Μία από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων ετών σε βάρος του Δημοσίου, μέσω επιστροφών ΦΠΑ από εικονικές εμπορικές συναλλαγές και παρακράτησης φόρου εισοδήματος, αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα του ελληνικού FBI.
Αρχηγός φέρεται πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας και πρώην υποψήφιος Δήμαρχος, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι αποδέκτης τιμολογίων ήταν -μεταξύ πολλών άλλων- γνωστός παρουσιαστής της τηλεόρασης. Αστυνομικές πηγές εξηγούν στο iEidiseis ότι ο τελευταίος έγινε αποδέκτης τιμολογίων ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ:
«Εταιρίες που εμπλέκονται σε εικονικά παραστατικά έκοψαν τιμολόγια στον γνωστό παρουσιαστή. Πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας που φέρεται ως αρχηγός είχε μία κατασκευαστική εταιρία -που από την έρευνα προέκυψε ότι έκοβε εικονικά τιμολόγια- η οποία κατασκευαστική εταιρία είχε κόψει τιμολόγιο στον παρουσιαστή χωρίς έχει ακόμα αποδειχτεί ότι πράγματι υπήρξε κάποιο έργο που προσφέρθηκε στον παρουσιαστή που ήταν ο αποδέκτης του τιμολογίου. Αυτό δεν ήταν το μόνο τιμολόγιο που έλαβε ο παρουσιαστής και το οποίο ελέγχεται. Ωστόσο, ο παρουσιαστής δεν είναι κατηγορούμενος (τουλάχιστον όχι ακόμα), καθώς δεν έχει ακόμα αποδειχτεί ότι εισέπραξε εικονική επιστροφή».

Η Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 17 συλλήψεις για την υπόθεση και έχει κατασχέσει 500.000 ευρώ σε μετρητά. Συνολικά το ύψος των πλαστών τιμολογίων που χρησιμοποιήθηκαν για την επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις-μαϊμού εκτιμάται ότι αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.
Η Αστυνομία διερεύνησε συναλλαγές από το 2023 και μετά, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να υπήρξε «χορός» εκατομμυρίων και κατά τα προηγούμενα χρόνια.
►Κύκλωμα έκανε απάτες με επιστροφές ΦΠΑ: 18 συλλήψεις, ζημιά 20 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο