Ελλάδα

Τουλάχιστον 14 άτομα έχουν προφυλακιστεί για τη μαφία στην Κρήτη

Στο μικροσκόπιο για τη μαφία στην Κρήτη βρίσκεται η πώληση 175 στρεμμάτων εκκλησιαστικής γης σε Ισραηλινό επιχειρηματία.
Κρήτη Μαφία
Eurokinissi | Γιάννης Αγγελάκης

Ύστερα από μια διαδικασία που άρχισε στις 9 το πρωί της Παρασκευής (5/9) και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, 14 από τους 33 κατηγορούμενους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στην Κρήτη κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, οι δύο αδελφοί επιχειρηματίες που φέρονται ως οι επικεφαλής της οργάνωσης στα Χανιά, στην πρώτη δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, αμέσως μετά εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους. Οι ίδιοι έλαβαν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη (9/9).

Αντιδράσεις από την υπεράσπιση

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, δύο από τους συνηγόρους υπεράσπισης τόνισαν ότι η υπόθεση συνιστά «τεράστιο επικοινωνιακό κρεσέντο που τελειώνει σήμερα», εκτιμώντας ότι «μέχρι το τέλος της διαδικασίας, με την πρώτη δικογραφία, θα αποδειχτεί άνθρακας ο θησαυρός».

Η πώληση εκκλησιαστικής γης

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και η δεύτερη δικογραφία που αφορά στην πώληση 175 στρεμμάτων εκκλησιαστικής γης σε Ισραηλινό επιχειρηματία, στις 30 Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η συναλλαγή αυτή αποτέλεσε το κλειδί για τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων της Εκκλησίας.

Μάλιστα, στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον έξι άτομα, ανάμεσά τους τα δύο αδέλφια τουριστικοί επιχειρηματίες, οι οποίοι εμφανίζονται ως οι αρχηγοί της οργάνωσης.

Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες

Από καταγεγραμμένες συνομιλίες προκύπτει ότι ο ένας εκ των αδελφών εξέφραζε φόβο μήπως αποκαλυφθεί η δράση τους, παραδεχόμενος παράλληλα ότι είχε εξασφαλίσει μέσω λογιστή της Μονής Αγίας Τριάδας έγγραφα που, όπως υποστήριζε, αποδείκνυαν ότι οι εκτάσεις δεν ανήκαν στη μοναστηριακή περιουσία.

Σε άλλες συζητήσεις τα δύο αδέλφια εμφανίζονται σίγουρα ότι «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να ακυρωθούν τα συμβόλαια», ενώ σημείωναν ότι σε περίπτωση αμφισβήτησης «ο αγοραστής θα στραφεί δικαστικά κατά της Εκκλησίας».

Η παρέμβαση της Εκκλησίας

Η δεύτερη υπόθεση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης είχε καταθέσει αγωγή ήδη από τον Νοέμβριο του 2023 για την πώληση της συγκεκριμένης γης.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από επτά κατηγορούμενοι που, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, εκβιασμούς και ξυλοδαρμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σεισμός Chevron Left
Σεισμός τώρα στη Θήβα – Αισθητός και στην Αττική