Ελλάδα

Ακραία επικίνδυνος καιρός το Σαββατοκύριακο: Πολύωρες καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Δύσκολος ο καιρός τα επόμενα 24ωρα. Προειδοποίηση για καταιγίδες και πλημμύρες σε 8 περιοχές.

Το προγνωστικό σύστημα καιρού του Κλέαρχου Μαρουσάκη προειδοποιεί για ένα επικίνδυνο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Από σήμερα το απόγευμα οι βοριάδες ενισχύονται σημαντικά στο Αιγαίο και σε συνδυασμό με οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά στο Ιόνιο, αναμένονται πολύωρες και έντονες καταιγίδες.

Οι περιοχές δυτικά της οροσειράς της Πίνδου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών λόγω της ανατροφοδοτούμενης δραστηριότητας των καταιγίδων.

Η προειδοποίηση αφορά κυρίως τα κεντρικά και βόρεια τμήματα του Αιγαίου, όπου οι άνεμοι μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα θυέλλης, με πιθανό απαγορευτικό.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«ΑΚΡΑΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

Το προγνωστικό μας σύστημα έχει αρχίσει πλέον και διαμορφώνει με αρκετά καλή εικόνα για το κύμα κακοκαιρίας που έχουμε μπροστά μας κι έτσι μπορούμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

1. Από σήμερα το απόγευμα αναπτύσσεται ισχυρή βαροβαθμίδα προς την πλευρά του Αιγαίου με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των βοριάδων οι οποίοι το διάστημα Παρασκευή – Σάββατο θα προσεγγίζουν και τα επίπεδα θυέλλης σε εντάσεις με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα του Αιγαίου μας (αυξημένες πιθανότητες για απαγορευτικό).

2. Από τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες του Σαββάτου θα αναπτυχθεί οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό προς το κεντρικό – νότιο Ιόνιο το οποίο θα ενισχυθεί σημαντικά από τις θερμές θάλλασες με τις οποίες αναμένεται να αλληλεπιδράσει.

Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές δυτικά της οροσειράς της Πίνδου θα αναπτυχθούν πολύωρες ανατροφοδοτούμενες καταιγίδες οι οποίες είναι σε θέση να δώσουν εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής.

3. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι καταιγίδες θα δραστηριοποιηθούν για πολλές ώρες ανατροφοδοτούμενες συνεχώς από τις εκεί θαλάσσιες εκτάσεις μη μπορώντας να εκτονωθούν ανατολικότερα εξαιτίας και της βαρομετρικής διάταξης που αναμένεται να διαμορφωθεί (εκτιμώμενη διάρκεια μεγαλύτερη των 24 ωρών).

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια.

Ακολουθούν χάρτες από το προγνωστικό μας σύστημα που αποτυπώνουν όσα αναλύσαμε παραπάνω.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή και δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα!

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!»

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνει λόγο για ισχυρές καταιγίδες στα δυτικά και θυελλώδεις βοριάδες στα ανατολικά.

Στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας από τις ισχυρές καταιγίδες (από την Κυριακή τα ξημερώματα) :

Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Ζάκυνθος.

Στη δεύτερη γραμμή:

Κεφαλονιά – Ιθάκη, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία.

Επίσης κίνδυνος για προβλήματα στην ακτοπλοΐα κυρίως σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο την Παρασκευή και το Σάββατο,

Από το Σάββατο πέφτει αισθητά η θερμοκρασία 6-8 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Τζον Κατσιματίδης Chevron Left
Τζον Κατσιματίδης για Τραμπ: Δεν είναι «μαλακός άνθρωπος» - Δεν θα επιτρέψει πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας
Κατερίνα Καινούργιου: «Κοιτάζω το πλάνο μου και βλέπω ότι έχω παχύνει»
Chevron Right