Τρείς φορές μέσα σε μια εβδομάδα πλημμύρισε η Γεωπονική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και τελικά έκλεισε προκειμένου να γίνουν αυτοψία και έλεγχοι καθώς κρίθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητών και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού.
Ο πολύτιμος εργαστηριακός εξοπλισμός κινδυνεύει να καταστραφεί και έχει σκεπαστεί με πλαστικά ενώ οι φοιτητές κάνουν μάθημα ανάμεσα σε κουβάδες στις αίθουσες.
Με απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση υποδοχής νέων φοιτητών, ενώ το κτίριο θα παραμείνει κλειστό έως την Κυριακή για έλεγχο από ηλεκτρολόγους. Φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό ενημερώθηκαν ότι «για λόγους ασφαλείας αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες της Σχολής έως τις 4 Οκτωβρίου».
Όπως δήλωσε o Νίκος Νεαμονίτης, πρόεδρος του Συμβουλίου Φοιτητών και αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος «είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες που πλημμυρίζουμε. Οι διάδρομοι, οι αίθουσες και τα γραφεία γεμίζουν νερά. Η εικόνα αυτή δεν ταιριάζει σε πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα». Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα μηχανήματα αξίας 10.000 ευρώ το καθένα δουλεύουν ασταμάτητα και δεν μπορούν να παραμείνουν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πτυχιακές εργασίες, εργαστήρια και η ίδια η εκπαιδευτική διαδικασία. «Πρέπει να δουλεύουν τα μηχανήματα, πρέπει να βγούμε επιστήμονες, να ξέρουμε να χρησιμοποιούμε εργαστηριακό εξοπλισμό», τόνισε.
Πάντως οι φοιτητές δηλώνουν ότι και σοβαρό ζήτημα υγείας και ασφάλειας διότι η συνεχής παρουσία νερών στον δεύτερο όροφο της σχολής έχει δημιουργήσει υγρασία και μούχλα, καθιστώντας πολλές αίθουσες ακατάλληλες για χρήση.
«Το κτήριο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ασθενές, καθώς έχουν αναπτυχθεί παθογόνοι μικροοργανισμοί, οι ψευδοροφές πέφτουν και σε κάποιες περιπτώσεις οι αίθουσες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν», σημείωσε ο Νεαμονίτης. Οι εργασίες στην οροφή συνεχίζονται, αλλά απομένει ακόμη να ολοκληρωθεί περίπου το 1/3 του έργου. Ο φοιτητικός εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι, παρά τις προσωρινές λύσεις με κλιματιστικά-ντουλάπες, ο κεντρικός κλιματισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει πριν ολοκληρωθεί η στεγάνωση της στέγης. «Μπράβο στους καθηγητές μας που προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν γνώση μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Εμείς προσπαθούμε, αλλά δεν είμαστε κατασκευαστική εταιρεία ούτε έχουμε τα χρήματα στην τσέπη μας. Θέλουμε λύσεις», πρόσθεσε ο Νεαμονίτης, μεταφέροντας την αγανάκτηση των φοιτητών.