Η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – και όχι μόνο- προσφέρει μοναδικές εμπειρίες οινογνωσίας, συνδυάζοντας πλούσια αμπελουργική παράδοση με σύγχρονες τεχνικές παραγωγής. Ταξιδεύοντας τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά μπορείς να γευτείς εξαιρετικά κρασιά με έντονα αρώματα και ξεχωριστή γεύση. Οι επισκέψεις σε οινοποιεία περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στους αμπελώνες, γευστικές δοκιμές κρασιών, γνωριμία με τους παραγωγούς και αν θέλετε και γεύμα δίπλα στα αμπέλια. Η οινογνωσία στην Ελλάδα δεν είναι μόνο γευστική απόλαυση, αλλά και πολιτιστική εμπειρία που αποκαλύπτει την ιστορία και την κουλτούρα κάθε περιοχής, είναι ένα ιδανικό ταξίδι για λάτρεις του κρασιού και της παράδοσης.
Ιδού πέντε εξαιρετικές προτάσεις για κάτι τέτοιο:
1. Νάουσα – Η καρδιά του Ξινόμαυρου
Η Νάουσα, χτισμένη στις πλαγιές του Βερμίου με το δροσερό της μικροκλίμα είναι η πατρίδα του Ξινόμαυρου, μιας κορυφαίας ελληνικής ποικιλίας που δίνει κόκκινα κρασιά με χαρακτήρα, πολλές τανίνες και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Οινοποιεία όπως το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Δαλαμάρα και Θυμιόπουλου προσφέρουν ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες και ιστορίες γύρω από το κρασί και τη γη του. Η περιοχή συνδυάζει πανέμορφη φύση, αρχοντικά σπίτια και πολύ καλή τοπική κουζίνα. Ιδανική εποχή είναι το φθινόπωρο, όταν ξεκινά ο τρύγος. Το wine tasting στη Νάουσα είναι μια βιωματική εμπειρία, που σε φέρνει κοντά στην αυθεντική Μακεδονία των αμπελιών και της παράδοσης.
2. Νεμέα – Ερυθρό βασίλειο του Αγιωργίτικου
Η Νεμέα είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας της Ελλάδας σε έκταση και είναι πασίγνωστη για την παραγωγή κρασιού από την ποικιλία Αγιωργίτικο. Επισκέψιμα οινοποιεία όπως το Κτήμα Σεμέλη, Σκούρα, Γκόφα, Παλυβού προσφέρουν οργανωμένες ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες, ενώ οινολόγοι εξηγούν τις διαφορές ανάμεσα στα κρασιά της περιοχής. Το τοπίο είναι ημιορεινό, γεμάτο αμπέλια και ελιές, σε κάποια σημεία θυμίζει εικόνες της Τοσκάνης. Μπορείς να συνδυάσεις την οινοπεριήγηση με μια βόλτα στην Αρχαία Νεμέα στον ναό του Δία και στο πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο. Το φθινόπωρο, με τον αέρα να μυρίζει σταφύλι, είναι η καλύτερη εποχή για να έρθεις εδώ.
3. Αμύνταιο – Το πιο «δροσερό» ΠΟΠ της Ελλάδας
Το Αμύνταιο, στη Φλώρινα, είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα για ΠΟΠ για ροζέ και αφρώδη Ξινόμαυρα, χάρη στο ψυχρότερο μικροκλίμα της χώρας. Οινοποιεία όπως το Κτήμα Άλφα και Κυρ Γιάννη παράγουν κρασιά με ένταση, φρεσκάδα και αρωματική πολυπλοκότητα και κάνουν ωραίες γευσιγνωσίες. Η περιοχή περιβάλλεται από λίμνες, δάση και ήρεμα τοπία, ενώ κοντά βρίσκονται και τα παραδοσιακά χωριά Νυμφαίο και Αετός και ο αρχαιολογικός χώρος των Πετρών. Ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κρασιά με χαρακτήρα, σε έναν αυθεντικό, αγροτουριστικό προορισμό. Το φθινόπωρο μεταμορφώνει την περιοχή, ενώ οι γεύσεις του κρασιού απογειώνονται με τοπικά πιάτα.
4. Ραψάνη – Το διαμαντάκι του Ολύμπου
Στους πρόποδες του Ολύμπου στη Θεσσαλία, η περιοχή της Ραψάνης παράγει εδώ και αιώνες ερυθρά κρασιά με προσωπικότητα, από τον τριπλό συνδυασμό των ποικιλιών Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό. Το ΠΟΠ κρασί Ραψάνης έχει γεμάτο σώμα, φρουτώδη αρώματα και μακρά επίγευση. Γευστικές δοκιμές θα απολαύσετε στο οινοποιείο Ντούγκου στα Τέμπη και στο οινοποιείο Λίγα, στην Κρανιά. Η Ραψάνη, χωριό παραδοσιακό και φιλόξενο, είναι ιδανικό για χαλαρές βόλτες, με καλό φαγητό σε γλυκιά, φθινοπωρινή ατμόσφαιρα. Ο συνδυασμός βουνού, κρασιού και ιστορίας κάνει την περιοχή της Ραψάνης ιδανική για ένα ασυνήθιστο ταξίδι.
5. Πάρος – Ασύρτικο δίπλα στο Αιγαίο
Η Πάρος, εκτός από κυκλαδίτικη ομορφιά, διαθέτει και αξιόλογη οινική παράδοση, με επίκεντρο την ποικιλία Μονεμβασιά αλλά και το εξαιρετικό Ασύρτικο. Οινοποιεία όπως ο Μωραΐτης στην Νάουσα Πάρου προσφέρουν ξεναγήσεις στα αμπέλια, γευσιγνωσίες δίπλα στο κύμα και βόλτες ανάμεσα σε παλιά πατητήρια και σύγχρονες δεξαμενές. Το νησί τον Σεπτέμβριο είναι ήσυχο και ιδανικό για χαλάρωση, ενώ ο συνδυασμός κρασιού και θαλασσινών πιάτων αποτελεί αξέχαστη εμπειρία. Η Πάρος είναι ιδανική για ένα διαφορετικό long weekend, όπου το κρασί πρωταγωνιστεί πλάι στην κυκλαδίτικη αύρα και την αυθεντική νησιώτικη γεύση.
Περισσότερα για το ταξίδι στο www.thegreektraveller.com