίας
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου επεσήμανε ότι η υπόθεση ξεκίνησε από έρευνα για ναρκωτικά, ωστόσο εξελίχθηκε σε αποκάλυψη ενός «πολυπλόκαμου δικτύου» που διακινούσε ακόμη και πολεμικά τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ.
Οκτώ μήνες ερευνών και τρεις κρίσιμες ημερομηνίες
Η υπόθεση αποτελεί προϊόν έρευνας διάρκειας οκτώ μηνών, σύμφωνα και με το neakriti, υπό τον συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Αθηνών και με τη συμβολή των τοπικών αρχών.
Τρεις χρονικές στιγμές υπήρξαν καθοριστικές για την εξάρθρωση:
- Ιανουάριος 2024: βόμβα σε σπίτι αξιωματικού της Δίωξης Ναρκωτικών.
- Ιανουάριος 2025: θανατηφόρο τροχαίο με εμπλοκή επιχειρηματία και αποκαλύψεις σχέσεων με την αστυνομία.
- Αύγουστος 2025: κατάσχεση επτά κιλών κάνναβης στα Χανιά και συλλήψεις μελών της οργάνωσης.
Οι κατ’ οίκον έρευνες σε Κολυμπάρι και Κίσσαμο αποκάλυψαν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης, πολεμικά όπλα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές και μεγάλα χρηματικά ποσά. Στην επιχείρηση συμμετείχαν η ΟΠΚΕ, η ΕΚΑΜ, ΤΑΕ Κρήτης και δικαστικοί λειτουργοί.
Αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι «η κορυφή του παγόβουνου» και ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να αποσαφηνιστεί πλήρως η έκταση του κυκλώματος.
►Η μαφία της Κρήτης ήθελε να κάνει «μπίζνες» με την εκκλησία – Εμπλέκεται και κληρικός
Ξέπλυμα χρήματος
Το γεγονός ότι τα μέλη του κυκλώματος ένιωθαν «άτρωτα» και ότι απολαμβάνουν κάποιας μορφής «ασυλίας» είχε ως αποτέλεσμα να μιλούν ελεύθερα στα κινητά τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να ξετυλιχθούν πολλές πτυχές της ούτως ή άλλως σύνθεσης και πολυδαίδαλης υπόθεσης.
Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης ξέπλεναν χρήματα με διάφορους τρόπους, κυρίως μέσα από επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ξεπλένονταν χρήματα σε beach bar, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα Airbnb.
Όσον αφορά στο προφίλ τους, δύο εξ αυτών -αδέλφια- διατηρούσαν ξενοδοχείο, ένας τρίτος ήταν ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, ενώ αρκετοί από τους 48 συλληφθέντες είναι ήδη έγκλειστοι στις φυλακές. Ανάμεσα στους έγκλειστους είναι ποινικός που θεωρείται βαρύ όνομα και κατέληξε στη φυλακή για άλλη υπόθεση.
Η μυστική έρευνα της Ασφάλειας Χανίων διήρκησε τουλάχιστον 8 μήνες και έγινε υπό άκρα μυστικότητα. Από τη συνεχιζόμενη έρευνα δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα ονόματα εμπλεκόμενων ενστόλων (πλην των δύο στρατιωτικών και του αστυνομικού που ήδη έχουν συλληφθεί). Στη διακίνηση ναρκωτικών εμπλέκονταν και Αλβανοί και Αιγύπτιοι, ενώ τη διακίνηση όπλων την είχαν αποκλειστικά οι Έλληνες.
Το κύκλωμα φαινόταν να έχει «εσωτερική πληροφόρηση» για να εξασφαλίζει «ασυλία». Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν παράλληλες επιχειρήσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο, παρουσία 8 Εισαγγελέων. Ενδεικτικό της έκτασης της έρευνας είναι ότι μόνο το διαβιβαστικό της υπόθεσης αριθμεί 1.800 σελίδες. Χιλιάδες είναι οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που καταγράφηκαν από τον κοριό της ΕΛ.ΑΣ, ενώ υπάρχει πλήθος οπτικού υλικού από τις παρακολουθήσεις των μυστικών αστυνομικών.
Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι «ξηλώθηκε» ένα από τα βασικά κομμάτια του οργανωμένου εγκλήματος στην Κρήτη.